Vegansk Postei a` la leverpostei



Enkel hjemmelaget postei som minner veldig om leverpostei. Perfekt som smørepålegg til brød.

 

Denne posteien er selvfølgelig helt uten 
lever fra svin, hodekjøtt av svin, svinekjøtt, E410, E412, E415, E1414, E1422, E315, E326, E261, E250… med mer… som du finner i vanlig ovnsbakt leverpostei  😯 (kilde)

Men denne posteien smaker likevel som leverpostei takket være at det vi i Norge kjenner som leverpostei ikke smaker særlig av lever, men mer av krydderet, spesielt nellik, allehånde og muskat.

Se også oppskriften på LeverFriPostei, som er en lik variant, men med litt mildere smak.  

Denne posteien passer til det samme tilbehøret som leverpostei, f.eks.:

  • Syltede grønnsaker, f.eks. rødbeter eller agurk.
  • Majones, sennep, rødbetesalat, italiensk salat osv.
  • Agurk, tomat, paprika o.l.
  • Rødløk eller vårløk.
  • Friske eller tørkede urter, f.eks. persille og gressløk.

Hva liker du å ha på/under leverpostei eller postei uten lever? Kommentarfeltet under er åpent 🙂

 

Oppskrift Vegansk Postei a` la leverpostei (pdf )

Vanskelighetsgrad Enkel
Tidsbruk En times tid
Porsjoner Nok til 2 stk 5 dl former.
Anbefalt utstyr Måleskjeer, vekt, stekepanne, foodprosessor, aluminiumsformer eller ovnsfast form, slikkepott som tåler varme.
Notat/Tips ¾ ts er det samme som ½ ts + ¼ ts.
1/8 ts er det samme som en halv ¼ ts.
Mål krydderne nøye, spesielt nellik, som har veldig kraftig smak.

Ingredienser

  • 1 ss olje
  • 100 g løk (ca 1 stk liten), kuttet ca 4-5 mm strimler
  • 3/4 ts salt
    —-
  • 1 ss brunsukker 
  • 1/2 ss balsamico vineddik 6%
    —-
  • 1/4 ts pepper
  • 1/8 ts nellik
  • 3/4 ts allehånde
  • 1/2 ts muskat
  • 1/2 ts røkt paprikapulver
  • 1 ts hvitløkspulver
  • 1/2 ts løkpulver
    —-
  • 300 g kokte kidneybønner (kok selv fra tørr tilstand, eller bruk ferdig kokte fra lake/boks)
  • 150 g kokte linser (helst rød/grønn type pga farge. Kok selv fra tørr tilstand, eller bruk ferdig kokte fra lake/boks)
  • 1 ss vann
  • 2 ts soyasaus «med mindre salt»

Fremgangsmåte

  1. Stek løk, olje og salt i ca 15 minutter på medium-lav varme (jeg bruker 4/9) til løken er ganske myk. Rør om av og til.

  2. Sett stekeovnen på 175ºC så den får varmet seg opp mens du gjør resten.
    Ha i brunsukker og balsamico med løken. Rør godt og stek ca 10 minutter lenger til løken er ganske brun. Rør om av og til.

  3. Ha i alle krydderne med løken, og stek ca 1 minutt lenger under omrøring så alt blandes godt. 

  4. Bruk en slikkepott og skrap ut alt fra stekepannen over i foodprosessoren, sammen med alle de andre ingrediensene, og kjør til en ganske jevn postei, ca 3-5 minutter. Stopp, skrap ned kanter og rør om av og til.

  5. Ha posteien over i passende form(er) og stek midt i ovnen ca 30 minutter.

  6. Avkjøl posteien raskest mulig, enten ved å sette formen i kaldt vann, eller på et trekkfullt sted. Når posteien er avkjølt, sett på lokk/dekk til, og sett i kjøleskapet eller fryseren.

 

Posteien holder seg en ukes tid i kjøleskapet eller flere måneder i fryseren.
 
 
 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.