Krønsji KjeksSprø kjeks som er veldig enkle å lage og som kan varieres med valgfritt fyll som nøtter, tørket frukt og sjokolade.

Dette er søte kjeks med ganske mye sukker, så det er ikke noe helsekost selv om de inneholder både havregryn, fullkornsmel, nøtter og tørket frukt. Men avhengig av hva du bruker som fyll så kan kjeksene bli ganske næringsrike, og blir da en fin blanding mellom sunt og godt 🙂

Kjeksene er kjempegode å spise som de er, ellers kan de også dyppes i kaffe, te eller melk, alt ettersom hva du liker. De passer også godt som tilbehør til iskrem.

For å beholde kjeksene sprø bør de oppbevares i en tett beholder i kjøleskap eller fryser, og kan gjerne spises rett fra fryseren uten å tines først. Les mer oppbevaringstips under oppskriften.

Tips og triks

 • Du kan røre sammen deigen for hånd med en gaffel eller visp, men bruk gjerne en håndmikser eller kjøkkenmaskin så går det litt raskere.
    eller   eller 

 • I oppskriften brukes koppmål, som gjør det superkjapt å måle opp ingrediensene. Hvis du er i tvil, så er det ikke snakk om kopper man drikker av, men målekopper 😉 Hvis du ikke har målekopper, så bruk desilitermål i stedet. 1 kopp = 2,5 dl og ½ kopp = 1,25 dl. Les mer om målekopper her.
    eller 
 • Sjekk at du har olje som er nøytral på smak, ellers kan du få kjeks med litt rar smak. Mange matoljer i norske butikker har en del usmak selv om de kalles «nøytral», og egner seg ikke til bruk i slike oppskrifter. Hvis du er usikker på din olje så kan du ta en liten skje å smake på den.  Les mer om smak og usmak på oljer og hvilke som anbefales på denne majonesoppskriften.
  Hvis du ikke har olje så kan du bruke smeltet smør/margarin i stedet, men dropp saltet i oppskriften hvis du bruker saltet smør/margarin .
 • Du velger selv om du vil ha halvsprø eller helt sprø kjeks. Jo lenger kjeksene steker – jo sprøere blir dem. Stek i 10-15 minutter for kjeks som sprø på utsiden, men myk inni, eller 15-20 minutter for kjeks som er sprø hele veien gjennom. Rett etter steking er de alltid ganske myke, og må avkjøles på rist før de blir sprø.
  Kjeksdeigen smelter under steking og blir til kjeks.

Tips til smak og variasjon

Totalt 1,5 kopp fyll
 • Kjeksfyllet i oppskriften er ½ kopp nøtter + ½ kopp tørket frukt + ½ kopp sjokolade, totalt 1,5 kopp (3,75 dl). Dette kan du endre på akkurat som du vil, så lengde det til sammen blir ca 1,5 kopp fyll. Du kan f.eks. droppe sjokolade og i stedet bruke bare nøtter, eller droppe nøtter og bruke halvt om halvt med sjokolade og frukt. Ta det du har eller liker best 🙂
 • Av nøtter kan du bruke f.eks. peanøtter, valnøtter, cashewnøtter, pekan-nøtter, eventuelt bruke frø og kjerner, f.eks. gresskarkjerner eller solsikkekjerner.
 • Av tørket frukt kan du bruke f.eks. rosiner, svisker, aprikos, tranebær, dadler, mango, eventuelt tørkede bær, f.eks. blåbær eller bringebær.
 • Av sjokolade kan du bruke f.eks. melkesjokolade for en søtere/mildere smak eller mørk kokesjokolade for kraftigere smak.
 • Tilsett gjerne litt pulverkaffe (av god kvalitet) for ekstra smak – perfekt til voksne ganer. 
 • Bytt gjerne ut vanlig («uekte») vaniljesukker med ekte vanilje-produkter, f.eks. vaniljestang, vaniljepasta, vaniljeekstrakt eller ekte vaniljesukker. De er dyrere, men smaker bedre.
 • Kardemomme kan gjerne tilsettes i stedet for eller i tillegg til kanel.
 • Hvis du ikke har brunsukker kan du droppe det og bruke vanlig sukker i stedet, men da får du kjeks med mindre smak.
  Hvis du er ukjent med brunsukker så står det «Brun farin / Farinsocker» på pakken du får kjøpt i dagligvarebutikker. Brunsukker er ikke sunnere enn vanlig sukker, men brukes på grunn av smaken.
 • Du kan endre størrelsen på kjeksene, f.eks. lage minikjeks eller kjempestore kjeks. I oppskriften brukes 1,5-2 ss deig som blir medium-store kjeks. Pass på å juster steketiden litt opp/ned avhengig av størrelse.
  Tips! Hvis du lager kjempestore kjeks lønner det seg å klemme flat ballene med deig så de blir jevnt stekt. Du kan også lage firkantede kjeks ved å skjære opp kjeksene rett etter steking mens de fortsatt er litt myke.

Oppskrift Krønsji Kjeks

Vanskelighetsgrad Enkel
Tidsbruk Lage kjeksdeig ca 10 min
Steke kjeks 10-20 min pr brett
Mengde Ca 14-16 stk kjeks
Anbefalt utstyr Måleskjeer
Målekopper eller desilitermål.

Håndvisp, håndmikser eller kjøkkenmaskin.
Bakepapir.
Notat Du trenger 2 bakeplater for å steke alle kjeksene på en gang. Ellers bruker du 1 plate og steker 2 runder.

Ingredienser

Tips! Koppmål gjør oppmålingen raskt og enkel, men hvis du ikke har det kan du alltids bruke litermål:  ½ kopp = 1,25 dl og 1 kopp = 2,5 dl.

 • ½ kopp olje (nøytral type)
 • ½ kopp sukker
 • ½ kopp brunsukker (brun farin/farinsukker)
 • 1 egg
  —-
 • 1 kopp havregryn (lettkokt type)
 • ½ kopp sammalt hvetemel finmalt
 • 2 ts vaniljesukker
 • ½ ts natron
 • ½ ts kanel
 • ½ ts salt
  —-
 • ½ kopp nøtter (f.eks. valnøtter), grovkuttet 
 • ½ kopp tørket frukt (f.eks. rosiner), grovkuttet 
 • ½ kopp sjokolade (f.eks. kokesjokolade), grovkuttet 

Fremgangsmåte

Sett først ovnen på 175°C og la den varme seg opp mens du lager kjeksdeigen.

 1. Miks sammen olje, sukker og brunsukker i ca ett minutt.
  Miks så inn egget til det er en jevn røre.
 2. Ha i havregryn, mel, vaniljesukker, natron, kanel og salt. Miks det godt sammen til det ikke er noen tørre flekker med ingredienser.
 3. Ha i nøtter, frukt og sjokolade og miks/rør det sammen så alt er blandet godt.
  Tips! Deigen blir veldig tung/tykk og klissete, så hvis du bruker en maskin og den sliter, så hjelp gjerne til med en skje eller slikkepott.
 4. Lag ca 1,5 – 2 ss store baller med deigen og legg på bakepapirkledd plate. De trenger god plass for å ikke smelte inn i hverandre – maks 8 kjeks pr bakeplate.
 5. Stek kjeksene i ovnen på 175°C på hakket i midten eller hakket under. Jo lenger du steker – jo sprøere kjeks blir det (smak og behag). Stek 10-15 minutter for kjeks som sprø på utsiden, men myk inni, eller 15-20 minutter for kjeks som er sprø hele veien gjennom. 
   Pass på mot slutten hvis du steker lenge så det ikke blir brente kjeks.
 6. Ta bakeplaten ut av ovnen, dra hele bakepapiret med kjeksene av platen og over på kjøkkenbenken, og la kjeksene avkjøles i ca 5 minutter. Bruk så en stekespade (fordi de fortsatt kan være litt myke) og flytt dem over på rist for å avkjøles helt og bli sprø.

Oppbevaring av kjeks

Det er viktig at kjeksene blir avkjølt helt til romtemperatur før oppbevaring, hvis ikke blir de veldig myke og løse.

Kjeks som skal spises innen en uke er best å oppbevare i en tett boks i kjøleskapet – der holder de seg sprø og gode.  Hvis du ikke bryr deg om at kjeksene blir myke så kan du oppbevare dem i tett boks i romtemperatur i noen få dager.

Kjeksene egner seg ellers veldig godt til frysing og holder seg da i mange måneder. Du kan faktisk spise kjeksene rett fra fryseren, uten å tine dem først! 🙂

Hvis kjeksene har blitt myke og du ønsker å få tilbake sprøheten kan du varme dem i ovnen på 125°C i ca 10 minutter. La dem så avkjøles på kjøkkenbenken i 5-10 minutter, så er de sprø og gode igjen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.