LeverFRIposteiDette er en mild og god postei helt uten innvoller fra dyr. Smaken minner om leverpostei, og den er veldig smørevennlig. I tillegg er den veldig kjapp og enkel å lage – bare en liten time fra start til ferdig stekt.

Hvis du spiser leverpostei kun for å få i deg jern, så kan du gjerne spise denne posteien i stedet. Både kidneybønner, linser og rosiner inneholder betydelige mengder jern. Du får også en god del protein fra bønner og linser, mye fiber, vitaminer, mineraler, antioksidanter mm.

Noe av det du slipper i forhold til vanlig leverpostei er svinelever, svinefett, svinekjøtt, karragenan, xantangummi, natriumsitrat, kaliumklorid, askorbinsyre, natriumnitritt for å nevne noe 😕  (Kilde)

Det eneste fettet i denne posteien er oljen du steker løken i samt det naturlige fettet i de andre ingrediensene – som er veldig lite. Kidneybønner, som denne posteien hovedsaklig består av inneholder kun 0,5% fett. Så hvis du er opptatt av lavt fettinntak så er denne posteien utmerket for deg.

Leverpostei smaker (merkelig nok) ikke mye lever. Da tror jeg ikke mange hadde spist det. Det er krydderne som er det viktigste for «leverpostei-smak», og da spesielt nellik, allehånde og muskat.

Denne posteien smaker som en mild leverpostei, så vidt jeg husker. Jeg har ikke spist leverpostei på mange år, men jeg får minner om leverpostei med denne posteien 😉 Jeg har også testet ut noen andre posteier med mer nellik i oppskriften og da minner det enda mer om leverpostei. Men det kan veldig fort bli for mye nellik og da smaker det ikke godt. Så jeg starter med å legge ut denne milde varianten, så kommer jeg med oppskrifter på posteier med kraftigere «leverpostei-smak» senere. 

Siden denne posteien er veldig mild i smaken og i tillegg litt søt på grunn av rosinene, så er jeg ganske sikker på at den også er barnevennlig. Legg gjerne igjen en kommentar under hvis du prøver oppskriften 🙂

Hvis du bruker kidneybønner fra boks (i lake), så skyll dem nøye først. Det sies at det er laken som kan gi «luft» i magen (som bønner er kjent for), og ikke selve bønnene. Hvis du bruker rå/tørkede kidneybønner, så må dem bløtlegges i ca 12 timer og så kokes i nytt vann en times tid, men det bruker vanligvis å stå på pakken.

Denne posteien kan gjerne spises rå, altså uten å stekes i ovnen, men den blir fastere og utvikler mer smak når den stekes. Aller best blir den etter at den er stekt, avkjølt og fått stå i kjøleskapet i et par dager.

Posteien kan gjerne fryses, men holder seg også veldig godt i kjøleskapet der den kan stå minst 7 dager (testet), men jeg tipper den kan stå opp til 10-12 dager hvis den oppbevares i tett beholder og ikke står for lenge i romtemperatur.

Postei på polarbrød med rødbetesalat og persille

LeverFRIposteien passer godt med tilbehør som er vanlig til leverpostei, f.eks.:

  • Syltede rødbeter eller agurk.
  • Rødbetesalat eller andre majonesbaserte salater, f.eks. italiensk salat.
  • Majones og/eller sennep.
  • Agurk, tomat og/eller paprika.
  • Friske eller tørkede urter, f.eks. persille og gressløk
  • Ha gjerne på litt ekstra salt og pepper for mer smak.

 

 

Oppskrift ( PDF)

Vanskelighetsgrad: Enkel
Tidsbruk: Ca 45 minutter

Mengden passer perfekt i 2 stk 5 dl aluformer, men bruk gjerne gjenbrukbare ildfaste former i metall, keramikk eller glass hvis du vil være mer miljøvennlig.

Obs! Vær veldig nøye når du måler opp krydderne, spesielt nellik er det nøye med, da det gir veldig kraftig smak i for store mengder. Bruk ts-måleredskap og ikke teskjeer man spiser med 😉 

Ingredienser

1 ss olje, nøytral type  f.eks. solsikke, raps eller soya
100 g gul løk (ca 1 liten løk), finkuttet
 
1,5 ts fersk hvitløk (ca 5 g), finkuttet 
½ ts salt
¼ ts pepper, nykvernet
1/16 ts (altså en kvart ¼ ts) nellik, malt
½ ts allehånde, malt 
½ ts muskat, malt
½ ts paprikapulver
½ ts hvitløkspulver
½ ts løkpulver
 
300 g kidneybønner, kokt selv eller fra boks (hell av laken og skyll nøye) 
150 g linser, kokt selv eller fra boks (hell av laken og skyll nøye) 
3 ss rosiner, finkuttet
1 ss vann
1 ts soyasaus «med mindre salt»

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 175 grader.
 
  1. Stek løken i oljen på middels-lav varme til den er myk og såvidt begynner å få farge, ca 10 minutter. Ha i hvitløk og krydderne, og stek i 1 minutt til, rør ofte. Sett stekepannen til side og la innholdet avkjøles i et par minutter.
  2. Ha innholdet fra stekepannen i en foodprosessor sammen med resten av ingrediensene (bønner, linser, rosiner, vann og soyasaus) og kjør til det blir en jevn postei, ca 5 minutter. Eventuelt stopp maskinen og skrap ned kanter og rør om hvis nødvendig, så alt blir blandet godt.

  3. Ha posteien i former og stek dem i midten av ovnen på 175 grader i ca 30 minutter.

  4. Avkjøl posteien i vannbad. Når avkjølt, dekk den godt til og sett i kjøleskap eller frys ned.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.