Tzatziki – Yoghurt-, agurk- og hvitløksdip



Tzatziki serveres som en kald dip, dressing eller saus til ulike matretter. Ordet tzatziki er Gresk, men denne dippen finnes også i andre land, med andre navn, men med små variasjoner.

Hovedingrediensene i tzatziki er yoghurt, agurk og hvitløk. Ellers er det vanlig med salt, pepper og urter, og noen ganger eddik eller sitronjuice. 

Tzatziki kan serveres til mye forskjellig, f.eks. falafel, salat, pizza, burger, brød, grønnsaker, kjøtt og fisk. Den passer egentlig til det meste 🙂

Tzatziki er vanligvis ganske tykk (ikke rennende). Du kan bruke gresk yoghurt (som allerede er ganske fast), eller avrenne vanlig yoghurt (så den blir tykkere). Denne oppskriften er med vanlig yoghurt, som bør avrennes først. Du kan droppe avrenning, og da blir det mer som en saus – ikke noe i veien med det, men tenk på hva tzatzikien skal brukes som tilbehør til, om den bør være fast eller mer flytende.

Oppskrift

Denne oppskriften gir en fast og fin tzatziki-dip.

Tidsbruk

Arbeid: ca 15 min
Venting: minst 30 min

Ingredienser

0,5 agurk, raspet uten frø
1 liten fedd hvitløk, knust
1,5 dl yoghurt naturell, avrent (evnt. bruk gresk yoghurt)
0,5 ts tørket dill (eller 1 ts frisk)
0,5 ts sitronsaft (eller eddik)
En liten klype salt
Et par kvern pepper

Fremgangsmåte

  1. Yoghurten avrennes først, så tzatzikien blir tykk. Det gjøres enkelt med et kaffefilter (du kan også bruke en sil, med kjøkkenpapir som filteret). Ha yoghurten i et kaffefilter og sett den i kjøleskapet en halvtimes tid, til en god del væske har rent av.
  2. Del en halv agurk i to på langs. Bruk ei skei og skrap ut midten (frøene/det bløte). Rasp agurken på en grov rasp. Legg agurkraspet i en sil eller kaffefilter og la det renne av seg ca 15 min. Klem så ut så mye av den siste væsken du får til. Jo mer væske som er igjen – jo bløtere blir tzatzikien.
  3. Bland alt og rør godt sammen. Smak til med eventuelt mer salt og pepper.

La gjerne tzatzikien stå en times tid i kjøleskapet, så smakene får satt seg skikkelig. Om den får stå lenger er bare en fordel – lag den gjerne dagen før.

Ha den så over i en passende serveringsskål.

Tzatziki holder seg opp til en uke i tett beholder i kjøleskapet.

 

Kilder / Les mer på diverse påstander
https://en.wikipedia.org/wiki/Tzatziki

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.