Koke egg tips og triks



Sliter du med egg som er vanskelig å skrelle? Det trenger du aldri mer! Her får du tips om hvordan du koker egg «riktig», hvordan unngå grønnskjær i plommen og masse andre tips for vellykkede kokte egg.

Selv har jeg inntil nylig kokt egg feil i alle de år, og det har alltid vært tilfeldig om skallet kom av enkelt, eller om halve egget gikk i stykker før jeg fikk av skallet.

Jeg var lei av problemer med skrellingen og begynte å undersøke og teste hvorfor egg noen ganger er vanskelig å skrelle. Jeg har funnet løsningen på det, samt masse andre tips jeg deler med dere her.

Kort oppsummert

  • Kok alltid opp vannet først, så legg i eggene. Ikke kok opp eggene i kaldt vann!
  • Ikke kok egg for lenge. Avkjøl alltid hardkokte egg i kaldt vann med en gang for å unngå grønnskjær i plommen.
  • Å prikke hull i egget gjør det ikke enklere å skrelle, men forhindrer at det sprekker under koking.
  • Det er bare tull å bruke salt eller eddik i kokevannet.

Hvorfor kan egg være vanskelig å skrelle?

Dette egget er kokt riktig og sklir nesten ut av skallet av seg selv 😉
  1. Du koker egget feil. Det vil si at du legger egget i kaldt vann og koker opp. Da blir egget ofte vanskelig å skrelle (avhengig av ferskhet). Hvis du legger egg rett i kokende vann så blir skallet alltid enkelt å fjerne.
  2. Jo ferskere egget er – jo vanskeligere er det å skrelle. Selv om egg i butikken aldri er helt ferske, så merker du det likevel når du bruker «feil» metode og koker opp egget i kaldt vann. Hvis du legger egg rett i kokende vann så er dette ikke noe problem.
  3. Hvis du lar egg ligge lenge med skallet på etter koking så blir det vanskeligere å skrelle uansett kokemetode. Så skrell alltid eggene før du legger dem i kjøleskapet.

Hvorfor blir egget grønt?

Det er to grunner til at eggeplommen får grønnskjær:

  1. Hvis du koker eggene for lenge.
  2. Hvis du ikke avkjøler eggene hurtig i kaldt vann rett etter koking.

Grønnskjæret er helt ufarlig, men ikke særlig pent eller appetittlig.

Noen tester jeg har gjort:

Konklusjon

  • Du kan koke egg i ca 20 minutter uten tegn til grønt hvis du avkjøler det raskt etterpå. 
  • Koker du egg i 30 minutter eller mer får det grønnskjær uansett om du avkjøler det raskt eller ikke etterpå.
  • Hvis du ikke avkjøler egget raskt, så vil det få grønnskjær uansett koketid.

Så hvis du ikke koker eggene alt for lenge og avkjøler dem raskt i kaldt vann, så vil du aldri få antydning til grønnskjær i plommen.

Hvorfor er det «feil» å koke opp egg i kaldt vann?

Jeg har alltid brukt å legge egg i kaldt vann og så koke opp. Og jeg tipper veldig mange koker egg på denne måten. Men nå har jeg funnet ut at dette er en veldig dum måte å koke egg på, og jeg kommer aldri til å gjøre det igjen 😉

Hvis du legger egg i kaldt vann og så koker opp, så kommer tiden an på veldig mange ting, som f.eks. type komfyr, type kasserolle, mengde vann, med eller uten lokk osv. Altså hvor lang tid det tar fra kaldt vann til kokende vann.

Har du en treg komfyr og mye vann så vil egget være ferdig kokt når vannet når kokepunktet.  Har du en kjapp komfyr og lite vann, så er egget enda rått når vannet begynner å koke.

Ved å legge egget rett i kokende vann så kan man veldig nøyaktig ta tiden og få nøyaktig samme resultat hver gang. Liker du 8-minutters-egg så blir det det hver gang, og ikke et 10-minutters fordi du denne gangen brukte en annen kasserolle.

I tillegg så får du problemer med at eggene er vanskelige å skrelle når du koker de opp i kaldt vann. Jo ferskere egg – jo vanskeligere blir de å skrelle. Dette unngår du helt ved å legge egg rett i kokende vann.

Skal man prikke hull i egget før koking?

Å prikke hull i egget med en eggeprikker  er ikke nødvendig, men virkelig anbefalt.

Når du legger egg rett i kokende vann, så kan de lett sprekke hvis du ikke er veldig forsiktig. Med et hull i den butte (tykke) enden av egget så vil det aldri sprekke, og du trenger ikke å tenke på å være forsiktig.

Men å prikke hull i egget har ingen betydning for hvor enkelt det blir å skrelle etter koking. Det har jeg testet, og det er ingen forskjell om egget er prikket eller ikke.

Skal man ha salt eller eddik i vannet?

Jeg har aldri brukt å gjøre det, men har hørt om det. Det er i alle fall helt unødvendig om du koker eggene riktig og legger dem rett i kokende vann. Noen (kilde) påstår faktisk at salt eller eddik kan gjøre alt værre og gi seig eggehvite.

Slik koker du egg riktig

  1. Kok opp rikelig med vann. Det skal være nok vann til å dekke eggene helt og vel så det. Bruk lokk for raskere oppkok og mer stabil temperatur.
  2. Når vannet koker så skru ned varmen til det så vidt putrer. Bruk en skje eller øse og legg eggene forsiktig*  ned i vannet. Ta tiden fra nå. Legg på lokk, og juster temperaturen så det er akkurat under kokepunktet. Hvis du hører eggene «kakle», altså hoppe rundt i bunnen av kasserollen så har du for høy temperatur.
  3. Ta ut eggene når de har kokt så lenge som du ønsker. Bløtkokte egg avkjøles ikke, men spises varm. Hardkokte egg avkjøles i kaldt vann før du skreller dem, så du slipper å brenne fingrene. I tillegg unngår du at plommen får grønnskjær. 
Her har ett egg sprukket og litt av eggehviten kommet ut.

*Tips! Hvis du prikker et hull i den butte enden av egget, så vil det aldri sprekke, og du trenger ikke å tenke på å være forsiktig.

For egg uten hull, så vil dem sprekke hvis du legger dem i veldig raskt. Eggene kan også sprekke hvis vannet koker så kraftig at dem hopper rundt på bunnen. 

Det beste er å gradvis legge egget i vannet over noen sekunder og passe på at vannet ikke fosskoker for å unngå at egget hopper rundt og får sprekker i seg.

Hvis du vil redusere sjansen for at egget sprekker (og ikke har en eggeprikker) så kan du romtempere eggene først ved å la dem ligge på kjøkkenbenken en halvtime eller mer. Egg tåler godt å ligge i romtemperatur i et par dager.

Jo større egg – jo tynnere eggeskall – jo større sjanse for sprekk.

Hvor lenge skal egg koke?

Det kommer an på… 

  • Hvordan du vil ha egget. Bløtt, halvbløtt, halvfast eller helt fast.
  • Hvor stort egget er. Jo større egg – jo lenger koketid.
  • Hvor varmt vannet er. Egg bør ikke fosskoke, så det gjelder å ha vannet så varmt som mulig uten at det koker. 
  • Temperaturen på egget. Rett fra kjøleskapet eller romtemperert, men det er kun snakk om ca 30 sekunders forskjell.

Med hardkokte egg er det ikke så viktig med tiden, da de kan kokes mye over tiden uten å endre seg. Men med bløtkokte egg så er det veldig viktig med nøyaktig tidtaking for godt resultat.

Her er mellomstore egg tatt rett fra kjøleskapet i kokende vann og deretter avkjølt i kaldt vann. Eggene på 14-20 minutter var like, men 16 minutter ser litt annerledes ut fordi jeg delte det litt unøyaktig.

Ca koketid egg

Obs! Hvis du koker mange egg på en gang så vil vannet miste mye temperatur når du legger i eggene. Bruk derfor ekstra mye vann ved mange egg, eventuelt kok eggene i flere omganger, eller beregn litt ekstra koketid.

  Bløt Halvbløt Så vidt fast plomme Fast og gyllengul plomme Maks*
Små egg 4-5 min 5-7 min Fra ca 8 min Fra ca 12 min 16 min
Mellomstore egg 5-6 min 6-8 min Fra ca 10  min Fra ca 13 min 18 min
Store egg 6-7 min 7-9 min Fra ca 12 min Fra ca 14 min 20 min

* Maks koketid for å garantert unngå grønnskjær i plommen. Forutsetter avkjøling i kaldt vann straks eggene er ferdig kokt. 

Slik skreller du perfekt hardkokte egg

Hardkokte egg kan alltid skrelles enkelt når det er kokt riktig. Det er flere måter…

  • Kakk egget på benken flere ganger så skallet knuses i små biter. Løsne litt av skallet så vil egget skli ut av skallet av seg selv.
  • Kakk eggeskallet med baksiden av en skje til det er knust smått. Riv opp litt av skallet og egget sklir ut.
  • Kakk egget noen ganger på benken og rull det mellom hendene til det spretter ut av skallet.
  • Ha eggene i en kasserolle med en liten skvett vann. Sett på lokk og rist forsiktig, men bestemt til eggene begynner å miste skallet.  Nå kan du kjapt skrelle resten av skallet fra eggene med fingrene. Dette fungerer også med kun ett egg i et glass.

Oppbevaring av kokte egg

Bløte og halvbløte egg kan oppbevares i kjøleskapet med skallet på. Legg dem gjerne i en pose og skriv på hvor lenge de er kokt, så du ikke forveksler dem med rå egg. Eggene kan varmes opp igjen noen minutter i varmt vann for å spises som de er, eller kokes for å bli til hardkokte egg. 

Hardkokte egg bør skrelles før de legges i kjøleskapet. Hvis du ikke skreller egget først, så vil det bli mye vanskeligere å skrelle senere. Kokte skrelte egg holder seg mange dager i kjøleskapet i en tett boks eller frysepose.

Kan kokte egg fryses?

Kokte egg kan ikke fryses!

Nei, ikke som hele egg. Eggehviten blir skrukkete og gummiaktig og ekstremt ubehagelig å spise.

Selve eggeplommen kan fryses hvis du tar den ut av eggehviten først.

 

 

One Reply to “Koke egg tips og triks”

  1. Å ha salt i vannet er fordi eggehviten stivner raskere i saltvann enn ferskvann. Så det er for å minimere lekkasje dersom eggene skulle sprekke 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.