KjøttFRIsaus



Smaksrik og fyldig kjøttfri saus à la kjøttsaus. Perfekt til pasta, ris, pizza, lasagne, taco, calzone og mye mye mer.

Sausen har mye smak og er perfekt erstatning for kjøttsaus om du vil spise sunnere, mer miljøvennlig og/eller bryr deg om dyrevelferd. Men selv de største kjøttspiserne vil nok like denne sausen uten å savne kjøttet 😉

I denne oppskriften bør du kutte grønnsakene ganske smått for å få kjøttsaus-følelsen, så beregn god tid hvis du ikke er en racer med kniven  😉 Du kan også kutte større (raskere og enklere), men da blir det mer som en gryterett enn en saus.
Alternativt kan du «jukse» ved å bruke en foodprosessor og kutte alt smått i den. 

Sausen egner seg veldig godt til frysing og kan brukes til veldig mye forskjellig, så da har du et godt utgangspunkt til kjappe og gode måltider, selv på travle hverdager.

KjøttFRIsaus er utmerket som pizzafyll

Hurtigoppskrift hjemmelaget pizza i støpejernspanne:

  1. Klem ut pizzadeig i godt oljet støpejernspanne. Hev med klede over i 30 minutter.
  2. Ha på kjøttFRIsaus, ost og eventuelt annen topping, og stek på 225ºC i ca 30+ minutter til fyll/ost bobler og deigkanten er gyllen.

Oppskrift kjøttFRIsaus (pdf )

Vanskelighetsgrad Enkel – hvis du er flink med kniv.
Middels – hvis du ikke er vant til å kutte grønnsaker smått.
Tidsbruk En times tid, avhengig av hvor kjapp du er til å kutte grønnsaker.
Porsjoner Blir ca 1300 g saus.
Nok til ca 5-8 personer avhengig av type rett og tilbehør.
Anbefalt utstyr 1 stekepanne, 1 kasserolle, måleskjeer, slikkepott, skarp kniv.
Gjerne rasp eller presse til hvitløken.
Notat Bruk eventuelt en foodprosessor til å kutte alt isteden for med kniv.

Ingredienser

  • 250 g (1 pakke) små sjampinjong, delt i ca 8 biter hver
  • 1 gulrot, kuttet/hakket smått
  • 1 løk, kuttet/hakket smått
  • ½ paprika, kuttet/hakket smått
  • 1 stilk stangselleri, kuttet/hakket smått
  • 2 fedd hvitløk, raspet eller most
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 glass soltørkede tomater i olje (190 g netto / ca 9 stk tørkede tomater), hell av oljen og kutt/hakk smått
  • 2 ss tomatpure
  • 2 bokser (a 400ml/4dl) knust/hakkede hermetiske tomater
  • 2 ts tørket oregano
  • 2 ts tørket basilikum
  • 1,5 ts grønnsaksbuljongpulver (½ grønnsaksbuljongterning)
  • 1 ts sukker + evnt. mer etter smak/syrlighet på tomat
  • ¼ ts salt + evnt. mer etter smak
  • Noen kvern pepper + evnt. mer etter smak

Fremgangsmåte

  1. Børst soppen ren med kjøkkenpapir for eventuelle jordrester.
    Del hver sopp i ca 8 biter. 
    Stek soppbitene i litt olje på medium varme (jeg bruker 5/9), og rør om av og til til den har krympet og blitt litt gyllen, totalt ca 15-20 minutter. Tilsett mer olje underveis hvis det blir tørt, spesielt mot slutten når alt vannet i soppen har fordampet. Du vil at soppen skal glinse lett av olje.
    Når soppen er ferdig så ta den ut av stekepannen og sett til side til etterpå.

  2. Stek gulrot, løk, paprika og stangselleri i godt med olje, på medium-høy varme (jeg bruker 6/9) under stadig omrøring i ca 5 minutter til grønnsakene er litt mykere, men ikke har fått noe særlig stekefarge.
    Skru så ned varmen ett par hakk og ha i hvitløk og paprikapulver og stek under omrøring i bare et par minutter til.
    Hell alt fra stekepannen over i en kasserolle. Bruk en liten skvett vann og slikkepott for å få med alle stekerester (god smak!) fra stekepannen.

  3. Kutt/hakk den stekte soppen i små biter og ha i kasserollen sammen med grønnsakene.
    Ha i alle de andre ingrediensene i kasserollen. Bruk gjerne en slikkepott i tomatboksene for å få med alt.

  4. Kok opp og la det småkoke uten lokk i ca 15 minutter. Rør om av og til.
    Smak så til. Du trenger kanskje mer sukker, da noen bokstomater er syrligere enn andre.
    Eventuelt mer salt og pepper etter smak.
    For tynn saus? – Kok lenger. For tykk saus? – Ha i litt vann.

Når du er fornøyd med smak og tykkelse så server med en gang, eller hold  sausen varmt på lav varme med lokk over.

Hvis du skal bruke sausen senere eller får rester, så er det en fordel å avkjøle raskest mulig. Sett gjerne hele kasserollen i kaldt vann i vasken og rør om av og til, så er sausen avkjølt på ca 20 minutter og klar for kjøleskap eller fryser.

 

 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.