Måleskje, teskje og spiseskje (ts/ss) – Hva er det?I mange oppskrifter brukes det mål som ts (teskje) og ss (spiseskje). På engelsk brukes tsp for teskje og tbl/tbs/tbsp for spiseskje, til info for de som liker engelske oppskrifter (noe jeg absolutt får mye inspirasjon fra)  🙂

Mange tror at dette er en hvilken som helst teskje eller spiseskje som man finner i bestikkskuffen og som man vanligvis spiser med. Ja, det trodde også jeg før jeg begynte å interessere meg for matlaging. Men hvis man tenker seg om så finnes det sikkert 50 forskjellige størrelser og former på skjeer. Hva er riktig størrelse? Og skal den være toppet eller strøket? Og hvor strøket den blir kommer jo an på formen på skjeen…

I mange oppskrifter er det jo ikke så viktig om du har 1 eller 2 tilfeldige skjeer med noe, men i noen oppskrifter er det viktig å bruke nøyaktige mål for å få det riktige sluttresultatet. Hvis man bruker nøyaktige mål, så får man også det samme resultatet hver gang, så slipper man å huske hvilken skje man brukte, og om den var toppet eller strøket.

Heldigvis – det finnes en standard

Og det selges måleskjeer som er nøyaktig 1 ss, 1 ts, ½ ts og ¼ ts. Disse er «et must» hvis du skal bake eller liker å lage nøyaktige oppskrifter som blir like bra hver gang (som meg ;-).

Disse måleredskapene selges hos de fleste bake-/jernvare-/utstyrs-/kjøkken-butikker og finnes i både metall og plastikk, og i ulike former. Selv foretrekker jeg runde metall-mål, da de er mest nøyaktig og varer sikkert i 50 år, og tåler det meste.

Tips! Sjekk utenlandske nettbutikker. Der får de de for en brøkdel av prisen de koster i Norge, og finner mye større utvalg. Spesielt hvis du vil ha kvalitetsredskap i metall.

Dette er de standardiserte måleskjeene

1 ss = 3 ts = ca 15 ml
1 ts = ca 5 ml
1/2 ts = ca 2,5ml
1/4 ts = ca 1,25 ml

1/4 ts pepper, 1/2 ts tørket gressløk, 1 ts salt

Man snakker alltid om strøkne skjeer, hvis annet ikke er nevnt. Strøkne skjeer betyr altså at innholdet i måleredskapet går kant i kant, og ikke over. Da får man alltid samme/riktig mengde.

Tips! Hvis det nevnes «toppet» skje i en oppskrift, så betyr det vanligvis at det ikke er så farlig hvor mye du har i – så her må du selv vurdere hvor mye som trengs. Hvor stor toppen blir kommer jo helt an på formen på måleredskapet…

Jeg liker nøyaktige oppskrifter og bruker heller benevnelsen «1 – 2 ts» i stedet for «1 toppet ts», da skjønner man bedre at det er litt smak og behag og ikke så viktig med mengden.

Se også kopp måleredskap

2 Replies to “Måleskje, teskje og spiseskje (ts/ss) – Hva er det?”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.