Syltede rødbeter og rødløk



Syrlig og godt tilbehør som kan brukes til mye, er enkelt å lage, og holder seg veldig lenge.

Syltede rødbeter og rødløk er enkelt å lage. Det som tar lengst tid er å koke rødbetene, som tar ca en times tid. Resten går veldig fort.

Dette er ikke noe du lager for å spise med en gang. For best mulig smak, bør de syltede rødbetene og rødløken stå et par uker i kjøleskapet å godgjøre seg. Men etter det er det bare å hive innpå. De holder seg minst 2 måneder, så det er ikke noe stress.

Syltede rødbeter og rødløk er også perfekt å lage som matgave til «den som har alt». Da kan du gjerne bruke litt mindre glasskrukker, f.eks. 5 dl, som du får kjøpt billig på f.eks. Ikea. Ellers finnes slike krukker til forskjellig pris i de fleste kjøkkenutstyrsbutikker.

Brukstips – Syltede rødbeter og rødløk

Rødbetesalat
  • Topping på brødskiva, spesielt godt til leverpostei (og leverFRIpostei)
  • I sandwicher
  • På burgeren
  • Hakk opp, og bruk på pølse i brød
  • I salater
  • Tilbehør til middag og grillmat
  • Lage enkel rødbetesalat 

Hva bruker du syltede rødbeter til? Legg gjerne igjen en kommentar 🙂

Bølgete kniv / dekorkniv

For å få de velkjente bølgene på rødbetene trenger du en spesialkniv. Disse finnes i flere varianter og fås kjøpt på nett og i kjøkkenbutikker.

Du kan også bruke en helt vanlig kniv, å få rette skiver, men riller/bølger ser stiligere ut, og gjør at rødbeteskivene ikke sklir så lett av f.eks. pålegget eller burgeren.

Rødbeter har veldig kraftig farge

Saften av rødbeter har veldig kraftig farge som kan sette permanente flekker på det meste utenom metall og glass.

Bruk gjerne engangshansker hvis du har det. Ellers så hjelper det å fukte hendene i vann, så rødbetesaften ikke fester seg så godt. Men hvis du får veldig røde fingre så kan du strø vanlig salt på fuktige hender, og gnu/skrubbe bort rødfargen.

Bruk helst et skjærebrett av plast, og fukt det gjerne først, så blir det enklere å vaske av rødfargen etterpå. Tørk opp rødbetesaft-søl på benken raskest mulig, så fargen ikke setter seg så godt fast.

Tips til variasjon

  • Du kan bruke kun rødbeter, eller justere mengden rødbeter/løk akkurat som du vil.
  • Du kan ha i andre krydder og urter, f.eks. pepper, chili, nellik, spisskummen, timian.
  • Du kan bytte ut litt av den vanlige eddiken med andre eddiker, f.eks. eplecidereddik, balsamicoeddik, rødvinseddik.

 

Oppskrift syltede rødbeter og rødløk (pdf )

Vanskelighetsgrad Enkel
Tidsbruk Ca 1,5 time
Porsjoner Nok til 1 liters glasskrukke
Anbefalt utstyr Glass/krukke med tett lokk, kasserolle med lokk, kniv med bølger, skjærebrett i plast

Ingredienser

  • 2-3 stk rødbeter
    —-
  • 1 stk rødløk
  • ½ ts karve
  • 2-3 stk laurbærblad
    —-
  • 2 dl eddik («vanlig» 7%)
  • 1,5 dl vann
  • 1 dl sukker

Fremgangsmåte

  1. Skyll rødbetene for eventuelle jordrester. Legg dem i en kasserolle med nok vann så de er helt dekket, og legg på lokk. Småkok ca 45-60 minutter (avhengig av størrelse) til de er møre. Hvis en kniv kan stikkes i midten av rødbeten uten mye motstand så er de møre nok.
  2. Avkjøl rødbetene i kaldt vann. Fjern skallet ved å gnu av med fingrene og/eller skrape med kniv. Skjær bort stygge flekker og harde deler.
  3. Del opp rødbeter og rødløk i skiver (tynn eller tykk er helt opp til deg) og legg lagvis i et rent glass med lokk. Skyv ned laurbærblad rundt sidene i glasset, og strø karven på toppen.
  4. Kok opp lake av eddik, vann og sukker. Rør av og til, så sukkeret blir helt oppløst.
  5. Hell den varme laken på glasset, så den dekker alt. Hvis det blir for lite, bland halvt om halvt vann/eddik og hell på.
    Tips! Noen glass tåler ikke brå temperatur-endring, og kan sprekke, så la glasset stå i oppvaskkummen eller i en bolle når du heller på laken. Hell gjerne på litt og litt varm lake, over ca 5 minutter, så er det veldig lite sjanse for at selv de billigste/dårligste glass sprekker.
  6. Sett på lokket og avkjøl. Sett gjerne glasset i kaldt vann for raskere avkjøling.
  7. Merk glasset med:
    Laget: dagens dato
    Spises: + 2 uker
    Best før: + 2 mnd
  8. Sett glasset i kjøleskapet og la det godgjøre seg et par uker før spises. Snu/rist gjerne på det et par ganger i uken.

All eddiken gjør at det holder seg minst 2 måneder, sannsynligvis lenger, men det blir nok spist opp lenge før det 😉

 

 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.