Hvitløksolje for å lage hvitløksbrød



Hvitløksolje lages på bare 5 minutter, og du kan med den gjøre om hvilket som helst brød til deilig hvitløksbrød.

Hvitløksbrød kan brukes som tilbehør til både frokost, lunsj og middag, eller bare til snacks, gjerne med litt ost på toppen.

Selv det tørreste brød får nytt liv med hvitløksolje, så det er også perfekt til noen dager gammelt brød du ikke vet hva du skal gjøre med. 

Slik lager du hvitløksbrød av hvilket som helst brød

  1. Pensle/smør/drypp på ønsket mengde hvitløksolje på brødet. Strø gjerne over salt, pepper og urter, eventuelt ost (f.eks. parmesan).
  2. Stek brødet midt i ovnen på 175°C i ca 10 minutter til lett gyllent. Men pass på å ikke stek for lenge (15 min+), da kan hvitløken bli svidd og smake bittert.
  3. Legg gjerne brødet på rist etterpå, så det blir enda sprøere og avkjøles litt før spising

Tips hvitløkssmak

  • Hvis du vil ha lite hvitløkssmak: Bruk kun oljen (ikke hvitløksbitene). 
  • For medium hvitløkssmak: Bruk kun oljen, men pensle på mye. Eller pensle på også bitene, men bare litt.
  • Hvis du vil ha mye hvitløkssmak (min favoritt): Bruk olje og bitene, og vær raus. Jo mer du har på – jo mer hvitløkssmak.

Hvorfor extra virgin olivenolje?

En av fordelen med extra virgin olivenolje er at den stivner i kjøleskapet og gjør hvitløksoljen smørbar.

I oppskriften brukes extra virgin olivenolje («EVO»/»EVOO») av to grunner:

  1. Den gir veldig god smak. 
  2. Den gjør at hvitløksoljen stivner i kjøleskapet (nederst/bakerst/kaldeste sted), og er da perfekt å smøre på brød med kniv. 

Du kan også bruke andre oljer (f.eks. rapsolje), men får da en annen smak, og mange oljer stivner ikke i kjøleskapet.

 

Oppskrift Hvitløksolje  (pdf )

Vanskelighetsgrad Enkel
Tidsbruk 5 min
Anbefalt utstyr Rasp/rivjern/hvitløksknuser, liten kasserolle, ts/ss-mål
Notat Oppskriften kan gjerne mangedobles, men beregn ekstra tid.

Ingredienser

  • 4 ss extra virgin olivenolje
  • 2 ts raspet/knust/most hvitløk
  • 1 ts hvitløkspulver
  • ca 1 ss persille og/eller andre urter

Fremgangsmåte

  1. Knus, rasp eller mos hvitløken. Finkutt urter.
  2. Ha alt i en liten kasserolle. Rør det sammen og sett på medium-lav varme (jeg bruker 4/9). Så fort det koker/sprudler, så ta kasserollen av varmen.
  3. Pensle oljen på brød med en gang, eller hell oljen over i tett beholder, avkjøl, og sett i kjøleskapet til senere.

Hvitløksolje holder seg mange dager i kjøleskapet.
Den kan også fryses, i f.eks. isbitform, så du raskt kan tine bare litt når du trenger det.

 
 
 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.