Kålrotkake



Dette er en kake som kan sammenlignes litt med en gulrotkake, men hvor det brukes kålrot (kålrabi) i stedet for gulrot. Kaken smaker mye av kanel og er ellers søt, myk og saftig, men ganske mektig. Den kan serveres som den er eller pyntes med fyll, glasur og topping etter eget ønske.
 

Hvis du er lei av de samme kjedelige (gulrot)kakene, så bør du prøve denne kaken. Du blir garantert førnøyd!
Jeg selv er ikke så glad i å spise kaker og desserter, men denne kaken spiser jeg med glede. Har også fått flere tilbakemeldinger fra «kakeglade» personer som sier at den er veldig god 😉
 
 
Uansett så kan du justere kaken etter din egen smak med valgfritt fyll, glasur og topping. Del gjerne kaken i to horisontalt og fyll midten med noe, eller bruk kun fyll på toppen. Er du glad i pisket krem, så er det en kjapp og enkel topping. Men kaken passer med det meste av glasur, fyll og toppinger.
 
Er dette en sunn kake?
  
Alle ingrediensene

Tja… Den er sunnere enn mange kaker, også «vanlige» gulrotkaker. Men det interessante er at den ikke «smaker sunn» i det heletatt. Den er søt, luftig og smaksrik. Så tenk heller på kaken som næringsrik i stedet for sunn. 
  
Kålrot har litt mindre kalorier enn gulrot og inneholder mye C-vitamin og en del av B-vitaminet folat. I tillegg så er det litt mer protein i kålrot i forhold til gulrot.
 
En del av mengden sukker som vanligvis brukes i lignende kaker har jeg byttet ut med banan, som gir sødme, men også ekstra fuktighet, god smak og ikke minst mer næring.
 
Det brukes kun sammalt hvetemel og ikke siktet hvetemel, noe som selvsagt gir kaken mer smak, kostfiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter.
 
En del av melet er byttet ut med mandler som har protein og fiber, samt B- og E-vitamin, magnesium og mange andre næringsstoffer.
 
Men det brukes en god del olje i kaken, så hvis det er en bekymring for deg, så bør du velge den oljen du synes er sunnest. Selv bruker jeg vanligvis rapsolje og/eller solsikkeolje. Men du kan bruke hvilken som helst olje som ikke smaker for mye. Unngå olivenolje, da den vil gi kaken alt for mye olivensmak!
 
Enkel presentasjon med bærkrem og valnøtter på toppen. Kuttet i porsjonsstykker.

Oppskriften er på kun selve kaken. Glasur, fyll, topping og pynt velger du selv. Her kommer noen forslag..
 
Noen forslag til enkle kremostbaserte fyll og toppinger:

  • Fruktkrem: Kremost naturell blandet med sitron/appelsin/klementin (bruk gjerne litt av det ytre skallet hvis frukten er usprøytet) og/eller kiwi + litt salt og eventuelt litt honning hvis det blir for surt. 
  • Bærkrem: Kremost naturell blandet med bær + litt salt og eventuelt litt honning hvis det blir for surt. Obs! Hvis du bruker bær med mye farge, så får kremen også mye farge.
  • Kanelkrem: Kremost naturell blandet med kanel. Gjerne litt salt og honning.
  • Banankrem:  Kremost naturell blandet med most banan. Gjerne litt salt, eventuelt kanel eller peanøttsmør.
  • Syltetøykrem: Kremost naturell blandet med med syltetøy. Gjerne litt salt, eventuelt kanel eller peanøttsmør.

Tradisjonelle fyll og toppinger til kake:

  • Ostekrem, smørkrem (lages vanligvis med kremost/melk/fløte/egg, smør, melis og vanlije)
  • Vaniljekrem (lages vanligvis med egg, sukker, vanilje, melk/fløte og maizena)
  • Sjokoladekrem (lages vanligvis med smør, sjokolade, melis)
  • Melisglasur (lages vanligvis med melis, eggehviter og sitronsaft. Eller rett og slett bare melis og vann)
  • Syltetøy, banan og/eller peanøttsmør
  • Pisket krem
Noen forslag til pynt:
 
  • Nøtter, f.eks. peanøtter, valnøtter, hasselnøtter, cashew, pistasj, pecan
  • Frø eller kjerner, f.eks. solsikkefrø, gresskarkjerner, linfrø, pinjekjerner
  • Bær eller frukt, f.eks. blåbær, bringebær, jordbær, banan, klementin, kiwi
  • Sjokolade, f.eks. revet, strimlet eller kuttet
  • Godteri, f.eks. nonstop, laban, lakrisbåter, marshmallows, haribo fersken, gomp
  • Kakestrøssel
  • Grønnsaker, f.eks. tynne strimler med kålrot eller gulrot.

Selv liker jeg best noe syrlig fyll basert på kremost, så det blir litt kontrast til den søte kaken. Og gjerne litt krønsjy nøtter på toppen. Men her er det smak og behag, så bruk det du liker best eller det du tror dine gjester liker best 😉 

  

Kaken smaker aller best etter en tur innom kjøleskapet, så den er perfekt å lage en eller flere dager i forveien. Kaken kan spises kjøleskapskald, romtemperert eller varmet i ovnen. Den er mer kompakt/hard kald, og mer luftig/myk varm, så her er det også smak og behag.
Inspirasjonen til kaken fikk jeg fra denne kålrotkake-oppskriften https://www.nrk.no/mat/kalrotkake-1.11980754
Men jeg synes kaken virket litt kjedelig, så jeg tok utgangspunkt i den oppskriften samt mange gulrotkake-oppskrifter og laget min egen oppskrift. 
 
  
Stekeformer
Oppskriften er laget for en stekeform på ca 23×30 cm (Pyrex). Men det finnes alternativer om du ikke har en lignende form.
 
Hvis du har en mye mindre form, så kan du bruke den, men ikke bruke all kakerøren. Det som blir til overs kan du fylle i muffinsformer og steke muffins. Husk at steketiden kan gå ned med en mindre form, så begynn å sjekk kaken etter 30 minutt.
 
Hvis du har en mye større form, så kan du lage dobbel kakerøre. Blir det mye til overs, så gjør som over og lag muffins av det. Husk at steketiden kan gå opp med en større form, så beregn litt ekstra tid.
 

Oppbevaring

Det lønner seg å dele kaken i 2 eller 4 stykker. Da kan du enkelt pakke inn og kjøle eller fryse stykkene og ta ut akkurat den mengden du trenger.

Pakk hver av bitene inn i aluminumsfolie og så i frysepose. Da holder den seg best.

Kaken holder seg garantert god minst 5 dager i kjøleskapet. Jeg har testet 9 dager og den var fortsatt spisbar, men det kommer helt an på hvor godt du pakker inn kaken og temperaturen i kjøleskapet ditt.

Du kan med fordel fryse kaken og den er like god som nybakt når den tines. Ta den gjerne ut et døgn før og legg den i kjøleskapet til tining. Eller hurtigtin den på lav temperatur i ovnen.

Tips

Kaken kan serveres kjøleskapskald, romtemperert eller oppvarmet i ovn. Men tenk på fyllet/toppingen du bruker, hvordan det passer sammen med temperaturen.. smelter/stivner..

Det er vanlig at kaken (som de fleste kaker av denne typen) blir litt høyere i midten enn rundt kanten når den er stekt. Avhengig av hvordan du har tenkt å servere den, så kanskje du vil skjære av litt av kantene. Men kast ikke avskjæret! Det kan brukes til så mye, f.eks. tørkes og brukes som strøssel på is og andre desserter. Lage brødpudding. Ha det i milkshake. Klem det til baller, gjerne med litt kremost, og kanskje dypp i sjokolade. Bland med egg og stek i panne.

Oppskrift (pdf )

Til en stekeform på ca 23×30 cm. 
Alle mål på ingredienser er oppgitt i to måleenheter for alternativ oppmåling. Vekt anbefales da det alltid gir den mest nøyaktige oppmålingen = perfekt resultat hver gang. Vær ekstra nøye når du måler kanel og kardemomme, ellers kan det bli alt for kraftig smak. Bruk helst skikkelige ts-måleredskap for nøyaktig mengde.

Ingredienser

155 g / 2,5 dl mandler med skall, skoldes og kvernes
 
300 g / ca 3,5 dl (klemt sammen) skrelt kålrot/kålrabi, rives fint 
 
3 ss / 45 ml rosiner, grovkuttet (valgfritt, men gir mer smak og sødme)
  
4 egg
200 g / 2,5 dl sukker
 110 g / ca 1-1,5 stk skrelt banan, jo mer moden jo bedre (søtere)
220 g / 2,5 dl nøytral olje (eks. raps, solsikke, soya)
  
270 g / 5 dl sammalt hvete finmalt 
2 ts / 10 ml bakepulver
0,5 ts / 2,5 ml  salt
2  ts / 10 ml kanel 
0,5 ts / 2,5 ml kardemomme
 
 

Fremgangsmåte

Skolde og kverne mandler

  1. Kok opp rikelig med vann. Ha i mandlene, og la de trekke (ikke koke) på lav varme i ca 10 minutter. 
  2. Sil av mandlene og avkjøl dem under rennende kaldt vann.
  3. Gnu av skallet med fingrene, kjøkkenpapir eller kjøkkenhåndkle. Tørk dem godt med kjøkkenpapir eller kjøkkenhåndkle.
  4. Kvern mandlene i en mandelkvern, eller kjør dem i en foodprosessor til de blir veldig finkornet (litt som sand eller fin grus). Sett til side.

Andre forberedelser
  1. Riv kålroten fint, med rasp eller bruk foodprosessor med rasp. Sett til side.
  2. Kutt rosiner. Sett til side
  3. Mål gjerne opp alt det andre, så du har det klart. Men du kan også måle mens du lager røren. 
     
Lag kakerøre
  1. Miks egg, sukker, banan og olje sammen i en bolle med en håndmikser eller kjøkkenmaskin på lav hastighet i ca 2 min eller til det er godt blandet.
  2. Ha mel, bakepulver, salt, kanel og kardemomme i en sikt/sil og sikt det i bollen sammen med resten. Miks det sammen i ca 1 minutt, eller til det ikke er noe tørt mel igjen.

  3. Ha i mandlene, rosinene og kålroten og rør det godt sammen for hånd med en skje eller slikkepott.

  Stek kaken
  1. Varm opp ovnen (over- og undervarme) til 175°C.
  2. Dekk stekeformen med bakepapir i bunnen, pensle/spray på litt olje og strø over et tynt lag mel. Hvis du ikke har en nonstick form, så bør du også olje sidene. 
  3. Hell kakerøren i formen og rist/bank litt på den, så røren jevner seg ut mest mulig.
  4. Stek kaken nest nederst i ovnen på 175 grader i 45-50 minutter. Dekk kaken med aluminiumsfolie før toppen blir for brun (etter ca 30 min).
  5. Sjekk med en trepinne om den er ferdigstekt  eller bruk et termometer og mål minst 97°C. 
  6. Avkjøl kaken i 10 minutter i formen.
  7. Skjær/kutt gjerne rundt kanten av formen, så du er sikker på at kaken er løs. Unngå metall-redskap i nonstick-form, bruk plast/tre. Tipp kaken ut av formen og over på en rist. Avkjøl til romtemperatur.

Kaken kan spises med en gang, men den smaker bedre om den får stå å godgjøre seg i kjøleskapet et døgn. 

 

 

One Reply to “Kålrotkake”

  1. N.ydelig oppskrift med skikkelige mål. Er så lei av oppskrifter med omtrentlige mål..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.