Grove pannekaker



Grov pannekakerøre for tynne pannekaker. Dette er sunne pannekaker som kan spises kalde eller varme, til både frokost, lunsj, middag og dessert, alt etter hva du fyller eller serverer dem med.  

Både pannekakerøre og ferdig stekte pannekaker holder seg godt i kjøleskapet i flere dager, så du kan gjerne forberede enten røre eller ferdige pannekaker i god tid hvis du vet det blir travelt når du skal servere.
 
Tynne grove pannekaker kan du se på som en type lefse, som kan brukes til mye, f.eks.:
 
  • Til frokost/lunsj som rull/brett med pålegg.
  • Til middag som tacolefse, wrap, burrito, quesadilla med valgfritt fyll. Eller i stedet for lompe til pølser.
  • Som tilbehør til dessert/snacks med syltetøy, bær, frukt, iskrem etc. Eller smurt med med smør, sukker og kanel.
  • Til snacks/kosemat med f.eks. tomatsaus og ost ala quesadilla.

 

Tips alternativer og variasjon pannekakerøre

  • Bytt gjerne ut «vanlig» melk med plantemelk (f.eks. soyamelk), laktosefri melk eller bare vann hvis du har allergier eller av andre årsaker ikke kan bruke ku-melk. Avhengig av hva du bruker, får du pannekaker med litt annen smak, konsistens og stekefarge.
  • Tilsett gjerne krydder/urter i røren, f.eks. chilipulver til middagspannekaker, eller kanel til dessertpannekaker.
  • Bruk smør/margarin i stedet for olje i røre og/eller stekepannen for mer smak (og fett selvfølgelig ;-)) og mer gyllen stekeoverflate.

Tips når du skal steke tynne pannekaker

  • La stekepannen varmes jevnt og godt opp før du begynner å steke, så slipper du at de første pannekakene kanskje blir litt mislykket.
    Nonstick-panner bør aldri «sjokk-varmes» ved sette komfyren på maks, da skader du både nonstick-belegget og selve stekepannen. Varm alltid opp pannen på den varmen du trenger (f.eks. medium) i god tid. Avhengig av hvilken type komfyr og stekepanne du har kan det ta alt fra 5 til 15 minutter å få stekepannen jevnt og stabil varm.
  • Hvis pannekakerøren er kaldere enn romtemperatur, så må du beregne litt lenger steketid, da røren vil kjøle ned stekepannen.
  • Pass på å rør om i røren før hver pannekake, så det på bunnen blandes godt inn i røren.
  • Hvis du har en veldig god (ny) nonstick-panne, så kan du droppe å olje pannen, da det er nok olje i røren.
  • Ikke bruk for mye røre i pannen, da denne pannekakerøren er beregnet for tynne pannekaker. For mye røre gir tykke pannekaker som er rå i midten når utsiden er ferdig stekt.
  • Toppen skal være helt tørr før du snur pannekaken. Hvis toppen fortsatt er bløt etter 90 sekunder så bruker du for svak varme, eller du har alt for mye røre i pannen.
  • Hvis pannekakene er vanskelig å snu og lett revner så er de enten for tynne (ha i mer røre), eller det kan være at pannekakerøren er for tynn (ha i mer mel og/eller egg).
  • Bruk gjerne tidtaker/stoppeklokke, så vet du ca når pannekakene er ferdig stekt, og slipper å sjekke og følge med så nøye.

Oppskrift tynne grove pannekaker (pdf )

Vanskelighetsgrad Enkel
Tidsbruk Lage og hvile røre 15 minutter.
Steke 2-3 min pr. pannekake (60-90 sek/side).
Mengde Oppskriften blir ca 10 stk pannekaker i 26 cm stekepanne.
Anbefalt utstyr
Bolle, måleskjeer, dl-mål (litermål), visp, nonstick stekepanne, stekespade.
Tidtaker/stoppeklokke gjør det enkelt å få alle pannekakene likt stekt.
Tips
Oppskriften kan gjerne dobles.
Bruk gjerne 2 stekepanner for raskere steking av mange.

Ingredienser

  • 2 dl sammalt hvetemel finmalt
  • ¼ ts salt
  • 1 ss (3 ts) nøytral olje, f.eks. rapsolje
  • 4 dl lettmelk
  • 2 egg

Fremgangsmåte

Lage pannekakerøre

  1. Visp sammen mel, salt, olje og halvparten av melken til det ikke er noe tørt mel eller klumper. 
  2. Ha i eggene og resten av melken og visp til en jevn røre (røren skal være ganske tynn). 
  3. La pannekakerøren stå i minst 10 minutter å godgjøre seg i romtemperatur før du steker pannekaker. Du kan også sette pannekakerøren i kjøleskapet til senere (men la den komme til romtemperatur igjen før steking).
Steke pannekaker

Varm opp en nonstick stekepanne til middels varme (jeg bruker 5 av 9).

For hver pannekake:
  1. Ha bitte litt olje i pannen og fordel jevnt med kjøkkenpapir.  Jo bedre nonstick-panne du har – jo mindre olje trengs.
  2. Rør om i røren, så ikke noe ligger på bunnen.
  3. Hell litt røre i midten av pannen og vri på den så røren renner rundt og dekker hele bunnen av stekepannen jevnt. Ha i eventuelt litt mer røre hvis det ble for lite til å dekke bunnen. 
  4. Stek ca 60-90 sekunder på hver side til lett gyllen.

Holde pannekaker varme

Hvis du skal servere pannekakene med en gang etter at du er ferdig å steke, så legg pannekakene oppå hverandre på en tallerken etter hvert som du steker. Dekk til med en annen tallerken eller aluminiumsfolie for å holde dem varm mens du steker resten.

For å holde pannekaker varm lenge (opp til et par timer), så sett dem tildekket (f.eks. aluminiumsfolie) i stekeovnen på 75°C.

Oppbevaring / rester
 
Hvis du steker pannekaker til bruk senere, eller har varme rester, så legg dem på rist for rask avkjøling.
 
Så fort de har kommet til romtemperatur kan du legge dem i kjøleskapet, og der holder de seg godt i mange dager.
Du kan f.eks. stable dem på en tallerken og dekke med plastfolie, eller brette/rulle dem og legge i frysepose eller boks med lokk.
 
Pannekakene kan gjerne spises kalde, eller varmes opp igjen, avhengig av hva du skal bruke dem til.
 
 
 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.