Grønnsakskraft – Grunnoppskrift med ekstra tips



Grønnsakskraft fra bunnen av, er ganske enkelt å lage selv, men du må sette av et par timer til det. Men mesteparten av tiden går med til koking, og da kan du gjøre andre ting i mellomtiden.

Kraften kan du gjerne fryse, så har du alltid hjemmelaget grønnsakskraft tilgjengelig.

Det er ikke noen penger å spare på å lage kraft selv, men her er fordelene, slik jeg ser det:

  • Fin måte å bli kvitt grønnsaksrester på.
    Tips! Jeg bruker å spare på avkapp fra grønnsaker og legge dem i fryseren (f.eks. grønnkålstilker, kålkjerner, blomkålstilker….). Så tar jeg dem med neste gang jeg lager kraft.
  • Man vet nøyaktig hva som er i kraften. Ingen rare stoffer man ikke greier å uttale navnet på 😉
  • Man kan selv justere saltmengden.
  • Man kan tilsette de smakene man vil og de grønnsakene man har.

Oppsummering fremgangsmåte

  1. Vask og kutt grønnsaker
  2. Stek grønnsaker 5 min
  3. Kok opp og la koke 1 time
  4. Sil kraften

Tips

  • Fjern skummet som danner seg på toppen under oppkok og eventuelt under kokingen.
  • Vær forsiktig med salt i kraften. Det er mye bedre å heller salte den ferdige retten.
  • Du kan droppe å steke grønnsakene (= ingen olje), men stekingen gir litt ekstra smak.
  • Bruk alltid kaldt vann over grønnsakene og kok det så opp. Det trekker ut mye mer smak, enn om du legger grønnsakene i kokende vann.

Tidsbruk

Vaske og kutte grønnsaker: ca 10 minutt
Steke grønnsaker: ca 5 minutt
Koke grønnsaker: ca 10 minutter å koke opp, så 60 minutter småkoking
Sile grønnsaker: ca 5 minutt
Totalt: ca 1,5 timer

I tillegg kommer tiden hvis du vil koke inn kraften enda mer (mer konsentrert kraft).

Utstyr

Stor kasserolle (ca 4-5 liter)
Sil

Oppskrift

Ingredienser

1 ss olje
1 stor løk, kuttet grovt
3 stenger stangselleri, kuttet i ca 1 cm biter
3 medium gulrøtter (med skall), kuttet i ca 1cm biter
 
2 liter vann
2-3 laubærblad
Noen kvister persille og/eller timian
Eventuelt andre grønnsaker, gjerne avkapp og rester

Fremgangsmåte

1. Vask og kutt grønnsakene.
2. Stek løk, gulrot og stangselleri i olje, i 5 minutter på medium varme. Rør om ofte.

3. Ha i kaldt vann, laubærblad, urter og eventuelle andre grønnsaker du har.

4. La det koke opp, med lokket på. Fjern eventuelt skum som dannes på toppen med en skje.
5. Ta av lokket og la det småkoke i ca 60 minutter.
6. Ta ut grønnsakene. Det enkleste er om du har en medium sil som du tar ut grønnsakene fra kasserollen med. Ellers kan du bruke en stor sil og sile av kraften over i en annen kasserolle (den trenger bare å være ca 2 liter stor).

Tips! Det vanligste er å kaste grønnsakene, da det meste av næringen nå er i kraften. Men se lenger ned for tips til hva du kan bruke restene til.

7. Du har nå ca 1-1,5 liter kraft. Kraften er i utgangspunktet ferdig, men du kan gjøre mer avhengig av hva du skal bruke den til.

Kok inn mer
Du kan koke kraften lenger, så den blir mer konsentrert. Anbefalt hvis du skal fryse den, så blir det mindre mengde å fryse.
Ekstra siling
Hvis du vil ha kraften helt uten smårusk, så sil den gjennom en veldig finmasket sil eller bruk kaffefilter.
Tilsett salt
Du kan tilsette salt for å få mer smak på kraften, men jeg foretrekker å heller salte den ferdige retten.

Oppbevaring

Uansett oppbevaring så kjøler du ned kraften raskest mulig, ved å sette kasserollen i kaldt vannbad.

Frysing
Kraften egner seg meget godt til frysing. Frys den gjerne i isbitformer, som du knekker ut og legger i pose eller boks. Da kan du enkelt ta ut den mengden kraft du trenger. Jo mer du koker kraften, jo mindre mengde blir det å fryse.

 

Kjøleskap
Kraften holder seg i en tett beholder i kjøleskapet i 4-5 dager.

Brukstips

  • I supper
  • I sauser
  • Koke ris i
  • Til risotto

Andre ingredienser du kan bruke

  • Sellerirot
  • Andre typer løk, f.eks. sjalott, vårløk
  • Chili
  • Urter
  • Sopp
  • Purreløk
  • Hele pepperkorn
  • Hvitløk
  • Tomat
  • Ingefær

Oppskrift grønnsaksvafler


Med grønnsaksrestene fra kraften, kan du lage grønnsaksvafler.

  • Ta ut laubærbladet og eventuelle urtestilker.
  • Kjør grønnsakene i en blender eller foodprosessor til en jevn masse. Tilsett gjerne litt melk eller vann.
  • Ha massen over i en bolle og visp inn et par egg, salt, smeltet smør og bakepulver. Tilsett smaker etter ønske, f.eks. til søte vafler sukker, vaniljesukker, muskat, kardemomme. Eller til mer lunsj-/middagsvafler bruk f.eks. mer salt, spisskummen, pepper, kajennepepper, løk-/hvitløkspulver chili-/paprikapulver, urter…
  • Tilsett så mel og lag en tykk røre.
  • Stekes litt lenger enn vanlige vafler. Husk å smør vaffeljernet godt.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.