Karamellisert løk



Et enkelt og smakfullt tilbehør som passer til det meste.

Det er flere måter å lage karamellisert løk på. Med metoden som tar lengst tid brukes kun løk, salt og olje, men da må du ha veldig god tålmodighet, for det tar flere timer. 
Denne oppskriften er en sikker og enkel variant som gir veldig god smak uten at det tar alt for lang tid. Vi «jukser» rett og slett med litt sukker, så du får deilig karamellisert løk på bare en halvtimes tid.

 

Noen tips til bruk av karamellisert løk

  • Topping på burger, pølse i brød, pizza og taco.
  • Tilbehør til grillmat, middag og koldtbord. 
  • Bruk i sandwich, quesadilla, wraps, burrito.
  • Lag kjapp løksuppe (+kraft, krydder, kok).
  • Rør inn litt i supper, gryter eller sauser.
  • Bruk i omelett, lasagne, empanadas, pai etc.
  • Lag løkdip (+ yoghurt/rømme/majones, krydder/urter).
  • Ha på ristet brød som snacks/smårett/fingermat.
  • Bruk som pastasaus / vend pasta i løken.
  • Bruk i fyldige salater, f.eks. pastasalat eller potetsalat.

Tips lage karamellisert løk

  • Ikke skjær løken for tynn. Da kan den bli svidd før den er karamellisert, og du kan få en seig mellomting mellom sprøstekt løk og karamellisert løk.
  • Bruk en stor gryte eller kasserolle hvis du skal lage mye. Du får bare plass til 1-2 løk i en vanlig stekepanne. Beregn litt ekstra tid hvis du steker mye løk, og rør litt oftere i begynnelsen til løken har krympet.
  • Du trenger ikke å bruke non-stick-panne. Det går helt fint med stålpanne eller kasserolle uten belegg. MEN ha i en eller flere skvetter vann mot til slutten for å løsne all god smak og farge i bunnen.
  • Det er bedre å bruke for lav varme, enn for høy. Lavere varme tar lenger tid, mens høyere varme kan svi løken hvis du ikke passer på.
  • Stek gjerne paprika sammen med løken for en mer fargerik variant.

Oppskrift karamellisert løk (pdf )

Vanskelighetsgrad Enkel
Tidsbruk Ca 25-40 minutter avhengig av hvor brun du vil ha løken
Anbefalt utstyr Stekepanne eller kasserolle/gryte
Notat Bruk en stor gryte/kasserolle hvis du skal steke mer enn 1-2 løk.

Ingredienser

  • 1 ss olje
  • 1 løk, kuttet i ca 4-5 mm strimler
  • ½ ts salt
    —-
  •  1 ss brunsukker (eller vanlig sukker)
  • ½ ss balsamico vineddik 6%

Fremgangsmåte

  1. Stek løk og salt i ca 15-20 minutter på medium-lav varme (jeg bruker 4/9) til myk og litt transparent, men ikke mye farge. Rør om av og til, tilsett mer olje hvis det blir tørt.
  2. Tilsett brunsukker og balsamico, og rør det godt sammen.
  3. Stek 10+ minutter lenger, til løken er så mørk som du ønsker. Rør om av og til, tilsett litt vann og rør godt hvis det blir tørt.
  4. Sil av overflødig olje (valgfritt).

 

Karamellisert løk holder seg minst 1 uke i kjøleskapet.
Ellers egner den seg veldig godt å fryse. Del gjerne opp i mindre porsjoner, som du kjapt kan tine i stekepannen, rett fra fryseren.
 
 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.