Lys og Varm Høstgryte



Dette er en gryterett a la lys lapskaus, som også var inspirasjonen når jeg lagde oppskriften. Gryten er uten kjøtt, men jeg tror selv de mest «kjøtthungrige» ikke vil savne noe kjøtt i denne smaksrike og fyldige gryten.

Dette er en enkel og billig gryte å lage, og passer spesielt godt en kald høst- eller vinterdag. Mange av ingrediensene har du kanskje allerede liggende, hvis ikke så finner du dem på alle dagligvarebutikker.

Gryteretten er perfekt hvis du skal ha stort besøk, da den kan stå på lav varme lenge uten at du trenger å stresse med noe i siste liten. Den er også perfekt å lage dagen før og sette i kjøleskapet. Som de fleste andre gryteretter så smaker også denne bedre etter en dag eller to.

Tilbehøret avgjør hvor flott og god retten blir. Gjør det enkelt og kjapt med kjøpt flatbrød og tyttebærsyltetøy eller gjør måltiden litt mer eksklusivt med hjemmebakt brød med smør, nyrørte tyttebær og friske urter til pynt.

NB! Gryten er ikke kjempesterk («hot/spicy»), men dropp gjerne kajennepepper hvis den skal serveres til barn eller veldig «sarte sjeler».
Doble mengden for ekstra «pønsj», eller triple mengden for garantert svett panne 😉
 

Tips til forberedelser før du begynner på selve gryten

Alle ingrediensene kan klargjøres og settes i kjøleskapet mange timer i forveien for minst mulig stress når gryten skal lages.

Her er alle ingredienser til gryten klar
  • Gjør klar kraften. Lag selv fra bunnen av eller bruk terninger/pulver eller fond (se pakningen for blandingsforhold med vann).
  • Gjør klar kikerter. Tørre kikerter må kokes. Ferdige kikerter på boks/lake/hermetikk trenger bare å skylles før bruk.
  • Rengjør og kutt alle grønnsakene (se egne tips under).
  • Eventuelt mål opp alle krydderne så de er klare. Bruk helst skikkelige måleredskap, ikke sånne skjeer du spiser med.
  • Tenk over hva du skal servere som tilbehør. Skal brødet varmes? Må tyttebær røres? Er smøret mykt nok? Må urtene kuttes?

 

Tips til grønnsakene

  • Purreløken bør deles i 2 på langs og skylles ekstra godt, da den kan ha sand mellom lagene. Bruk hele lengden av purreløken, både det hvite og det grønne.
  • Gulrøttene bør beholde skallet på, men vask dem nøye og fjern eventuelle flekker. 
  • Potetene bør beholde skallet på hvis det er lyst og tynt, men vask dem nøye og fjern eventuelle flekker.
  • Persilleroten må skrelles. Er du ukjent med persillerot, så se her https://www.bama.no/gronnsaker/rotgronnsaker/persillerot/ De fleste butikker har persillerot, men dropp den fra oppskriften hvis du ikke finner den.
  • Prøv å kutt gulrot, kålrot, potet og persillerot i ca like store biter, så de blir ferdig samtidig.  
  • Del løken i 8, først fra rot til topp, så hver halvdel i kryss (4). Løsne alle løklagene fra hverandre. Da får du noen store deilige løkbiter når gryten er ferdig kokt.
  • Bruk tørt tørkepapir og børst av eventuelle jordrester på soppen. Den skal ikke vaskes. Skjær av litt av stilken/stammen hvis den er stygg. Del hver sopp i ca 16 tilfeldige grove biter.

Oppskrift (pdf )

Nok til ca 6 personer. 
Tidsbruk: ca 1 time når du har alle ingrediensene klare. 
Vanskelighetsgrad: Enkel
Bruk en stor gryte eller kasserolle, minst 4 liter, helst større.

Ingredienser (i rekkefølgen de brukes)

  • 2 ss stekeolje
  • 2 stk medium store løk (ca 130 g/stk), delt i 8 biter hver
  • 6 stk sjampinjong (ca 400g totalt), delt i 16 biter hver
  • 2 fedd hvitløk, most, knust eller raspet fint
  • ½ ts pepper, nykvernet
  • ⅛ ts kajennepepper 
  • ½ ts chilipulver
  • 1 ts paprikapulver
  • 2 stilker stangselleri, kuttet i ca 0,5 cm brede biter
  • ½ stk purreløk, kuttet i ca 0,5 cm brede halvmåner
  • 1 stk persillerot, kuttet i passe biter 
  • 250 g gulrot, kuttet i passe biter
  • 250 g kålrot/kålrabi, kuttet passe biter
  • 500 g potet, kokefast type, kuttet i passe biter
  • 8 dl grønnsakskraft
  • 400 g kokte kikerter
  • 1 ts løkpulver
  • ½ ts hvitløkspulver
  • 2 ts dijonsennep
  • 3 ss hvetemel
  • 3 ss vann
  • 4 stilker persille, finkuttet, stilk og blader

Fremgangsmåte

  1. I en stor gryte eller kasserolle stek løk og sopp i olje på medium-høy varme i ca 15 minutter til løken er myk, og soppen har krympet. Rør ofte, så det steker mest mulig i stedet for å koke.
  2. Ha i hvitløk, pepper, kajennepepper, chilipulver og paprikapulver og stek i 2 minutter til. Rør hele tiden, så hvitløken ikke svir seg, og krydderne får jevn steking. 
  3. Ha i alle de andre grønnsakene, kraften, kikertene, hvitløkspulver, løkpulver og dijonsennep.  Det kan se ut som det er for lite væske, men det går seg til etter litt koking når ingredienser krymper og gir fra seg væske. Kok opp og la det småkoke i 30 minutter med lokk.
  4. Bland hvetemel og vann, og rør det godt sammen så det ikke er noen klumper. Kutt persille. Ha alt i gryten og la det småkoke videre med lokket på i 10-20 minutter eller til grønnsakene er passe myke. 
  5. Når grønnsakene er myke og gode, så smak til med eventuelt mer salt og pepper.
  6. Hold gryten varm på lav varme fram til servering. Den kan stå slik en god stund, men pass på at det ikke koker så grønnsakene blir til mos. La gjerne gryten stå uten lokk hvis du vil ha den litt tykkere.  

Server gryten med…

  • Brød, f.eks. baguette, polarbrød, rundstykker, pitabrød, lefser, flatbrød… Gjerne varmet eller toastet.
  • Gjerne smør eller margarin til brødet.
  • Tyttebærsyltetøy, helst ikke for søt type, så det blir en fin kontrast til gryten. Rør gjerne tyttebær selv:  bland delvis tinte frossenbær med litt sukker. Knus de fleste bærene med gaffel, rør godt og la det stå i kjøleskapet å godgjøre seg minst 30 min. Rør godt igjen og smak til med eventuelt mer sukker. 
  • Grønne urter (hovedsaklig) til pynt. F.eks. persille eller gressløk. Du kan også bruke eventuelle blader fra stangsellerien – de smaker kjempegodt og må for all del ikke kastes!

Rester og oppbevaring

Denne gryten, som mange andre gryteretter, smaker enda bedre etter å ha godgjort seg i kjøleskapet noen dager. Så dette er perfekt restemat som enkelt kan varieres med annet tilbehør.
 
Sett hele den varme gryten, uten lokk, i kaldt springvann i vasken. Rør ofte, så er den kald nok til kjøleskapet på 15-20 minutter. Bytt vannet hvis det blir lunkent før gryten er kald. Ha gryteretten over i passende beholdere og frys eller sett i kjøleskapet.
 
Gryteretten holder seg minst 4 dager i kjøleskapet eller mange måneder i fryseren.

 

Noen tips til variasjon av rester
  • Ha fisk eller skalldyr i gryten for mer protein, f.eks. fiskeboller, laksebiter, eller reker.
  • Noen synes kanskje det er godt med ketchup i stedet for tyttebær…
  • Bruk gryterestene som fyll i pai eller terte.
  • Gjør om gryten til en suppe. Bruk en stavmikser eller blender. Sil gjerne suppen og juster med kraft eller melk.
  • Rør inn yoghurt for litt tykkere variant.
  • Bytt ut tyttebærsyltetøyet med andre syrlige syltetøy, rørte bær eller syrlig chutney.
  • Ha i brokkoli, blomkål, rosenkål og/eller erter for farge og mer næring.
  • Ha gryteretten i en ildfast form og strø over ost, gjerne blandet med litt brødrasp, salt, pepper og krydder/urter. Stek i ovnen til osten er smeltet og litt gyllen.
  • Ha i rå finkuttet hodekål/rødkål/spisskål for krønsj.
  • Server gryten med en salat for litt krønsj og friskhet.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.