Majones à la Mills MajonesHjemmelaget majones kan ofte smake litt uvant for oss som er vant til «Mills Majones». Her får du en oppskrift som smaker veldig likt Mills, om ikke enda bedre ;-). Det viktigste for å få til den riktige smaken er…

… å bruke en veldig nøytral olje!

Et tips fra meg, er å smake på oljen før du bruker den til majones. Smaker oljen for mye, så vil majonesen også smake det samme. Det er grunnen til at mange ikke liker majones laget med olivenolje, da den smaker veldig kraftig.

Men det viser seg at selv nøytrale oljer smaker veldig mye. Så du kan, etter min erfaring, ikke stole på det som står på flasken til oljen, i norske butikker. 

Et eksempel er Rema 1000 Solsikkeolje. På flasken så står det «Smaken er helt nøytral…». Men etter mine smakssanser, så smaker den oljen der langt i fra nøytralt. Den smaker nesten like mye som olivenolje. Den er grei å bruke i små mengder til steking og baking, men egner seg rett og slett ikke til majones.

Så stol ikke på det som står på flasken, smak heller på oljen, så er du helt sikker på at majonesen ikke får usmak.

Den eneste oljen jeg har funnet så langt som er tilnærmet helt nøytral er Mills Soyaolje. Den koster ganske mye, men pris og kvalitet henger jo ofte sammen. Regner med Mills bruker sin egen olje til å lage sin majones, så da er det ikke rart at denne oppskriften gir veldig lik smak 😉

Hvis du har tips om andre nøytrale oljer (som ikke koster skjorta), så skriv gjerne i kommentarfeltet nederst.

OPPDATERT LISTE MED ANDRE NØYTRALE OLJER 
Sist oppdatert 28/10/2017

Eldorado Rapsolje er veldig nøytral i smaken og veldig mye billigere enn Mills soyaolje. Takk til Erlend i kommentarfeltet under. 

 

Ellers så er det veldig viktig å måle opp de andre ingrediensene (sukker, salt, eddik og sitronsaft) nøye. Bruk riktig ts-måleredskap, ikke en sånn teskje du spiser med, for å få nøyaktig mengde og smak.

Hvis du har laget majones før, så har du kanskje hørt at alle ingrediensene må være romtemperert først. Det er ikke nødvendig når du bruker stavmikser. Om oljen er romtemperert, og egget er kjøleskapskaldt, eller om egget er varmt og oljen kald, spiller absolutt ingen rolle.

Hvis du liker majones med litt mer smak, ala Hellmann’s, så kan du prøve denne oppskriften i stedet.

Video-oppskrift

Oppskrift

Spesialutstyr: Stavmikser med passende beholder. Den skal ikke være for bred, men du må ha litt plass til å røre rundt på stavmikseren. Er beholderen for stor, så blir det vanskelig å mikse sammen majonesen.

Tidsbruk: Ca 5 minutter

Ingredienser

1 egg (plomme og hvite)

1 ts + ¼ ts (1,25 ts) sukker
¼ ts salt

1 ts eddik («vanlig» 7%)
½ ts sitronsaft (ferskpresset)

Ca 1,2 dl Mills soyaolje

Fremgangsmåte

 1. Ha i egget, sukker, salt, eddik og sitronsaft i beholderen til stavmikseren. Kjør det sammen i ca 15 sekunder.
 2. Ha i en liten skvett olje og miks videre i ca 10 sekunder.
 3. Hell nå i en tynn jevn stråle mens stavmikseren kjører, helt til det blir en tykk masse.
 4. Stopp med å hell i olje, og rør rundt med stavmikseren, så alt blandes godt. Det kan noen ganger se ut som majonesen er skilt, men det er bare oljen som ikke er mikset godt nok inn. Bruk gjerne en skje og rør rundt i tillegg.
 5. Virker majonesen for tynn? Miks videre og ha i mer olje i en tynn stråle. Jo mer olje = jo tykkere blir majonesen.
 6. Ta ut stavmikseren og rør rundt med en skje, så alt blandes godt. Sjekk om den er tykk nok, hvis ikke så kjør på med litt mer olje igjen. 
 7. Sett majonesen i kjøleskapet i minst 2 timer, så smakene får satt seg skikkelig. Finjustere gjerne smaken etter eget ønske med litt mer sukker, salt, eddik og/eller sitronsaft.
 8. Klar til servering.

Oppbevaring

Majonesen holder seg minst en uke i kjøleskapet i en tett beholder.
Majones kan ikke fryses. Da skiller den seg, og er umulig å få sammen igjen.

Tips

Du kan også tilsette andre smaker til majonesen, f.eks.:

 • Knust hvitløk = Aioli
 • Sitronskall = Sitronmajones
 • Urter = Urtemajones
 • Sylteagurk og kapers + urter = Remulade
 • Ketchup, dijon, løkpulver, hvitløkspulver, eddik = Burgerdressing

16 Replies to “Majones à la Mills Majones”

 1. Hei! Kontra Hellmann’s, så bruker ikke Mills sitronsaft i oppskriften sin. Så da får den ikle det samme syrlig smak. Mills er noe mer rund i smaken, grunnet det. De bruker litt sitronsyre, men dette er på bunn av ingrediensene så det vil være svart lite. Og så bruker de KUN eggeplomme, ingen av det hvite. De bruker xanthan gummi til å få hjelpe konsistensen, noe som mann kan få tak i på nettet og er ofte brukt til glutenfri bakst. Ville ikke ha brukt mer enn en halv teskje. Men dette har ikke jeg prøvd ennå.

 2. Luxus solsikkeolje fra Europris er billig og utmerker. Syntes majonesen etter oppskriften blir for søt. Endret noe av mengden til: 1/2 ts. Sukker, 1/2 ts. Salt, 1 1/2 ts. Eddik 7%. Ellers som oppgitt.

  Mygen fra Haugesund😊

  1. «Smaken er som baken», så takk for din variant 🙂
   Takk for tips om olje, jeg skal absolutt prøve ut den.

  2. Nå har jeg fått prøvd Luxus Solsikkeolje fra Europris https://www.europris.no/solsikkeolje-1-l-luxus-145747.html

   Takk igjen for tipset, men denne oljen er IKKE egnet til denne oppskriften da den smaker alt for kraftig. Det står ikke noe om «nøytral smak» på flasken, så jeg skal ikke beskylde produsenten for juks og lureri 😉 Men den smaker veldig likt enkelte andre produsenters olje med påstått «nøytral smak».

   Luxus Solsikkeolje på Europris koster kr. 30,-/liter og det er ikke billig! Jeg ble faktisk litt sjokkert når jeg så prisen, men kjøpte en likevel bare for å teste smaken. Absolutt ikke verdt pengene etter min mening. Du får akkurat samme (eller bedre) kvalitet til maks kr. 18,-/liter i hvilken som helst dagligvarebutikk.

   Jeg vil anbefale deg å prøve Eldorado Rapsolje (lav pris/helt ok kvalitet) eller Mills Soyaolje (høy pris/meget god kvalitet) bare for å smake forskjellen i forhold til Luxus Solsikkeolje. Det er etter min mening ganske stor forskjell! Majonesen din kommer til å bli minst dobbelt så god, og du trenger kanskje ikke å justere oppskriften engang 😉

  1. Takk, supert at oppskriften fungerte for deg. Stavmikseren ser meget bra ut. Er det noe hastighetsjustering på den, evnt. hvilken hastighet brukte du? Eldorado Rapsolje har jeg ikke prøvd før, så takk for tipset! Den er satt på handlelisten 😉

   1. Er fornøyd med stavmikseren. «Jo hardere du trykker, jo hurtigere kjører maskinen. Lett betjening med én hånd og endring av hastigheten uden å stoppe.» Jeg bare la hode ned på egget (man kan faktisk presse hode nesten helt ned til bunnen med denne), også full guffe. Tok vel knapt 2-3 sekunder før oljen og egget hadde blandet seg.

    Du kan jo prøve Eldorado Rapsoljen, den koster 14kr for literen. Merket ihvertfall ingen dårlig smak 🙂 Gi en lyd når du har testet den.

    1. Testet Eldorado Rapsolje i dag, og er helt enig med deg, den er veldig nøytral i smaken. Så den er et godt og ikke minst mye billigere alternativ til soyaolje 😉 Det eneste jeg ikke liker er at flasken mangler skarp kant/tut for å hindre at oljesøl renner på utsiden av flasken, men slik er det vel på alle billige oljer.

     Takk igjen for tipset og gi gjerne beskjed hvis du kommer over andre oljer uten for mye smak.

     1. Kjempe. Da fikk vi det mer eller mindre stadfestet. Skal gi en lyd hvis jeg prøver andre oljer. 🙂 Ha en fin dag!

 3. Hyggelig å høre 🙂

  Jeg har ikke noe erfaring med majones i blender, men har sett oppskrifter hvor man har i alt med en gang (istedet for å helle i oljen gradvis), se f.eks. her https://www.seriouseats.com/recipes/2011/10/two-minute-mayonnaise.html
  Men dette er med stavmikser, så er usikker på om det vil fungere i en blender. Alle oppskrifter jeg har sett med blender så tilsettes oljen gradvis. Si gjerne ifra om du tester det eller finner noen oppskrifter på metoden. Sikkert flere som lurer på dette 🙂

  Jeg har min stavmikser på laveste hastighet. Skal teste med høyeste hastighet neste gang og se om det er noen forskjell. Kommer med oppdatering på det…

  1. Ja ser frem til å høre hvordan det gikk. Ellers kan det sies at jeg har fått til å lage majones med blender 1 gang. Men at jeg ikke har mulighet til å justere roteringshastigheten. Kommer nok til å investere i en god stavmikser med riktig bladtype etterhvert.

   Ellers som du nevnte så kostet 1liter med Mills Soya olje nesten 70kroner. Litt stiv pris synes jeg. Lurer derfor på om du har noe erfaring med å bestille fra f.eks. sider som denne https://bgo.mve.no/soyaolje-mills-10-l.html ? da blir det 30kr literen.

   1. Stavmikser er nok en god investering ja. Spesielt de typene hvor man kan ta av staven og bruke maskinen til minikutter i tillegg. Jeg har noe lignende denne https://www.wilfa.no/product/kjokken/stavmikser/miks-hakk/ og den er veldig kjekk da jeg slipper å dra fram foodprosessoren for kutting av småtteri.

    Som mye annet så lønner det seg å kjøpe i store kvanta, gjerne på nett. Jeg har ikke handlet olje på nett, men handler ofte tørrvarer (linser, kikerter, nøtter, ris osv) i nettbutikker. Problemet med olje er jo at den vil harskne etter hvert, så spørsmålet er jo om man rekker å bruke opp 10 liter før den blir dårlig. Det blir jo enorme mengder majones av 10 liter, men hvis man i tillegg bruker oljen til fritering og steking, så går den vel unna 😉

 4. Denne skal jeg prøve en dag. Meget hjelpsom artikkel!

  Har ikke stavmikser, men har en blender uten inntakshull på toppen. Derfor må jeg åpne og lukke lokket på blenderen for å hive inn mer olje. Litt slitsom metode. Har du noen tips når man bruker en slik blender?

  Lurte også på om det kan være lurt å ha laver hastighet på blenderen/stavmikseren i starten når oljen blander seg inn? Har lest at for høy hastighet på mikseren gjør at det ikke blander blander seg.

  1. Når har jeg testet dette med hastighet på stavmikseren. Kjørte på full guffe, og det var ingen forskjell på resultatet i forhold til laveste hastighet. Så hastigheten på stavmikseren har visst ingen betydning. Mange stavmiksere har jo ikke hastighetsjustering heller, men det er godt mulig dette med hastighet gjelder hvis man bruker blender.

   1. Ja, vil si at en stavmikser skaper høyere strøm aktivitet rundt egget, noe som gjør at det blander seg mye raskere. En blender har ofte bladene litt over der egget blir liggende og mindre trykk og strøm rundt der egget blander seg. Noen blendere er nok bedre mht bladtype og posisjon. Med min nutrabullet føltes det veldig som et stort lotteri å få egget til å blande seg med olje.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.