Falafel – Oppskrift, tips og info



Falafel kan være supersunn hverdagsmat (perfekt til kjøttfri mandag), eller en skikkelig utskeielse på en lørdag. Alt kommer an på tilberedningsmetoden (stekt, bakt eller fritert) og selvfølgelig tilbehøret.

Falafal lages med kikerter, som er en belgfrukt med høyt proteininnhold og mange andre næringsstoffer. Kikerter spises mye av vegeterianere og veganere, men de er også utmerket å spise som tilbehør til kjøtt. Les mer om kikerter her

Falafel i pitabrød

Falafel er en matrett fra midt-østen, og serveres ofte som street/fast food, gjerne i pitabrød. Tradisjonelt så friteres falafel i olje, men det er også mulig å steke de i ovnen uten noe som helst olje, eller i panne med bare litt olje. Falafel er oftest runde baller eller små kaker, men det er ikke noe i veien for å lage andre former.

Falafel kan være litt vanskelig å lage selv, da de har lett for å gå i oppløsning hvis man ikke lager deigen fast nok. Jeg har noen tips som garantert gir deg faste og fine falafler.

  1. Du må starte med tørkede kikerter som du bløtlegger, og ikke de ferdigkokte som du får kjøpt i lake. Kokte kikerter er så myke at det er vanskelig å få til en stabil nok deig.
  2. Kikertdeigen må være fast og tørr nok. For å få til dette så har du i litt og litt mel i gangen, blander deigen godt, og tester deigen ved å klemme den mellom fingrene. Når det ikke pipler ut noe væske eller bobler, så er deigen perfekt.
  3. Det er også viktig å hvile deigen og de ferdig formede falaflene, så de får satt seg skikkelig.
Før og etter bløtlegging

Det som tar lengst tid med falafel er å bløtlegge kikertene (minst 8 timer), men kikertene kan du gjerne bløtlegge lenge før, og så fryse dem. Har du bløtlagte kikerter klare, så tar det bare et par timer å lage falafel, og mye av tiden er bare venting. Les her hvordan du bløtlegger kikerter

Lag gjerne et stort parti falafler når du først er i gang, og frys dem. Falafeler tines og varmes ganske kjapt i ovnen.

Selv om falalel som oftest serveres varme, gjerne i pitabrød, så er det mange andre serveringsmuligheter. De kan også serveres kalde eller romtempererte, i mange ulike former, og til mye ulikt tilbehør. Her er det bare fantasien som setter begrensninger 😉

Noen forslag:

  • Server falafelboller med spaghetti og pastasaus.
  • Lag litt store falafelburgere og server i burgerbrød.
  • Lag litt avlange falafler og server som fingermat med dip.
  • Lag små runde falafler og sett pinner i de og server som smårett med dip.
  • Lag kalde spyd med falafel, og f.eks. agurk, tomat, paprika, ananas, stangselleri…
  • Leg en salat med små falafelboller og en god dressing. Perfekt til lunsj.
  • Bruk hvilken som helst falafelform som middag med ris, pasta eller potetmos, grønnsaker og en saus. 
  • Klem flat falafelboller og bruk dem i sandwich.
  • Lag lange falafelpølser og server i pølsebrød. Eller bruk 2-3 korte avlange falafler.
  • Lag falafelvaffel ( arti ord 🙂 ) Stek falafeldeigen i vaffeljernet, så det blir falafelvaffler.

Forme falafer

Du velger selv hvordan du vil forme falaflene. Det vanligste er boller/kuler, eller små kaker/burgere.

  • 1 ss (15ml)  er bra til små falafelboller.
  • 2 ss (30ml) er bra til medium falafelboller.
  • 1/4 kopp (60 ml)  er bra til små falafelkaker eller avlange falafler.
  • 1/3 kopp (80ml) er bra til medium falafelkaker eller avlange falafler.
  • 1/2 kopp (125ml) er bra til falafelburgere.

Fritere, steke eller bake?

Du velger selv om du vil steke, bake eller fritere falaflene. Baking i ovn, uten olje er selvsagt det sunneste, og det er også det enkleste. Steking i panne er også ganske enkelt, men du får de ikke skikkelig fast og sprø. Fritering er beste metode for farge og smak, men krever erfaring med fritering og riktig utstyr.  

  • Steke i panne: Falaflene blir gyllen på over og undersiden, men ikke på sidene. De blir veldig myke i forhold til ovnsbaking og fritering.
  • Bake i ovn: Du kan bake dem på bare en side eller begge. Snu dem, litt over halvveis i baketiden, hvis du vil ha gyllen farge på begge sider. Falaflene blir mye fastere enn om du steker dem i pannen.
  • Fritering: Dette er metoden for best smak og sprøhet. Falaflene blir gyllen og fin over det hele, og dem blir sprø og ekstra gode.

Oppsummering på falafeloppskrift

  1. Ha klar bløtlagte kikerter. Oppskrift her
  2. Grovkutt løk, knus hvitløk. Mål opp kikerter, salt, spisskummen, chilipulver, persille, pepper, mel, sitronsaft.
  3. Kjør alt utenom kikerter, i en foodprosessor, til det ikke er noen store løkbiter igjen.
  4. Ha i kikertene og kjør til en jevn, men litt grov masse.
  5. Ha kikertmassen over i en bolle og bland inn litt og litt mel gradivs, til deigen er passe tørr.
  6. Hvil deigen i kjøleskapet i 30 minutter, gjerne lenger.
  7. Form til ønsket falafel-form.
  8. Hvil falaflene i romtemperatur i 30 minutter.
  9. Friter, stek eller bak falaflene.
  10. Spis med en gang, hold varm i ovnen, eller avkjøl og frys.

Oppskrift 

Oppskriften gir 3-5 porsjoner (avhengig av tilbehør og serveringsmåte).
Obs! Oppskriften betinger at du allerede har bløtlagte kikerter (ikke kokte) klare. 

Tidsbruk

Forberede ingredienser og lage falafeldeig: ca 15 minutter
Hvil falafeldeig: 30 minutter
Form falafler: ca 5 minutter
Hvil falafler: 30 minutter
Stek falafler: ca 5/10/25 minutter (frityr/panne/ovn)

Ingredienser

130 g løk (ca 0,5 stor løk / ca 1 medium løk), grovkuttet 
1 ts salt
2 ts spisskummen
2 ts chilipulver
2 ts friske persilletopper, klemt sammen i ts-målern
1/4 ts pepper
1 ts mel (+ 4-8 ss til justering)
2 fedd hvitløk, knust 
0,5 presset sitron 
 
7,5 dl / ca 500g kikerter, bløtlagte
 
Fremgangsmåte
  1. Ha alt utenom kikerter i en foodprosessor. Kjør til det ikke er noen store løkbiter. Du må sannsynligvis stoppe et par ganger og skrape ned kantene.
  2. Ha så i kikertene. Kjør til det er en jevn og grov masse. Kjører du for lenge blir det hummus – det skal det ikke bli. Massen skal være litt grov, men det skal ikke være noen store biter av kikerter. Du må stoppe foodprosessoren flere ganger og skrape ned kantene.
  3. Ha massen over i en bolle. Ta litt av massen og klem den sammen hardt i håndflaten med fingrene. Hvis det pipler ut væske, så må det mer mel til (som det vil gjøre hvis du har fulgt oppskriften). Tilsett 1 ss mel, rør godt om, slik at alt melet er fordelt. Klem deig igjen. Kommer det ut væske, så må det mer mel til. Forsett sånn, med 1-2 ss mel i gangen, til det kun kommer deig, og ikke noe væske eller bobler mellom fingrene når du klemmer.
  4. Dekk bollen med plast og la den hvile i kjøleskapet minst 30 minutter, gjerne lenger.
  5. Fukt hendene med vann og form falafler til ønsket form. La dem stå utildekket i romtemperatur i 30 minutter.
  6. Stek, bak eller friter falaflene.
    Tips! Stek gjerne bare 1 falafel først, for å sjekke at den holder sammen.

    Stek i panne: Ha olje i pannen. Stek dem på middels varme, ca 4-6 minutter pr side til gyllen. Jo lenger jo bedre, men pass på at de ikke blir svidd.
    Bak i ovn: Legg dem på bakepapirkledd plate og bak på 200 grader, i midten, ca 25 minutter totalt. Du kan snu dem etter 15 minutter for gyllen farge på begge sider, hvis ikke blir de brun på undersiden og lys på oversiden.
    Friter: Varm opp frityrolje til 160-170 grader og friter dem til gyllen, ca 3-5 minutter. Husk å rør på falaflene ofte i begynnelsen, så dem ikke setter seg fast i bunnen.

    Obs! Hvis du lager veldig små, eller veldig store falafler, så husk å tilpass tilberedningstiden. 

  7. Hvis falaflene ble stekt med mye olje, så la dem renne av seg på rist eller papir.
  8. Spis falaflene med en gang, avkjøl dem på rist hvis du skal fryse dem, eller hold dem varme i ovnen på 50 grader til servering litt senere.

 

 

Kilder / Les mer for div påstander/fakta

  • https://en.wikipedia.org/wiki/Falafel
  • https://www.nrk.no/livsstil/derfor-bor-du-spise-kikerter-1.4863576

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.