Grovt Superluftig Sandwich-brød



Dette er et superluftig brød som egner seg godt til sandwich, toast og ostesmørbrød. Brødet er ganske enkelt å lage, og tar ikke all verdens tid.

Det brukes forholdsvis mye gjær, samt sukker som gjør at brødet hever raskere. I tillegg er det egg i deigen, som gjør at det puffer opp ekstra i ovnen.

Brødet er 73% grovt i følge Brødskala-kalkulatoren.

Denne oppskriften har jeg tatt fra https://www.jennycancook.com/recipes/simple-whole-wheat-bread/ oversatt og justert litt. I tillegg har jeg satt inn mål i gram, hvis du ikke har kopp-målere. Ta gjerne et titt på videoen hennes, der får du en morsom gjennomgang av hele prosessen med å lage dette brødet 🙂 Den originale oppskriften lover 90 minutter fra start til slutt, men det har jeg ikke greid å få til. 120 minutter synes jeg er mer realistisk. Det er fordi det for meg tar 45-70 minutter å heve deigen nok, mens i den originale oppskriften hever det bare 30 minutter.

Oppsummering fremgangsmåte

  1. Mål opp og bland alt det tørre.
  2. Ha i melk, egg og olje. Kjør på høy hastighet i 2 minutter.
  3. Skru ned hastigheten og ha i siste mel. Kjør et par minutter til.
  4. Ta ut deig og kna den 50 ganger.
  5. Hvil deigen i 10 minutter, klem den flat, rull den sammen og ha den i brødformen.
  6. Hev til deigen går ca 2 cm over kanten på formen (45-70 minutter).
  7. Stek brødet i 30 minutter, men dekk det med alufolie etter 15 min.

Utstyr

Flatvisp
  • Kjøkkenmaskin med flatvisp/k-visp
  • Brødform ca 30×11 cm / 27×8,5 cm
  • Vekt eller teskje og kopp måleredskap
  • Gjerne termometer
  • Rent kjøkkenhåndkle
  • Aluminiumsfolie

Tidsbruk

Lag og hvil deig: ca 25 minutter
Hev deig: 45-70 minutter
Stek brød: 30 minutter
Totalt: 100-125 minutter

Oppskrift

Ingredienser

2 kopper (260g) sammalt hvete finmalt
1/2 kopp (65g) hvetemel
2 ts (ca 7g) tørrgjær
2 ss (30g) sukker
1 ts (ca 6g) salt
 
1 kopp (2,5dl) melk
1 egg
2 ss (20g) olje
 
+ 1/4 kopp (30g) ekstra hvetemel
 

 

Fremgangsmåte

  1. Varm melken til 41-46°C (varmere enn fingervarmt, men ikke så varmt at du brenner deg). Bruk helst et termometer.
  2. Ha sammalt mel, hvetemel, gjær, sukker og salt (alt det tørre, utenom det ekstra hvetemelet) i bakebollen. Miks det sammen.
  3. Mens maskin kjører på lav hastighet så har du i melk, så egg (trenger ikke å piskes først), så oljen til slutt.
  4. Kjør deigen sammen i 2 minutter på høy hastighet. Deigen skal være litt bløt.
  5. Sett på lav hastighet og tilsett det siste hvetemelet gradvis til deigen samles og ikke er superbløt. Kjør videre i et par minutter på lav hastighet.

  6. Ta deigen ut av bollen og over på en melet benk. Kna deigen 50 ganger.  Allerede etter 10 knainger, skal deigen begynne å bli fin og glatt.  Eventuelt ha på ekstra mel hvis deigen er litt klissete. Form til en ball og dekk til med klede og hvil 10 min.
  7. Klem ut deigen til en oval sirkel. Rull fra den ene bred-enden og opp.Tips! Prøv å få rullen jevnest mulig, i samme bredde som brødformen, og jevn tykkelse over det hele. Da blir det mer jevn høyde på det ferdige brødet. Som jeg IKKE har gjort på disse bildene 😉 Se tips og eksempel nederst.Ha rullen i smurt brødform.
  8. Dekk til med klede og hev en lun plass til deigen er ca 2 cm over formen, på det høyeste. Det tar ca 45-70 min, avhengig av temperaturen.
  9. Etter en halvtime kan du sette ovnen på 200°C (over- og undervarme) og la den varme seg opp, mens du venter på at deigen hever ferdig.
  10. Når deigen har hevet ca 2 cm over kanten på brødformen, så setter du formen på en bakeplate litt under midten i ovnen.
  11. Stek brødet i totalt 30 minutter på 200°C, men dekk det med aluminiumsfolie etter ca 10 minutter, når det begynner å bli brunt.
  12. Avkjøl brødet på rist, minst en halvtime, gjerne lenger. Oppbevar det i brødpose i plast så fort det er avkjølt.

Tips

 
Form deigen
Brødet kan bli litt ovalt (til venstre) hvis du ikke former deigen jevnt før du legger det i brødformen. Det gjør jo egentlig ikke noe, men jeg synes brødet ser bedre ut når det er jevn høyde over hele lengden (til høyre).
 
Ferdig hevet?
Sjekk høyden med en linjal. Ca 2cm over brødformens kant, på det høyeste, blir bra. 

Aluminiumsfolie
Hvis du krøller aluminiumsfolien litt, så blir den enklere å forme, så den blir et stabilt «lokk» til brødet.
 
Ferdigstekt?
Bruk gjerne et termometer for å sjekke om brødet er ferdig. Det skal måle ca 93-95°C i midten.
 

Oppbevaring
Dette er et brød som skal ha myk skorpe. Derfor oppbevares brødet best i tett  brødpose i plast, så fort det er avkjølt. Det holder seg kjempegodt i romtemperatur i minst 24 timer.  Etter 48 timer er det fortsatt godt, men begynner å bli litt tørt.

Du kan også fryse brødet, men det blir fort tørt når det tiner.  Men varm det gjerne i brødrister, så blir det kjempegodt, eller bruk det til å lage ostesmørbrød i ovnen.

Skjær det gjerne opp i skiver, så blir det enklere å ta ut bare det du trenger.
 
 
 
 
 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.