Pitabrød er et veldig alsidig brød som kan brukes til både frokost, lunsj, middag, kveldsmat og nattmat. Kaldt eller varmt. Søtt eller salt. Denne oppskriften har en god del sammalt mel, som gjør dem sunnere enn varianter med kun hvetemel. Sammalt mel gir også mer smak på pitabrødene, og en veldig fin farge.
Pitabrødene er perfekt å fryse, men de holder seg også godt i romtemperatur (i pose) i flere dager.
Oppskriften blir 8 pitabrød. Hvis du har en kraftig kjøkkenmaskin, så kan du doble deigen. Ellers så anbefaler jeg å lage flere deiger i flere runder, hvis du trenger flere enn 8 pitabrød.
Det er mulig å lage deigen uten kjøkkenmaskin også. Da knar du deigen sammen for hånd, i samme rekkefølge som i oppskriften. Først i en bolle til alle ingrediensene er samlet, så over på benken og kna og kna og kna til deigen blir bra 😉
Pitabrød bruksmuligheter
Pitabrød er veldig alsidig og kan brukes på mange måter. Her er noen forslag:
- Ha fyll på midten og brett (tenk tacoskjell, men myke).
- Del i 2 og lag lomme, fyll med innhold.
- Kutt av 1/3, lag lomme og fyll med innhold.
- Spis som en brødskive, med fyll over hele. Hel eller splittet i to.
- Lag pitapizza (bruk pitabrødet som pizzabunn).
- Server brødet til dip eller suppe.
- Lag pitachips (kutt opp pitabrødet i biter og stek dem sprø i ovnen, gjerne med litt olje og krydder).
- Splitt i 2 og lag sandwich eller burgerbrød.
- Bruk 2 pitabrød og lag sandwich eller burgerbrød.
- Lag pitavaffel (bruk 2 pitabrød med fyll imellom og varm opp i vaffeljernet).
- Lag Pitatoast (varm pitabrødene i brødristeren til sprø og gyllen).
Har du andre forslag? Skriv gjerne i kommentarfeltet nederst 🙂
Oppskrift
Oppskriften gir 8 pitabrød på 12-14 cm. De stekes i 2 omganger a 4 pitabrød.
Tidsbruk
Lage deig: ca 15 min
Heve deig: 30-60 min
Form og hvil deig: ca 15 min
Stek pitabrød: ca 5-10 min x 2 omganger
Ingredienser
350g (3,5 dl) vann, 42-46 °C
1 pose (13g) tørrgjær
1 ss (15ml / 15g) sukker
300g sammalt hvete finmalt
200g hvetemel
1 ts (5ml / 6g) salt
2 ss (30ml / 25g) olje
Fremgangsmåte
- Bruk en kjøkkenmaskin med eltekrok. Bland vann, gjær og sukker først, i ca 1 min. Tilsett så resten av ingrediensene og la maskinen kjøre i ca. 10 minutter på medium hastighet, til deigen er smidig. Den skal være bittelitt klissete, men slippe bollen lett.
Vann, gjær og sukker først Så i med resten Etter 10 min er deigen fin og smidig Pitadeig ferdig - Hell litt olje i en stor bolle og legg i deigen. Rull deigen litt rundt, så den blir dekket av olje over det hele. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse, ca 30 min – 1 time.
Dekket med olje Ha over plast Hev til dobbel - Sett ovnen på 250°C.
- Ta deigen ut av bollen og over på benken. Du trenger ikke å bruke noe mel, da deigen er litt oljete og akkurat passe smidig. Klem den ned og form den kjapt og enkelt til en ball. Del ballen i 8 like store deler.
Tips! Bruk gjerne en vekt for å få de akkurat like store. Vei hele deigen først, og del vekten på 8. Har du fulgt oppskriften, så skal det bli ca 112 g pr stk.
Rull dem til boller, dekk med et kjøkkenklede og la bollene hvile i ca 10 minutter. - Klem ned og form bollene til pitabrød med hendene eller en kjevle. Pitabrødene skal være ca 12-14 cm i diameter. Strø litt mel på undersiden av pitabrødene, så dem ikke fester seg på benken eller bakepapiret.
Legg 4 stk på en bakepapirkledd bakeplate. De siste 4 dekker du med et kjøkkenklede, mens de første steker.Ca 12-14cm 4 pitabrød klar til steking - Stek pitabrødene i midten av ovnen på 250 grader i 5-10 minutter.
Følg med hele tiden, så de ikke blir brent. Pitabrødene er ferdige når de har blåst seg opp og såvidt begynner å få litt farge på toppen.Nettopp satt inn Begynner å blåse seg opp Blåst seg opp Ferdig - Hvis du skal spise pitabrødene i dag, så legg dem oppå hverandre og dekk dem med et kjøkkenklede, så de holder seg myke og varme en god stund. Skal du fryse dem, eller bruke dem senere, så avkjøl dem på rist og legg dem så i frysepose.
Frossne, kalde eller romtempererte pitabrød kan varmes i ovnen på 125°C. Men fukt de gjerne med litt vann først. Hvis de skal holdes varme lenge, så dekk dem med aluminiumsfolie, og sett ovnen på 50°C, så dem ikke tørker ut.