Sprøstekte sardiner med nudler, grønnsaker og dressing



Kjapp, billig og supergod fiskemiddag på bare en halvtimes tid.

Kan serveres på mange måter. Se flere eksempler lenger ned.

Oppskriften er skrevet slik at du kan ta det helt med ro, og kose deg i ditt eget tempo ved å ta steg for steg, eller så kan du multitaske med flere steg samtidig, så det går mye raskere.

Info! Sardiner står det på boksen når du kjøper den, men det er fisken brisling som brukes. Så kall det hva du vil, både brisling og sardin er fisk i sildefamilien, og i Norge kalles hermetisk brisling vanligvis for sardin

Tips mengder og porsjoner

  • Oppskriften kan gjerne halveres for middag til kun 1 person.
  • Oppskriften kan dobles mange ganger for servering til mange. Da må du sannsynligvis steke brisling og grønnsaker i flere omganger fordi alt ikke får plass i pannen samtidig. Hold gjerne stekt brisling varm i ovnen på ca 75°C hvis du bruker lang tid. Bruk en stor nok kasserolle til nudlene, gjerne en fin gryte som du også kan servere i (=mindre oppvask).
  • Halver mengden nudler og doble mengden brisling hvis du skal servere til noen som foretrekker mer protein i forhold til karbohydrat.
    Halver mengden nudler og triple mengden grønnsaker hvis du skal servere til noen som foretrekker mer grønnsaker i forhold til karbohydrat.

Tips til variasjon

  • Du kan gjerne bruke hermetiske sardiner i tomatsaus, i stedet for i olje. Det fungerer helt likt, men da bruker du tomatsausen i nudlene i stedet for oljen.
  • Du kan bytte ut grønnsakene med akkurat det du vil / det du har tilgjengelig, f.eks. gulrot, blomkål og erter. Eller f.eks. stangselleri, mais og sukkererter. Men prøv å få til 2-3 forskjellige farger, så retten blir fargerik og mer spennende 🙂
  • Dressingen kan du variere akkurat som du vil med smaker du liker, eller erstatte den med ferdig kjøpt dressing, eventuelt bare en klatt rømme eller sennep.
  • Du kan gjerne bruke spaghetti, tagliatelle eller andre typer pasta i stedet for nudler. 

 

Oppskrift (pdf )

Vanskelighetsgrad Enkel/Middels avhengig av hvor travelt du har det
Tidsbruk 20-40 minutter avhengig av om du vil ta det rolig, eller er god på multitasking
Porsjoner 2
Anbefalt utstyr Teskjemål, «nonstick» stekepanne, kasserolle med lokk, stekepinsett eller stekespade
+ en del tallerkener, boller/kopper, skjeer og gafler
Notat Det blir en god del oppvask av denne oppskriften, blant annet på grunn av paneringen.

Ingredienser

Ingrediensene er listet opp under hvert steg.

Steg 1

  • Sett på en stekepanne på medium varme.
  • Sett på en kasserolle med vann til å koke nudlene etterpå.

Steg 2 – Lage dressing

Ingredienser

  • 4 ss yoghurt naturell
  • ¼ ts hvitløkspulver
  • ½ ts dijonsennep
  • ½ ts fersk sitronsaft (eller eddik)
  • ½ ts honning (eller annen søtning)
  • ½ ts sriracha (eller ketchup hvis du ikke liker det «hot»)

Fremgangsmåte

  1. Rør alt godt sammen og smak til. Dressingen bør være litt syrlig, som kontrast til den fete fisken.
  2. Sett dressingen i kjøleskapet, så den får godgjøre seg mens du gjør ferdig resten.

Steg 3 – Steke grønnsaker

Ingredienser

  • 0,5 løk, kuttet i halvmånestrimler
  • 0,5 rød paprika, i strimler
  • 1 neve frossen brokkoli (del gjerne store biter litt mindre)
    —-
  • 1 fedd hvitløk, finkuttet / knust / raspet
  • ¼ ts spisskummen
  • Litt salt og pepper

Fremgangsmåte

  1. Kutt og stek paprika, løk og brokkoli i litt olje på medium varme (jeg bruker 4-5/9) i ca 10 minutter til løk og paprika er mykere og brokkolien gjennomvarm.
  2. Ha så i hvitløk, spisskummen, salt og pepper og stek i ca 1 minutt til.
  3. Hell grønnsakene i en skål/tallerken til etterpå, så stekepannen er ledig til brislingen.

Steg 4 – Paner og stek brisling

Ingredienser

  • 1 boks hermetisk sardin/brisling i olje (105 g)
    —-
  • 1 ss hvetemel
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 egg
  • 3,5 ss brødrasp
  • Litt salt, pepper

Fremgangsmåte

  1. Åpne såvidt lokket på brislingene og la oljen renne av i en liten bolle til bruk etterpå. 
  2. Gjør klart til panering:
    – Bland mel, paprikapulver og litt salt og pepper på en tallerken.
    – Pisk sammen egget i en dyp tallerken.
    – Ha brødrasp på en tallerken.
  3. Ta nå av hele lokket på brislingene og tipp de forsiktig ut på en tallerken.
    Paner hver brisling ved å rulle i melblanding først, så i egg, så i brødrasp. Ta deg tid og vær ganske forsiktig, så brislingene ikke faller fra hverandre.
  4. Stek brislingene i stekepanne på medium varme (jeg bruker 5/9), ca 2 minutter pr side. Bruk mye olje, så de blir skikkelig sprø og gyllen.
  5. Legg de sprøstekte brislingene på kjøkkenpapir, strø over litt salt og pepper og la de hvile så den overflødige oljen renner av og de blir sprø og god.
  6. Stek restene av egget fra paneringen, de kan du bruke som pynt på den ferdige retten.

Steg 5 – Kok nudler og bland med grønnsaker

Ingredienser

  • 2 porsjoner eggnudler
    —-
  • 1 ss tørket eller frisk gressløk
  • Grønnsakene du har stekt tidligere
    —-
  • Litt av oljen fra brislingene
  • Litt av kokevannet fra nudlene
  • Salt, pepper etter smak

Fremgangsmåte

  1. Kok nudlene i lettsaltet vann i 4-5 minutter (eller etter anvisning på pakken). Hell av kokevannet, men ta vare på litt i en kopp/bolle til etterpå.
  2. Skru ned varmen til lav (2-3/9). Tilsett gressløk og grønnsakene. Bland godt og juster med olje og kokevannet til nuddelblandingen blir glatt og «luftig» – ikke bare en stor seig klump. 

Steg 6 – Server og spis

Server etter eget ønske. Pynt gjerne med eggrestene og noen grønne urter.

Tips til servering

Til noen få / ferdig servert

  1. Legg litt av nudlene på en tallerken, prøv å få til litt høyde, finjuster/plasser grønnsakene så det ser pent ut.
  2. Legg noen brislinger pent på toppen.
  3. Dryss over litt dressing og noe grønt (urter/vårløk) til pynt.
    Gjerne en skvis sitron, eller en sitronbåt på tallerkenen.

Tips! Ikke server alt med en gang. Da risikerer du rester som må kastes hvis noen ikke er sulten nok. Lag heller en liten porsjon først, og server mer/resten etterpå.

Til mange / selvbetjent

  1. Ha nudlene i en serveringsbolle (eller bare server dem i kasserollen hvis den er «fin nok»;-) )
  2. Ha brislingene på en serveringstallerken.
  3. Ha dressingen i en serveringsskål eller dressingflaske.
  4. Ha en liten skål med grønne urter eller vårløk til pynt.
  5. Salt og pepper. Gjerne noen båter med sitron.
  6. La så alle forsyne seg selv.

Tips til rester

  • Nudler/grønnsaker: Avkjøl raskest mulig (les tips her), f.eks. spre dem utover benken på bakepapir/plastfolie. Holder seg i kjøleskapet i minst 3 dager. Kan varmes opp eller spises kald.
  • Brisling: Avkjøl raskest mulig og legg i tett beholder gjerne med litt kjøkkenpapir i bunnen. Holder seg i kjøleskapet minst 3 dager. Kan også fryses og holder seg da i minst 1 måned. De er perfekt å varme opp i stekeovnen for å bli sprø igjen.
  • Dressing: Holder seg i kjøleskapet i tett beholder minst like lenge som datoen på yoghurten du brukte.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.