Havrebananas – Grunnoppskrift med tips til variasjonerHavrebananas er utrolig godt til å være så enkelt å lage. De passer til frokost, dessert eller snacks. Du velger selv hvor sunne de skal være, fra supersunn til halvsunn. Men det viktigste er at du har skikkelig modne og brune bananer, for å få den beste smaken.

Server gjerne havrebananas med pinner i, og en dip eller flere, f.eks. yoghurt eller syltetøy (se flere tips nederst).

For å få ekstra god smak på havrebananasene så brukes helst «overmodne» bananer. Helt brune overmodne bananer får en helt annen smak enn når de er grønne, gule eller bare litt brunflekket. De helt brune får mye mer sødme og rikere smak, og er derfor perfekt til bakst og desserter.

Den øverste er egentlig ikke moden nok (men kan brukes). Den nederste er perfekt og gir best smak.

Så om du har kjøpt grønne bananer på butikken i dag, må du nok vente noen dager før du kan lage havrebananas. Bananene modnes best på kjøkkenken. Snu de gjerne hver dag, så modnes de jevnere. Det kan ta over en uke å modne en banan helt, avgengig av hvor grønn eller gul den er når du kjøper den. Et tips er å skrelle, kutte opp, og fryse bananer når de har blitt skikkelig brune og «overmodne». Da har du alltid bananer tilgjengelig i fryseren til havrebananas, bananpletter, bananpannekaker, bananmuffins, smoothies og lignende. Tips! Frosne modne bananer slipper fra seg mye væske når de tiner, så legg de i en skål, og rør sammen når de har tint.

Frys gjerne modne bananer til senere

I denne oppskriften bruker jeg peanøttsmør, rosiner og solsikkekjerner som fyll inne i havrebananasene, men bytt det gjerne ut med noe annet du har liggende.

 • Peanøttsmør kan erstattes med andre typer nøttesmør, f.eks. mandel- eller cashewnøttsmør. Eller du kan bruke f.eks. Nugatti eller HaPå hvis du vil ha havrebananasene ekstra søte. Du kan også bruke syltetøy, men da bør du ha i litt ekstra havregryn, så deigen ikke blir alt for bløt.
 • Rosiner og solsikkekjerner kan du erstatte med alt av tørket frukt, nøtter, frø og kjerner. Eller så kan du bruke din favorittsjokolade og dele i biter, hvis du vil ha de ekstra søte. Små bær (eks. tyttebær, blåbær) fungerer også, men vær forsiktig når du rører deigen, så de holder seg hele.

Havrebananasene kan du steke som de er, eller du kan rulle dem i f.eks.: 

 • Frø eller kjerner, eks. solsikkekjerner, gresskarkjerner, linfrø, valmuefrø.
 • Finkuttede nøtter, eks. peanøtter, valnøtter, cashewnøtter, hasselnøtter.
 • Havregryn, kokosflak eller lignende.
 • Sukker og/eller kanel.

 

Oppskrift

Oppskriften gir ca 10 havrebananas-kuler.

Tips! Hvis du vil mangedoble oppskriften, så bruk gjerne en kjøkkenmaskin istedet for å blande for hånd.

Ingredienser

1 moden medium banan (jo brunere skall – jo bedre)
3 ts peanøttsmør (helst type med 100% peanøtter)
1/8 ts salt

2 ts solsikkekjerner
3 ts rosiner

1,6 dl (2 stk 1/3 kopp) havregryn

+ evnt. valgfritt strøssel

Fremgangsmåte

 1. Skrell bananen og kutt den i grove biter. Ha den i en bolle med peanøttsmør og salt. Bruk en gaffel og rør godt sammen til det ikke er noen store bananbiter igjen.
 2. Ha så i rosiner og solsikkekjerner og rør godt om, så alt er blandet.
 3. Ha til slutt i havregryn. Bland det godt sammen og klem deigen flat i skålen. La deigen hvile i 10 minutter i romtemperatur, så fuktigheten tar seg opp i havregrynene.
 4. Sett stekeovnen på 175°C over- og undervarme.
 5. Bruk 1 strøken ss (15ml) og form de til små baller. Obs! Deigen er veldig veldig  klissete, og de kan være litt vanskelig å forme. Men det er viktig med klissete deig, så de ikke blir for tørre og seige etter steking.
 6. Rull dem i eventuelt valgfritt strøssel og legg dem på bakepapirkledd bakeplate. Stek dem i ca 15 minutter i midten. Obs! Pass ekstra på hvis du har dekt de med sukker. Det smelter og renner litt utover og kan bli brent hvis du steker for lenge.
 7. Serveres varme med en gang, eller romtemperert, avkjølt på rist.

De holder seg gode i romtemperatur opp til en dag. Ellers kan de oppbevares i en tett boks i kjøleskapet i mange dager.

Servering

Havrebananas kan spises som de er, eller:

 • Del dem i to for mindre serveringsbiter.
 • Sett gjerne pinner i dem for å kunne dippe dem og spise dem enklere.
 • Server med dip, f.eks. yoghurt, syltetøy, oppvarmet flytende peanøttsmør, honnning, smeltet sjokolade, karamellsaus, vaniljesaus eller lignende.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.