Kjøttfri burgerfarseOppskrift på kjøttfri farse for å lage burgere, «kjøtt»kaker, medisterkaker og lignende former. Perfekt å fylle fryseren med for raske måltid senere, enten om det er en sunn hverdagsmiddag eller en saftig burger i brød i helgen.

I denne farsen brukes helt vanlige ingredienser som fås kjøpt i alle dagligvarebutikker.

Det eneste du må være obs på er boksene med kikerter, bønner og linser. De finnes i forskjellige merker/produsenter og størrelser og ikke alle butikker har de samme merkene. Men du kan gjerne kjøpe andre type bokser og selv veie opp riktig mengde som er oppgitt i oppskriften. Du kan også koke kikerter, bønner og linser selv (fra tørket tilstand), og det er også veldig mye billigere enn å kjøpe de ferdig i lake i små bokser.

Burgerfarsen er helt uten kjøtt og det er en vegansk farse hvis du bruker grønnsaksbuljongpulver eller vegansk buljongpulver. Perfekt til kjøttfri mandag  eller hvis du bare vil spise mer sunt, miljøvennlig, bærekraftig og/eller dyrevennlig.

Tips smak og variasjoner

 • Farsen er ganske mild i smaken, så den skal falle i smak hos de fleste, Men hvis du liker mer spicy mat, så tilsett gjerne chili, jalapeño , kajenne, sriracha, (mer) chilipulver etc. Du kan også ha i mer spisskummen eller andre krydder og urter du liker.
 • Det brukes ganske mye hvitløk, så hvis du ikke er glad i hvitløk, så reduser gjerne mengden.
 • Farsen er perfekt til burgere og lignende som stekes på kun 2 sider. Hvis du vil lage boller så anbefaler jeg å fritere dem, da de kan blir ganske ujevne (mangekantet) hvis du steker dem i pannen.

Tips fasthet farse

 • Etter at du har laget farsen, så må den stå minst 30 minutter for at havregrynmelet skal trekke til seg fuktighet og gjøre farsen fastere. Men den kan gjerne stå et par dager, og blir bare fastere av det og dermed holder burgerne seg bedre sammen.
 • Jo mer havregrynmel du bruker, jo mer kompakt/seig blir farsen, så for mye gir tørrere og seigere burgere. Begynn med mengden som står i oppskriften, så kan du heller justere med mer etterpå hvis farsen er for bløt.
 • Hvis du vil lage runde former (ala kjøttboller) så må du bruke mye mer havregryn for å få farsen fast nok, ellers blir de mer firkantet enn rund. Les også tips om fritering ovenfor.
  Runde former kan bli litt kantet.

StekeTips!

 • Strø heltst på litt salt og pepper før og/eller etter steking for ekstra smak.
 • Bruk nok olje når du steker, så du får fin og gyllen farge. Legg gjerne på kjøkkenpapir etter steking så overflødig olje renner av.
 • Kan også stekes i ovnen, helt uten olje, men da får du ikke den gylne fine overflaten.
 • Etter stekt kan de holdes varm  i ovnen på 75ºC hvis det er en stund til servering.

 

Oppskrift (pdf )

Vanskelighetsgrad Medium
Tidsbruk Ca 1,5 timer
Porsjoner Oppskriften blir ca 1,2kg farse, f.eks. nok til 10 burgere a 120g.  
Anbefalt utstyr Foodprosessor, teskjemål, desilitermål og/eller vekt, stekepanne, slikkepott (som tåler varme), stekespade, stor bolle

Ingredienser

 • 1 pakke rå sjampinjong 250 g
  —-
 • 1 gul løk («vanlig» størrelse, ca 200 g)
 • 1 grønn paprika («vanlig» størrelse, ca 200 g)
  —-
 • 3 store fedd hvitløk (ca 20g)
 • ½ ts spisskummen
 • 1 ts chilipulver
  —-
 • 2 ts soyasaus med mindre salt
 • 0,5 dl (50 g) vann
 • 1,5 ts (5g) buljongpulver eller knust buljongterning (5g = halv terning)
 • ½ ts hvitløkspulver
 • ½ ts løkpulver
  —-
 • 1 boks kikerter 290g (175g uten lake)
 • 1 boks hvite bønner 285g (170g uten lake)
 • 1 boks linser 380g (228g uten lake)
  —-
 • 3 dl / 150 g havregrynmel (oppskrift her) + kanskje litt mer til justering

Fremgangsmåte

 1. Lag havregrynmel (oppskrift her) i foodprosessoren ved å kjøre havregryn til mel. Hell ut og sett til side.
 2. Børst soppen ren med kjøkkenpapir og kutt den smått i foodprosessoren. Stek soppen på medium varme (jeg bruker 5/9) i tørr panne (ikke noe olje) til det meste av fuktigheten er borte, ca 10-15 minutter. Rør gjerne ofte så fuktigheten forsvinner raskere. Ha så soppen over i foodprosessoren. Ikke vask stekepannen til neste steg. 

 3. Skrell/rens løk og paprika og kutt i biter ikke større enn 1 cm. Stek på medium varme (jeg bruker 4-5/9) i litt olje i ca 15 min. Rør om av og til så det ikke blir brent. Tilsett mer olje hvis det blir tørt. Løk og paprika trenger ikke få noe farge, men bli myk og blank. Ha så løken og paprikaen over i foodprosessoren sammen med soppen. Ikke vask stekepannen til neste steg. 

 4. Rasp hvitløk og stek sammen med spisskummen og chilipulver i litt olje i maks 1-2 minutt på medium varme. Ta pannen av varmen, hell i vann, soyasaus, buljongpulver, hvitløkspulver og løkpulver. Bruk en slikkepott til å bland og løsne alle stekerester. Skrap ut alt med slikkepotten over i foodprosessoren sammen med soppen, løken og paprikaen.

 5. Skyll kikerter, bønner og linser og ha i foodprosessoren sammen med resten. Kjør det sammen til en jevn farse (ingen store biter med noe). 

 6. Hell farsen i en bolle og rør/vend inn litt og litt havregrynmel med slikkepott. Klem farsen flat og dekk bollen med plast. Sett farsen i kjøleskapet minst 30 minutter så havregrynmelet gjør farsen fastere, men den kan gjerne stå opp til 3-4 dager før du går videre.

 7. Test gjerne farsen før du bruker den.
  Form en burger og se om den holder seg noen lunde sammen.
  Test-stek gjerne en liten burger for å se an hvor godt den holder sammen.
  Er farsen for bløt/løs så rør inn mer havregrynmel og la den stå minst 30 nye minutter i kjøleskapet. 
 8. Del opp og form farsen akkurat som du vil, f.eks. burgere, små burgerkaker ala «sliders», kjøttkake-form…
 9. Strø gjerne over salt og pepper på begge sider og stek i godt oljet stekepanne på medium varme til gjennomvarm og gyllen på begge sider. Bruk godt med olje for å få dem ekstra gylen og fin.

 10. Legg dem gjerne på kjøkkenpapir etter steking så overflødig stekeolje får renne av. Nå kan du strø over krydder/urter for mer smak hvis du ønsker.

Hold dem gjerne varm i ovnen på ca 75ºC hvis det er en stund til servering.

Oppbevaring

Rå farse holder seg fint i kjøleskapet i minst 4 dager.
Stekte burgere avkjøles til romtemperatur først, og holder seg da fint i kjøleskapet i tett boks/pose i flere dager.

Både rå og stekt farse er godt egnet til frysing, og holder seg minst et par måneder.

 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.