RødbeteburgerDette er en vegetarburger med masse smak og rødlig kjøttlignende utseende. En sunn og kjøttfri burger som du garantert vil like. Perfekt til kjøttfri mandag eller til kos på lørdagen. Serveres som en burger i burgerbrød, eller for seg selv med ønsket tilbehør.

Oppskriften er inspirert av Jeff Mauro også kjent som «The Sandwich King«, og hans Beet Burger. Den oppskriften fungerte ikke helt for meg, så har gjort om litt og laget min egen variant.

Rødbeteburgeren er ikke like fast som en kjøtt-burger, men har likevel en veldig bra konsistens og en unik smak som skyldes én viktig ingrediens.

Den viktige ingrediensen er rosiner. Rosiner i en burger tenker du? Ja, det tenkte jeg også, men de gir en helt unik og god smak.

En annen viktig ingrediens er selvfølgelig rødbetene. De gir en skikkelig rødfarge, så burgeren ser litt kjøtt-aktig ut.

Bruk gjerne hansker, eller fukt hendene når du jobber med rødbeter, hvis ikke så får du veldig røde fingre. Tips! Røde fingre kan du fukte og skrubbe/vaske med vanlig salt, så forsvinner det meste av rødfargen.
Skjærebrett av plast anbefales, og det bør fuktes først for enklere rengjøring etterpå. Tørk av utstyr og eventuelle flekker du søler med en gang, da saften i rødbeter har veldig kraftig farge og kan sette permanente flekker, spesielt på treverk. Etter at rødbetene er blandet med resten av ingrediensene, så trenger du ikke å være så forsiktig 🙂

Ellers så er risen også ganske viktig. Den holder det hele sammen på grunn av stivelsen (så ikke skyll risen først). Men husk å bruk skikkelig ris. Med skikkelig ris mener jeg ris som ikke er delvis kokt på fabrikken (hurtigris) og kanskje også puttet i poser a 2 porsjoner (boil-in-bag). Hvis det står på pakken at risen skal kokes i ca 40 minutter, så har du riktig type til denne oppskriften. Skikkelig ris kan virke dyrere, men du får mye mer ris for pengene på grunn av vekt/volum (fordi kokt ris tar større plass = mindre i pakken). I oppskriften bruker jeg fullkornsris. Dessverre, så er det ikke alle butikker som har fullkornsris som ikke er forkokt / boil-in-bag. Men de har det i alle fall på Meny og Mega som jeg vet. Ellers er det å få kjøpt på nett.

 

Oppskrift Rødbeteburger

Vanskelighetsgrad Enkel
Tidsbruk Ca 80 minutter
Porsjoner Oppskriften blir 6-7 normal-størrelse burgerkaker
Anbefalt utstyr Foodprosessor (men du kan også bruke kniv og hakke alt selv, men beregn mye ekstra tid)

Ingredienser

1 medium skrelt løk (110g / 1 kopp / 2,5 dl), kuttes grovt
 
1 stor rå skrelt rødbete (300g / 2 kopper / 5 dl), kuttes i grove terninger 
100g valnøtter uten skall (1 kopp  / 2,5dl)
75g rosiner (½ kopp / 1,25dl)  
350g kokt fullkornsris/råris (2 kopper / 5dl), avkjølt etter kokt
20g havregryn (¼ kopp)
 
½ ts hvitløkspulver
½ ts salt
½ ts pepper
2 ss (ca 18g) hvetemel
 
2 egg
 

Fremgangsmåte

 1. Kok ris i henhold til instrukser på pakken.
  Tips! Ikke skyll risen, vi trenger mest mulig stivelse for å holde burgeren sammen.
  Tips! Husk at risen utvider seg ca x2, så du trenger minst 2,5dl rå ris for å få 5dl kokt ris. Men kok gjerne litt ekstra og sett i kjøleskapet eller fryseren til en annen dag.
  Spre den kokte risen utover bakepapir eller aluminiumsfolie, så den avkjøles raskere.
 2. Stek løken på middels-lav varme i litt olje i ca 10 minutter til den er halvmyk, bittelitt gyllen, men ikke brun/karamelisert. Sett til side og avkjøl litt.
 3. Ha alt utenom eggene i foodprosessor.
  Tips! Del opp ingrediensene i 2 og kjør de i 2 runder hvis du ikke har en ekstra stor foodprosessor.
  Kjør/pulser til det blir en farse som ligner litt på kjøttdeig. Du må kanskje skrape ned kantene og røre litt om et par ganger underveis. Pass på å ikke overmiks blandingen. Farsen skal være litt chunky, men det skal ikke være noen store biter med noe.

 4. Pisk eggene kjapt sammen i en stor bolle. Ha over farsen fra foodprosessoren i bollen med eggene og bland det godt sammen. Hvis farsen virker litt for bløt, så kan du ha i litt mer mel og/eller havregryn. Farsen skal være bløt, men såpass fast at en formet burgerkake holder seg noenlunde samlet.
 5. Bruk hendene og form farsen til burgere i ønsket størrelse. Varm opp en stekepanne på middels varme (jeg bruker 4-5 av 9). 

 6.  Krydre begge sider av burgerne med salt, pepper og evnt. annet valgfritt krydder. Stek de i godt oljet panne i ca 5 minutter på hver side. De skal bli brune og gjerne litt sort, for ekstra god smak. Pass på at det alltid er nok olje, spesielt etter at du har snudd dem. Rist litt på pannen innimellom, så oljen fordeler seg bra under burgerne, men ikke rør burgerne med stekespaden før de skal snues.

 7. Ta ut burgerne og la de hvile noen minutter, før du serverer dem som du ønsker.

Serveringsforslag

Serveres som en burger, i burgerbrød med f.eks. ketchup i bunnen, så salat, så sylteagurk, så burgerkaken, så tomat, og så burgerdressing på toppen. Men her er det bare å tilpasse burgeren etter egen smak. Hva med litt avocado, sylteagurk, karamellisert løk, ketchup, sennep, majones, aioli, ost, agurk, rødløk, stekt sopp, ruccola, chili…

Du kan også bytte ut det tradisjonelle burgerbrødet med noe annet, f.eks. polarbrød, brødskiver, bagels, pitabrød osv. Et tips er uansett å varme eller toaste brødet, gjerne med litt smør eller olje for litt krønsj.

Du kan gjerne gjøre om burgeren til en cheeseburger. Da tar du bare noen skiver ost på toppen når du snur den i pannen. Sett gjerne et lokk over, så osten smelter jevnere.

Eller server den alene med ønsket tilbehør, som f.eks. salat, guacamole, sopp, tzatziki. Eller kanskje potet, ertestuing, brun saus og tyttebær, hvis du er av den tradisjonelle typen 😉

Du kan også avkjøle burgeren og lage kalde sandwicher.

Oppbevaring

Kan gjerne oppbevares i kjøleskap i et par dager. Varmes raskt opp i stekepanne eller ovn.
Kan også fryses og holder seg da i et par måneder. Tines helst over natten i kjøleskap og så varmes i panne eller ovn.
 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.