Fritering tips og triks



Fritering er en metode å tilberede mat på som gir meget jevn steking og gyllen sprø utside. Selv om fritering er enkelt, kan det være veldig farlig på grunn av den varme oljen.

Fritering er når man bruker såpass mye olje at maten vasser/bader  i olje, altså samme som å koke i vann (100°C), men ved fritering bruker man høyere temperatur (ca 170°C), så maten steker i stedet for å koke.
 
Små eller flate ingredienser kan man gjerne fritere i en stekepanne, mens større mat trenger dypere olje, og da er en gryte eller kasserolle best å bruke.
 
Noen er skeptisk til fritering fordi man mener det blir veldig fet og oljet mat av det. Men hvis man bruker riktig olje, riktig temperatur og lar overflødig olje renne av etterpå, så er det ganske lite olje igjen i maten etter steking. Men som med alt annet er det viktig med et variert kosthold, så hvis man spiser kun frityrstekt mat hver dag, så vil det helt sikkert vises på deg etter en stund 😉
 
Tips!
Eksempel: Bilde (C) Tefal

Hvis man friterer ofte/mye så kan det være en fordel å investere i en frityrkoker for hjemmebruk . De har innebygd termometer og er generelt mye tryggere og enklere å bruke enn en gryte/kasserolle. 
 
 
 
 
 

Generelle tips frityrsteking

  • Bruk riktig temperatur (160-180°C ved vanlig fritering). For lav temperatur kan føre til at mye olje blir igjen i maten, og for høy temperatur kan svi maten. Hvis du ikke har termometer, så kan du sjekke med en tresleiv. Når du stikker den ned i oljen så skal det sprudle rundt sleiven.
  • Ikke legg i for mye mat på en gang. Det fører til at temperaturen på oljen synker mye.
  • Små mengder/ingredienser kan frityrstekes i en stekepanne i bare litt olje (f.eks. sprøstekt løk). Med større ingredienser/mengder må du bruke en gryte/kasserolle og mye olje for å få nok plass og greie å holde en stabil temperatur.
  • Bruk helst en stekepanne/gryte/kasserolle med tykk bunn for kunne holde en stabil temperatur. Støpejern er aller best, men stål i god/tykk kvalitet fungerer også bra.  
  • Det er en fordel å bruke stekespade/skje/øse som har hull i seg, så oljen renner ut når du tar ut maten fra oljen.
  • Vent med å krydre/salte det du skal fritere til etterpå. Da holder du oljen ren og forhindrer usmak og eventuell røyk fra oljen.
  • Etter fritering er det en fordel å legge det du har stekt på kjøkkenpapir eller rist, så overflødig olje renner av. Nå er perfekt tidspunkt å strø på eventuelt salt og krydder.

Sikkerhetstips frityrsteking

Dette kan skje hvis du heller bare en liten skvett vann i varm olje!

Hold vann langt unna varm olje. Vann + varm olje eksploderer og kan gi både deg og kjøkkenet ditt brannskader. 

Legg aldri fuktige eller frossne ingredienser rett i varm olje. Det kan få oljen til å koke over eller eksplodere. 

Ha alltid et lokk tilgjengelig som du kan legge på hvis ting kommer ut av kontroll. Hvis du har et branntepppe så sett deg inn i hvordan det brukes. Sjekk om brannslukningsapparatet ditt kan brukes på frityr-/oljebranner.

Tenk gjennom hva du skal gjøre hvis oljen plutselig begynner å sprute villt, om den begynner å ryke, eller om det kommer flammer.

Maks 1/3 full

Fyll aldri mer enn en tredjedel olje i kasserollen/stekepannen. Jo mindre olje (høyde i forhold til kasserollen/stekepannen) jo tryggere er det.

Sett aldri platen på maks for at oppvarmingen skal gå raskere. Da kan det fort bli for varmt å begynne å ryke og/eller brenne. Oljen skal varmes opp rolig og forsiktig.

Bruk helst et termometer  som kan stå i gryten under hele stekingen . Da kan du følge med at oljen ikke blir for varm, som kan føre til røykutvikling og i værste fall brann. Oljen bør være mellom 160-180°C ved vanlig fritering.

Bruk aldri plastredskaper i frityroljen. De kan rett og slett smelte og/eller ta fyr. 

Bruk en tung og solid stekepanne/gryte/kasserolle. Plasser den på komfyren så den ikke kan velte hvis du eller andre kommer borti den. 

Sett deg inn i  førstehjelp ved brannskade i tilfelle du noe skulle gå galt. Les f.eks. https://nhi.no/sykdommer/kirurgi/skader/brannskade-forstehjelp/

Vær veldig forsiktig når du legger mat i frityroljen, så det ikke spruter varm olje på deg. Bruk helst et redskap så du kan legge maten forsiktig i oljen fra litt avstand, f.eks. stekepinsett.

«Sleng» aldri store mengder mat rett i oljen. Legg i bare litt først, og se at det går bra (ikke koker over eller freser for mye) før du har i mer.

Forlat aldri komfyren under oppvarming av oljen, eller mens du friterer! Hvis det ringer på eller du må ta en telefon, så slå av varmen og ta maten ut av oljen.

Tips frityrolje

  • Sjekk alltid at du bruker en olje som egner seg til fritering (f.eks. rapsolje). Det står vanligvis på etiketten om oljen tåler høy varme. Andre oljer kan begynne å ryke eller rett og slett ta fyr.
  • Frityroljen brukes om igjen flere ganger. Etter bruk så avkjøl oljen og hell den gjennom en finmasket sil så rusk ikke blir med. Oppbevar oljen på f.eks. en brukt oljeflaske til neste gang du skal fritere.
  • Du vet at oljen ikke bør brukes mer hvis den lukter rart, har skum på seg, er veldig mørk i fargen og/eller begynner å ryke på lav varme.
  • Hell aldri olje i vasken, det kan føre til tette avløp, og er snacks til rotter og andre dyr du ikke vil ha i avløpsrørene 😉
  • Gammel olje samler du f.eks. i en tom oljeflaske eller melkekartong, og kaster i restavfallet eller leverer til en gjenvinningstasjon. 

One Reply to “Fritering tips og triks”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.