Smaksrik Middagsgryte



En gryte som er næringsrik, enkel å lage og veldig smaksrik. Perfekt til mange, eller å fylle fryseren for superkjappe middager senere. Gryten passer til det meste, som f.eks. ris, pasta, potetmos og brød.

Gryten er like godt egnet som en sunn middag midt i uken (f.eks. med ris), eller en skikkelig utskeielse i helgen (f.eks. masse ost og rømme). Alt avhenger av tilbehøret – men kjempegod er den uansett.

Som mange andre gryteretter så smaker også denne bedre jo lenger den står. Så den er perfekt å lage noen dager før, og la den godgjøre seg i kjøleskapet til den skal serveres.

Gryteretten kan gjerne fryses og holder seg mange måneder. Del den opp i porsjoner, så kan du raskt varme opp akkurat det du trenger en travel hverdag. 

Dette er en vegetargryte, men kan også gjøres helt vegansk hvis du bytter ut yoghurten med soyayoghurt. Oppskriften er på kun selve gryteretten og du serverer den med valgfritt tilbehør for et komplett måltid.
Gryten kan serveres med f.eks.:
  • Ris, pasta eller potetmos.
  • Toastet brød, f.eks. baguetter eller pitabrød.
  • Potetlefser, tortillalefser eller hjertesalat (spis som taco).
  • Flatbrød eller f.eks. tortilla-, pita- eller potetchips
  • En lett salat. Perfekt for å gjøre gryten litt lettere (sommermat).
Gryten kan pyntes med f.eks.: 
  • Yoghurt, rømme eller crème fraîche.
  • Smuldret fetaost eller revet parmesan, norvegia, mozzarella etc.
  • Frisk persille, eller andre urter.
  • Chili i skiver/ringer. Ta gjerne ut frø og membran (det hvite), så blir det ikke så sterkt.
  • Avocado eller ananas i biter.
  • Sprøstekt eller karamellisert løk.
 
Ingrediensoversikt
Oppskriften inneholder ganske mange ingredienser, men alle er helt vanlige produkter du får kjøpt i alle butikker. Og alt utenom grønnsakene kan du ha stående veldig lenge og også bruke til andre oppskrifter.
 
Under er alle ingrediensene listet, så du kan krysse av og sjekke at du har alt før du begynner. Ingrediensene er også listet opp under hvert steg i oppskriften.
 
  • 2 ss stekeolje
  • 5 stk sopp, sjampinjong (ca 300g)
  • 2 medium løk (ca 260 g totalt)
  • 1 grønn paprika
  • 2 medium / 4 små gulrøtter (ca 200g totalt)
  • 2 stilker stangselleri
  • 1 rød chili
  • 1 ss paprikapulver
  • 2 ts chilipulver
  • 2 ts spisskummen, malt 
  • 1/2 ts pepper, nykvernet
  • 3 små/medium fedd hvitløk
  • 2 ss tomatpuré
  • 2 bokser (800g totalt) hakkede tomater
  • 1 dl vann
  • 1 ss grønnsaksbuljong-pulver eller knuste terninger
  • 5 stk soltørkede tomater
  • 1 boks (ca 175g u/lake) kikerter
  • 1 boks (ca 170g u/lake) bønner
  • 1 boks (ca 285g u/lake) mais
  • 1 ss oregano, tørket
  • 1 ss basilikum, tørket
  • 1 ts salt
  • 1,5 ss sukker
  • 2 dl yoghurt (bruk soyayoghurt hvis du vil ha gryten vegansk)
  • 2 ss mel
 

Oppskrift ( PDF)

Oppskriften blir 7-10 porsjoner avhengig av tilbehør. 

Du trenger en gryte eller kasserolle på minst 22 cm eller 4,2 liter.
Tidsbruk: ca 1,5 time, avhengig av hvor kjapp du er til å kutte grønnsaker.
 
Obs! Gryten har mye smak av spisskummen. Spesielt når den er nylaget, men smaken mildner veldig mye etter en dag i kjøleskapet. Hvis du ikke er så glad i spisskummen, så reduser mengden eller dropp det helt. 
 
Forberedelser
  • Sopp: børst soppen med kjøkkenpapir for å få av eventuelle jordrester. Grovkutt hver sopp i 8-16 biter, avhengig av hvor store soppbiter du vil ha i gryten.
  • Løk: skrell og finkutt.
  • Paprika: vask og kutt i strimler.
  • Gulrøtter: vask og kutt i halvmåner (la gjerne skallet være på).
  • Stangselleri: vask og kutt i kvartmåner.
  • Chili: vask, del i to og skrap ut frø og membran med en liten skje. Vask hendene før du klør deg i øyet! 😉
  • Hvitløk: skrell og knus, mos eller finkutt veldig smått. 
  • Kikerter, bønner og mais: hell av laken og skyll dem i en sil under rennende vann.
  • Soltørket tomat: Skjær i små biter.

Steg 1

Ingredienser
2 ss stekeolje
5 sopp, sjampinjong (ca 300g), kuttet i ca 8-16 biter hver
 
Fremgangsmåte
Varm opp gryten/kasserollen til middels varme. Ha i olje og sopp og stek i ca 8 minutter til soppen har krympet litt og blitt mørk i fargen. Rør om ofte, så den steker i stedet for å koke.

Steg 2

Ingredienser
2 medium løk (ca 260 g totalt), finkuttet
1 grønn paprika, kuttet i strimler,  
2 medium / 4 små gulrøtter (ca 200g totalt), kuttet i halvmåner, ca 5mm tykk
2 stilker stangselleri, kuttet i kvartmåner, ca 5 mm
1 rød chili, finkuttet, uten frø og membran
1 ss paprikapulver
2 ts chilipulver
2 ts spisskummen, malt (halver eller dropp hvis du ikke liker spisskummen)
1/2 ts pepper, nykvernet
 
Fremgangsmåte
Ha alt ovenfor i gryten med soppen og stek i ca 8 minutter til løken og paprikaen er blitt litt myk. Rør om ofte så det steker i stedet for å koke.

Steg 3

Ingredienser
3 små/medium fedd hvitløk, knust/most eller veldig finkuttet
2 ss tomatpuré
 
Fremgangsmåte
Ha tomatpure og hvitløk i gryten med resten og stek i to minutter til. Rør ofte. Hvis du steker for lenge på dette punktet så kan hvitløken bli brent og gi en bitter smak.

Steg 4

Ingredienser
2 bokser (800g totalt) hakkede tomater
1 dl vann
1 ss grønnsaksbuljong-pulver eller knuste terninger
5 stk soltørkede tomater, finkuttet
1 boks (ca 175g u/lake) kikerter
1 boks (ca 170g u/lake) bønner
1 boks (ca 285g u/lake) mais
1 ss oregano, tørket
1 ss basilikum, tørket
1 ts salt
1,5 ss sukker
 
Fremgangsmåte
Ha alt ovenfor i gryten med resten. Rør godt om. Gryten kan virke litt tykk og rar nå, men det går seg til etter hvert.
La det koke opp, skru så ned varmen og la det småputre i ca 45 minutter. Legg et lokk delvis over, så det ikke spruter over hele komfyren, men at væsken får fordampe litt. Rør om av og til.

Steg 5 – Jevning

Ingredienser
2 dl yoghurt (bruk soyayoghurt hvis du vil ha gryten vegansk)
2 ss mel
 
Fremgangsmåte
Når gryten har småkokt i ca 45 minutter, rører du sammen yoghurt og mel. Rør godt så det ikke er noen mel-klumper. Ha blandingen i gryten og rør godt om. Småkok i 15 minutter til.
 

Steg 6 – Smak til

Nå skal gryten være tykk og fyldig og ha en fin rødbrun farge.
Smak om gryten er perfekt. Mer salt, sukker, pepper?
Noen typer tomater på boks er syrligere enn andre, så det kan hende du vil ha i litt mer sukker. Blir det for søtt, kan du justere med litt eddik.
 
Hvis du synes det smaker for mye spisskummen, så mildner smaken veldig mye etter en dag i kjøleskapet.
Husk at med tilbehøret så vil også smaken mildne. Yoghurt er spesielt godt egnet sammen med spisskummen-smak. 
Hvis du skal servere gryten i dag og «» ha en mildere smak, så kan du ha mer yoghurt i gryten, men husk at den da får en lysere farge.
 

Steg 7 – Ferdig

Du kan nå holde gryten varm, med lokket på, på lav varme fram til servering.
 
Skal du bruke den senere, så sett hele gryten/kasserollen i kaldt vann og rør av og til. Den blir avkjølt på 15-20 minutter.
Sett hele gryten/kasserollen i kjøleskapet eller ha innholdet over i passende beholdere for kjøling eller frysing.
 
Gryten holder seg minst 5 dager i kjøleskapet eller mange måneder i fryseren.
 
 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.