Kikerter info, tips og triksKikerter er en belgfrukt med høyt proteininnhold og mange andre næringsstoffer deriblant folat, kopper, fosfor, jern, magnesium, molybden og mangan, som er essensielle næringsstoffer. Kikerter dyrkes særlig i middelhavsområdet, det vestlige Asia og India.

Tørkede kikerter og kikerter i lake

Kikerter kan brukes til veldig mye forskjellig. Spis dem som snacks, bruk dem i salater, ha dem i gryteretter, lag mos eller pureé (hummus), kvern og lag burger og boller (falafel), kvern til mel og lag pannekaker (farinata), gro spirer, lag posteier og pålegg med mer.

Kikerter selges enten tørket, eller mest vanlig i Norske butikker er ferdig kokt i lake, enten på pappboks eller som hermetikk.

Kikerter spises mye av vegeterianere og veganere i stedet for kjøtt på grunn av det høye proteinnivået, men de er også utmerket å spise som tilbehør til kjøtt, fisk og andre retter. Kikerter kan gjerne erstatte poteter, ris, pasta og brød i et måltid. Spesielt i India spises mye kikerter, da de har verdens største andel av vegeterianere, hele 31% av befolkningen (2006).

Men her i Norge har vi også fått opp øynene for kikerter. Nå har alle dagligvarebutikker kikerter i lake (ferdig kokt). Men jeg håper flere vil tilby tørkede kikerter etter hvert, da de både er billigere, har mindre unødig emballasje, og kan brukes til flere ulike retter.

Tørkede kikerter og kokte kikerter

Kikertene du får kjøpt på boks (i lake) er ferdig kokt og kan spises som dem er etter skylling i vann. De er godt egnet til snacks, salater, gryter og til å lage hummus (dip/pålegg) av. Disse finnes i alle dagligvarebutikker i Norge, enten i papp- eller metallemballasje (hermetisk).

Tørkede kikerter er et billigere alternativ, og du får mye mer mat med disse enn de små boksene med ferdige kikerter. Men det er ikke alle dagligvarebutikker som har tørkede kikerter. Pr 2017 så har jeg sett tørkede kikerter på alle Meny-butikker og noen Kiwi- og Bunnprisbutikker. Ellers finner du dem hos de fleste helsekostbutikker (eks. Life) og hos en del «invandrerbutikker». De er også lett tilgjengelig på internett, i flere norske nettbutikker, f.eks. Kinsarvik og Sunne saker.

Tørkede kikerter kan ikke spises som de er. De må bløtlegges først, for å bli myke. Vanligvis bløtlegges kikertene i ca 12 timer. Da er dem myke nok til å bruke til. f.eks. falafel (kikertboller), eller å spire dem. Kikertene kan så kokes en times tid for å bli enda mykere, og er da perfekt i salater, gryter og til å lage hummus.

Fra tørkede kikerter til bløtlagte kikerter

Bløtlegging av tørkede kikerter – vanlig metode

Før og etter bløtlegging

Legg de tørkede kikertene i en stor bolle eller kasserolle. Fyll opp med mye vann. Kikertene vil mer enn doble seg, så beregn god plass og mer enn nok med vann. La de stå ca 12 timer i kjøleskapet. Om de står 8 timer eller 20 timer går også bra. Sjekk de halvveis, at det er nok vann og plass til dem. Skyll dem godt etter bløtleggingen. 

Bløtlegging av tørkede kikerter – hurtigversjon

Ha de tørkede kikertene i en kasserolle og dekk med mye vann. Husk at dem mer enn dobler seg, så pass på stor nok kasserolle og nok vann. Kok opp og la kikertene koke i 5 minutter. Ta kasserollen av varmen og lå de stå med lokket på i ca 1 time.
Skyll dem godt.

Bruk av bløtlagte kikerter

Kikerter som bare er bløtlagt er fortsatt ganske harde. Derfor egner dem seg ikke til å spises rå.

 • Lag falafel, kikertboller, kikertkaker, kikertburger etc. av dem.
 • Kok dem for å bli mykere.
 • La dem spire.
 • Frys dem til senere.

Fra bløtlage kikerter til kokte kikerter

Koke bløtlagte kikerter

Kokte kikerter

Når du har bløtlagte kikerter, kan du koke dem for å få dem mykere. Legg dem i en kasserolle, dekk dem med mye vann og småkok i 40-90 minutter til de er passe myke (smak på dem). Litt harde er godt i gryter, myke er godt i salater og supermyke er perfekt til hummus. Men her er det også smak og behag.

Bruk av kokte kikerter

Enten om du har ferdig kokte kikerter fra butikken eller om du har kokt dem selv så kan de brukes til f.eks.:

 • Lage hummus eller andre dip og pålegg.
 • Kjør dem i foodprosessor til pure/mos.
 • Bruk dem hele, som dem er, i salater, supper, gryter etc.
 • Lag snacks med krydrete ovnsristede kikerter
 • Frys dem til senere.

Fra bløtlage kikerter til spirede kikerter

Spirede kikerter gir en litt annen smak, litt nøtteaktig, og ser mer spennende ut med sin lille hale. Du kan ikke spire med kokte kikerter.

Spire kikerter

Ikke alle kikertene spirer like fort. Alle disse har fått spire like lenge.

Etter at du har bløtlagte kikerter klar, så skyller du dem og lar dem renne av seg. Legg dem i en beholder som ikke er helt tett, f.eks. en bolle dekket med plastfolie som du stikker noen hull i. La dem stå i romtemperatur, eller gjerne litt kjøligere (18°C). Skyll dem 2-3 ganger daglig og la dem renne av seg. Kikertene skal være fuktige, men ikke ligge i vann. Etter 2-5 dager, eller når spiren er ca 1-2 cm lang, så er de ferdige. Ikke alle spirer like fort, så ta ut de som er ferdige,  skyll dem godt og oppbevar dem i en tett beholder i kjøleskapet (det bremser spiringen). De kan spises som de er, men bør helst kokes i et par minutter først.

Bruk av spirede kikerter

Spirede kikerter bør kokes i et par minutter før de spises.

 • Spis dem som dem er, som snacks.
 • Bruk dem i salater, supper eller gryter.
 • Bruk dem til å lage hummus, eller andre kikertpuréer eller -moser.
 • Legg dem i kjøleskapet til senere bruk.

Oppbevaring

Tørkede kikerter bør oppbevares tørt og mørkt, og ikke over normal romtemperatur, akkurat som de fleste andre tørrvarer som ris, pasta osv. I kjøkkenskapet eller -skuffen er perfekt.

Tips! «Best før»-/»Minst holdbar til»-datoen på tørkede kikerter trenger du ikke å være bekymret over. Så lenge kikertene er oppbevart tørt og i normal romtemperatur, og ser fine ut, så kan de brukes mange år etter at datoen er utløpt.

Bløtlagte kikerter kan oppbevares i kjøleskapet i et par dager. Etter dette kan de begynne å spire under feil forhold og kan mugne.
Bløtlagte kikerter er derimot meget godt egnet for frysing, men tørk av dem godt først, så det ikke blir en stor isklump med kikerter, hvis du har planer om å ta ut bare litt og litt i gangen.

Kokte kikerter holder seg minst 5 dager i kjøleskapet, eller de kan fryses og holder seg da i mange måneder. Tørk av dem godt før de fryses, så blir det enklere å ta ut litt og litt, i stedet for en stor isklump som må brytes opp.

Spirede kikerter oppbevares i tett beholder i kjøleskapet og holder seg en ukes tid. De kan også fryses, men regn med at spiren knekker av om du ikke er forsiktig.

 

 

Kilder / Les mer på diverse fakta

One Reply to “Kikerter info, tips og triks”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.