MålekopperI en del oppskrifter brukes det målenavn som kopp. I engelske oppskrifter er det mye mer vanlig enn i norske. Spesielt i USA og Canada brukes kopp mye som måleenhet.

Selv bruker jeg av og til benevnelsen kopp i mine oppskrifter, da det er en kjapp, nøyaktig og enkel måte å måle opp på.

F.eks. er 1/3 kopp ris perfekt pr. porsjon. Så da er det bare å doble antall kopper med vann (fordi ris vanligvis kokes med dobbel mengde vann i forhold til ris).

1/2 kopp hvetemel og 1/3 kopp ris

Man kan jo bli litt forvirret og tro at det er en hvilken som helst kopp, som man drikker av  😕 Men det er ikke tilfellet. Det finnes nøye mål på hva en kopp er. Og det er jo ganske fornuftig, siden det finnes tusenvis av størrelser på vanlige drikke-kopper.

Selv om det i noen oppskrifter ikke er så viktig om koppen er 1,5 dl eller 4 dl, så er det i andre oppskrifter viktig å bruke (noenlunde) riktige mål.

Så hvor mye er 1 kopp egentlig?

Her er de metriske målene som brukes i blant annet Europa og Australia.

1/4 kopp = 60 ml (0,6 dl)
1/3 kopp = 80 ml (0,8 dl)
1/2 kopp = 125 ml (1,25 dl)
1 kopp = 250ml (2,5 dl)

Info! I USA er 1 kopp 240ml. Altså 10ml mindre. Men det er så lite at det sannsynligvis ikke gjør noen stor forskjell om du finner en amerikansk oppskrift og bruker metriske mål.

Målekopper selges hos de fleste bake-/jernvare-/utstyrs-/kjøkken-butikker og finnes i både metall og plastikk. Det finnes også målebeger/litermål med kopp-mål, ofte med dl på en side og kopp (cup) på den andre siden.

Tips! Sjekk utenlandske nettbutikker. Der får du målekopper for en brøkdel av prisen de koster i Norge, og finner mye større utvalg. Spesielt hvis du vil ha kvalitetsredskap i metall.

Man snakker alltid om strøkne kopper, hvis annet ikke er nevnt. Strøkne kopper betyr altså at innholdet i måleredskapet går kant i kant, og ikke over. Da får man alltid samme/riktig mengde.

Kilder / Les mer

Se også Teskje og Spiseskje måleredskap

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.