Grønnsakskraft fra bunnen av, er ganske enkelt å lage selv, men du må sette av et par timer til det. Men mesteparten av tiden går med til koking, og da kan du gjøre andre ting i mellomtiden.
Kraften kan du gjerne fryse, så har du alltid hjemmelaget grønnsakskraft tilgjengelig.
Det er ikke noen penger å spare på å lage kraft selv, men her er fordelene, slik jeg ser det:
- Fin måte å bli kvitt grønnsaksrester på.
Tips! Jeg bruker å spare på avkapp fra grønnsaker og legge dem i fryseren (f.eks. grønnkålstilker, kålkjerner, blomkålstilker….). Så tar jeg dem med neste gang jeg lager kraft. - Man vet nøyaktig hva som er i kraften. Ingen rare stoffer man ikke greier å uttale navnet på 😉
- Man kan selv justere saltmengden.
- Man kan tilsette de smakene man vil og de grønnsakene man har.
Oppsummering fremgangsmåte
- Vask og kutt grønnsaker
- Stek grønnsaker 5 min
- Kok opp og la koke 1 time
- Sil kraften
Tips
- Fjern skummet som danner seg på toppen under oppkok og eventuelt under kokingen.
- Vær forsiktig med salt i kraften. Det er mye bedre å heller salte den ferdige retten.
- Du kan droppe å steke grønnsakene (= ingen olje), men stekingen gir litt ekstra smak.
- Bruk alltid kaldt vann over grønnsakene og kok det så opp. Det trekker ut mye mer smak, enn om du legger grønnsakene i kokende vann.
Tidsbruk
Vaske og kutte grønnsaker: ca 10 minutt
Steke grønnsaker: ca 5 minutt
Koke grønnsaker: ca 10 minutter å koke opp, så 60 minutter småkoking
Sile grønnsaker: ca 5 minutt
Totalt: ca 1,5 timer
I tillegg kommer tiden hvis du vil koke inn kraften enda mer (mer konsentrert kraft).
Utstyr
Stor kasserolle (ca 4-5 liter)
Sil
Oppskrift
Fremgangsmåte
3. Ha i kaldt vann, laubærblad, urter og eventuelle andre grønnsaker du har.
Tips! Det vanligste er å kaste grønnsakene, da det meste av næringen nå er i kraften. Men se lenger ned for tips til hva du kan bruke restene til.
Oppbevaring
Uansett oppbevaring så kjøler du ned kraften raskest mulig, ved å sette kasserollen i kaldt vannbad.
Frysing
Kraften egner seg meget godt til frysing. Frys den gjerne i isbitformer, som du knekker ut og legger i pose eller boks. Da kan du enkelt ta ut den mengden kraft du trenger. Jo mer du koker kraften, jo mindre mengde blir det å fryse.
Kjøleskap
Kraften holder seg i en tett beholder i kjøleskapet i 4-5 dager.
Brukstips
- I supper
- I sauser
- Koke ris i
- Til risotto
Andre ingredienser du kan bruke
- Sellerirot
- Andre typer løk, f.eks. sjalott, vårløk
- Chili
- Urter
- Sopp
- Purreløk
- Hele pepperkorn
- Hvitløk
- Tomat
- Ingefær
Oppskrift grønnsaksvafler
Med grønnsaksrestene fra kraften, kan du lage grønnsaksvafler.
- Ta ut laubærbladet og eventuelle urtestilker.
- Kjør grønnsakene i en blender eller foodprosessor til en jevn masse. Tilsett gjerne litt melk eller vann.
- Ha massen over i en bolle og visp inn et par egg, salt, smeltet smør og bakepulver. Tilsett smaker etter ønske, f.eks. til søte vafler sukker, vaniljesukker, muskat, kardemomme. Eller til mer lunsj-/middagsvafler bruk f.eks. mer salt, spisskummen, pepper, kajennepepper, løk-/hvitløkspulver chili-/paprikapulver, urter…
- Tilsett så mel og lag en tykk røre.
- Stekes litt lenger enn vanlige vafler. Husk å smør vaffeljernet godt.