Grove rundbrød a` la polarbrød



Rundbrød er enkle å lage, perfekt å fryse, og kan brukes til så mye forskjellig. Bruk dem som brødskive, burgerbrød, toast, minipizza-bunn, sandwich, dyppebrød til suppe osv…

En stor fordel med denne deigen er at den blir veldig smidig, så du trenger ikke å søle med mel over hele kjøkkenbenken når du former rundbrødene 🙂 

Rundbrødene er veldig kjappe å steke. Det tar bare 6-8 minutter i ovnen. Men du får bare plass til 6 stk i gangen på en vanlig bakeplate. Så hvis du har bare 1 bakeplate, så må du steke i 4 omganger. Men mens de steker, så former du og gjør klart til neste stekerunde.

Du får 24 rundbrød med denne oppskriften, og de forsvinner mye fortere enn du tror 😉 Så lag gjerne 2 deiger når du først er i gang, så blir det 48 rundbrød å fylle fryseren med. Da trenger du bare en stor bolle i tillegg, til å heve den første deigen i. Den andre deigen hever du i bollen til kjøkkenmaskinen.

Oppskrift

Oppskriften blir 24 stk rundbrød a 11 cm.

Spesialutstyr: Kjøkkenmaskin med eltekrok, digital vekt, termometer, gjerne linjal og spisepinne.

Tidsbruk
Lag og elt deig: ca 15 minutter
Hev deig: ca 40-60 minutter
Mål opp og form deig: ca 10 minutter
Stek brødene: ca 6-8 min pr runde (4 runder hvis du har 1 standard bakeplate)

Ingredienser

280g lettmelk
280g vann
40g olje (soya, raps eller solsikke)

600g sammalt hvetemel finmalt
200g hvetemel

1 pose tørrgjær
2 ts (10ml / ca 12g) salt
2 ts (10ml / ca 9g) sukker

Fremgangsmåte

  1. Mål opp vann, melk og olje i en kasserolle. Varm opp væsken til 42-44°C.
    Mål opp resten (alt det tørre) i bollen til kjøkkenmaskinen. Bland det tørre sammen på lav hastighet i ca 1 minutt.

  2. Hell så den varme væsken rett i bollen sammen med det tørre. Kjør kjøkkenmaskinen på lav – medium hastighet i ca 10 minutter til det er blitt en smidig deig. Deigen skal være bittelitt klissete, men ikke så klissete at den fester seg på fingrene.
  3. Ta ut deigen av bollen. Den skal være enkel å få ut samlet, uten at det er noen rester i bollen. Form deigen kjapt til en ball, uten å bruke noe mel på benken.
  4. Hell litt olje i bollen du nettopp brukte (den skal ikke vaskes først). Gni oljen rundt, så hele innsiden av bollen har et tynt lag olje. Legg deigen oppi bollen og snurr litt på den, så hele deigen får et tynt lag olje på seg. Dekk bollen med plastfolie og la den heve i 40-60 minutter eller til den minst har doblet seg.
  5. Når deigen er ferdig hevet, så setter du ovnen på 225°C (over- og undervarme).
  6. Del opp deigen i 24 like emner og form de kjapt til boller og dekk dem med plastfolie. Ikke bruk noe mel på benken.
    Tips! Vei hele deigen og del vekten på 24. Har du fulgt oppskriften, så skal hver bolle bli ca 60g ± noen gram. Den siste bollen blir enten litt for stor eller litt for liten, avhengig av hvor nøye man måler og hvor nøyaktig vekten er. Så et triks er å veie siste deig, når det gjenstår bare 4 boller. Del vekten på 4, så blir de 4 siste like store.

  7. Ta de 6 første bollene (da dem har fått hvilt litt) og form dem til rundbrød med diameter på ca 11cm. Ingen kjevle er nødvendig, bruk gjerne bare hendene.
    Legg rundbrødene på bakepapirkledd bakeplate, 6 i bredden, og prikk dem med en spisepinne eller lignende. 
    Tips! Prikkingen gjør at de får utseendet som polarbrød, men forhindrer også at de blåser seg opp som pitabrød. Du kan gjerne droppe prikkingen – det blir like gode brød det også, men da blir det mer som pitabrød.

  8. Stek rundbrødene på hakket over midten i ovnen, i ca 6-8 minutter, til de har puffet opp og såvidt begynner å få litt farge. Følg med, for du vil ikke at de blir for brune, da blir de fort veldig tørre. Mens de første steker så former du 6 nye rundbrød, klar til neste stekerunde. 
  9. De ferdigstekte rundbrødene legger du på f.eks. et skjærebrett og dekker dem med et kjøkkenhåndkle for å bevare fuktigheten under avkjølingen. Flytt litt rundt på dem av og til, så de blir jevnere avkjølt. Det tar en liten time før de er avkjølt nok.

 

Oppbevaring

Så fort brødene er lunkne eller romtemperatur, så legger du dem i brød-/fryseposer. Frys dem, eller oppbevar dem i romtemperatur. 

I fryseren holder rundbrødene seg i flere måneder. De tiner på en time eller to på kjøkkenbenken. Du kan også tine dem raskere i ovnen, men fukt dem gjerne litt først. Ta de gjerne ut av fryseren kvelden før, så har du de klar til frokosten.

I romtemperatur holder brødene seg (i tett pose) fint i et par dager. Etter dette begynner de å bli litt tørre. Da kan du putte dem i brødristeren, eller fukte dem litt og varme dem i ovnen. Eller bruk dem som pizzabunn og lag minipizzaer.

Tips til tykkere variant

Hvis du deler deigen på 18 i stedet for 24, så får du en tykkere variant av rundbrød. Stek dem i et par minutter lenger. Disse er fint å bruke som burgerbrød, eller å splitte i 2 for å lage sandwich.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.