Verdens enkleste grovbrød



Dette er sannsynligvis verdens enkleste brødoppskrift. Ca 5 minutters arbeid er alt som trengs (inkludert oppvask!). Resten går av seg selv mens du kan holde på med andre ting. Brødet er ikke verdens peneste, men til å være så enkelt å lage er det helt perfekt som kjapt hverdagsbrød.

Brødet er utmerket å lage når du kommer hjem på ettermiddagen, så har du nybakt brød til kveldsmaten. Det tar bare 4-5 timer fra start til ferdig stekt brød, og som sagt – kun ca 5 minutter med arbeid, inkludert oppmåling av ingredienser, lage deig og oppvasken. Resten av tiden er heving og steking, og da trenger du bare å ta en titt på deigen/brødet av og til.

Med denne metoden trenger du ikke noe maskiner eller annet fancy utstyr. Det eneste du trenger er «nonstick» brødform, vanlig bake-/måleutstyr (dl/ts) og slikkepott. Mindre utstyr = mindre oppvask 🙂

Oppskriften er perfekt for deg som gjerne vil bake brød selv, men ikke har tid, utstyr eller erfaring med elting, flere runder med heving, knaing, forming, oppvarming av ovn og evnt. jerngryte, vasking av boller, benk og utstyr osv…

Jeg tipper at dette også kan være en morsom oppskrift for barn som ikke har bakt mye før. Kanskje med litt hjelp til å lage deigen (for å unngå alt for mye søl  😉 ) så blir dette et spennende prosjekt hvor de kan følge med på at deigen blir større og større over noen få timer, og at resultatet blir kjempegodt selvlaget brød de kan være stolte av.

Den eneste ulempen med denne oppskriften er at du bør være hjemme fra 2 timer etter at deigen er satt og helt til brødet er ferdig stekt. Dette fordi du må følge med på slutten av hevingen og sette på stekeovnen på riktig tidspunkt for garantert bra resultat. Lar du deigen stå å heve alt for lenge så vil den enten renne over kanten og/eller kollapse (se tips nederst).

Riktig brødform er viktig

Det finnes jo mange ulike brødformer, så oppskriften er testet og har mål for 26 og 30 cm brødform. Men om du har en brødform på 25 eller 32 cm, så skal nok det også gå bra. Har du veldig mye større eller mindre former, så les tips nederst.

Det aller viktigste er at du bruker en brødform med nonstick-belegg. Det er ikke noe vits å prøve denne metoden på former uten nonstick. Grunnen er at du ikke får til å smøre formen når du blander deigen i formen. Og det blir derfor umulig å få ut brødet i ett stykke etter at det er stekt (ja, jeg har prøvd! 😉 ikke gjør det!).

Så… hvis du har riktig brødform liggende, så er det bare å røre sammen ingrediensene, vente noen timer og så steke brødet. Enklere kan det vel ikke bli? Jeg har i alle fall ikke sett noe enklere metoder før! 

Det finnes grytebrødoppskrifter som er forholdsvis enkle, f.eks. min egen her. Men da må du heve deigen minst dobbelt så lenge, du må ha en støpejernsgryte og du må varme opp ovn og gryte først. I tillegg så må du håndtere en glovarm gryte inn og ut av ovnen og på og av med lokk. Og det er også mer oppvask.

 

Under er oppskriften på verdens enkleste brød… Husk å se lenger ned for masse ekstra tips!

Oppskrift (pdf )

Tidsbruk: Ca 5 minutters arbeid. 3-4 timers heving. 45 minutter steking.
Vanskelighetsgrad: Veldig enkel.

Utstyr:

  • Brødform med «nonstick»-belegg, helst 26 eller 30 cm.
  • Slikkepott.
  • Målebeger, desiliter.
  • Måleskje, ½ ts (2,5 ml), til nøds en stor teskje du spiser med.

Ingredienser

Til 26 cm brødform Til 30 cm brødform

6 dl sammalt hvete finmalt

3 dl vann, lunket
½ ts salt
½ ts sukker
½ ts tørrgjær

7 dl sammalt hvete finmalt

3,5 dl vann, lunket
½ ts salt
½ ts sukker
½ ts tørrgjær

 

Fremgangsmåte

1

Mål opp melet og ha det i en tørr og ren nonstick brødform. Formen skal ikke smøres.

Mål opp og bland vann, salt, sukker og gjær i målekannen/-begeret. Rør det godt sammen med en slikkepott.

Hell vann-blandingen over melet i brødformen. Bruk slikkepotten og rør det godt sammen til det ikke er noe tørt mel igjen. Dette tar ca 2 minutter. Vær ekstra nøye i kantene og bunnen da melet har en tendens til å gjemme seg der. Til slutt flater du ut deigen, så den ligger ganske jevnt i formen.

2

Sett brødformen på en bakeplate på nederste hakk i kald ovn. Lukk ovnsdøren og la deigen heve til den går ca kant i kant med brødformen. Dette tar ca 3-4 timer avhengig av romtemperatur/ovnstemperatur. Følg med hver halvtime etter at 2 timer er gått så deigen ikke hever for mye.

3

Når deigen har hevet til kanten på brødformen så setter du ovnen på 200 grader (over- og undervarme) med brødformen fortsatt stående i ovnen. Brødet er ferdig stekt etter 45 minutter hvis du har en vanlig stekeovn. 

4

Ta ut brødformen og la den avkjøles ca 5-10 minutter med brødet i. Bruk begge hendene og tvist begge endene av formen så brødet løsner. Tipp ut brødet på en rist og la det avkjøles før du skjærer i det. 

 

Tips brødform

  • Du MÅ bruke brødform med nonstick-belegg. Denne metoden fungerer ikke på former uten belegg fordi du ikke kan smøre formen når du bruker den til å blande deigen. 
  • Bruk aldri metallredskaper i nonstick-former. Da kan belegget løsne og det er ofte helseskadelig (spesielt i eldre nonstick-former) i tillegg til at du ødelegger formen så brødet lettere setter seg fast. 
  • Hvis du ikke har nøyaktig 26 eller 30 cm brødform, så prøv den oppskriften som er nærmest. Følg med hevingen nøye første gang, så deigen ikke hever over formen eller aldri hever nok.
  • Hvis du vil justere på deigmengden til nøyaktig tilpassing til din brødform, så er forholdet mel til vann alltid 2:1 i volum, f.eks. 6 dl mel til 3 dl vann. Salt og gjær skal gå bra med 1/2 ts hvis du ikke gjør alt for store endringer i mengde mel/vann.

Tips heving

  • Du kan også heve deigen andre lune steder enn i ovnen. Har du en fast plass du vet er bra til heving av deig, så bruk gjerne den i stedet. Det viktigste er at deigen ikke har kald trekk – da vil hevingen ta fryktelig lang tid.
  • Etter at deigen har hevet i 2 timer bør du sjekke den ca hver halvtime. Hvis du lar den heve for lenge/høyt så vil den renne over brødformen og/eller falle sammen. Det skjer normalt ikke før etter 7-8 timer i romtemperatur, men kan skje mye raskere ved høyere temperaturer.
  • Hvis deigen har falt sammen så er det ikke noe vits å sette på ovnen og håpe at det blir et brød.. det har jeg prøvd 😉 Men du redder enkelt deigen ved å tilsette ½ ts gjær og 1 ss mel og rører det godt sammen. Vent til deigen hever igjen til kanten på brødformen (en time eller to) før du setter på ovnen.
  • Hvis du har stekeovn med lys som blir varmt når det står på, så sett gjerne på det for litt raskere heving. Men pass på at det ikke blir for varmt i ovnen, sett eventuelt ovnsdøra på gløtt. Rundt 30 grader er optimalt.
  • Har du stekeovn du kan sette på nøyaktig 30 grader så gjør gjerne det, så går hevingen litt raskere.

Tips til steking

  • 45 minutters steking er perfekt i min stekeovn, som er en helt vanlig ovn fra IKEA. Hvis du har en superfancy eller supergammel ovn, så må du kanskje justere tiden +/- 5-10 minutter.
  • Slå gjerne av ovnen etter 35 minutter (10 minutter før brødet er ferdig), da de fleste ovner holder varmen mer en godt nok den siste tiden. 

Tips oppbevaring

  • Brødet holder seg fint i brødpose i plast i 2-3 dager i romtemperatur.
  • Brødet er perfekt å fryse og smaker like godt som nybakt når tint.
  • Skjær gjerne opp brødet i skiver hvis du skal fryse det og spiser lite brød. Da er det enkelt å ta ut og tine litt og litt.
  • Litt tørt brød frisker du kjapt opp i brødristeren.

Tips rengjøring

  • Bruk alltid kaldt vann for å fjerne deigrester og melsøl. Varmt vann gjør det vanskeligere å fjerne fordi melet vil begynne å «bake». Vent med rengjøring i varmt vann og såpe til alle mel-/deiggrester er vasket bort.
  • Har du en brødform med godt nonstick-belegg så trenger du bare å tørke ut av den med tørt tørkepapir.  Vann gjør rengjøringen bare vanskeligere.

Tips variasjoner

  • Ha krydder eller urter i deigen for mer spennende smak, f.eks. oregano, gressløk, rosmarin. 
  • Bland inn kuttede nøtter eller frø i deigen for mer næringsrikt brød med litt krønsj.
  • Bland inn rå eller stekte grønnsaker for spennende smak, konsistens og næring, f.eks. løk, paprika eller gulrot.
  • Bytt ut litt av melet med grovmalt mel for mer tekstur og konsistens.
  • Strø over f.eks. solsikkefrø eller gresskarkjerner for (litt) mer spennede utseende. Strø det over før hevingen begynner, så det sitter bedre fast.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.