PølsebrødOppskrift på myke og luftige pølsebrød, med masse tips til annet enn pølser du kan bruke dem til.

Med helt vanlige ingredienser har du på bare et par timer kjempegode, myke og luftige pølsebrød. Det er veldig lite arbeid å lage dem, men du må la dem heve i 2 runder, hver på en times tid for å bli skikkelig luftige og fine.

I følge brødskala-kalkulatoren er disse pølsebrødene 68% grove, så en fin mellomting mellom sunt og godt 🙂

 

Tips til annen bruk av pølsebrød

Pølsebrød kan brukes til så mangt, og fylles med nesten hva som helst. Under ser du diverse jeg har brukt pølsebrød til. 

Har du brukt pølsebrød til noe annet enn pølser? Legg gjerne inn en kommentar nederst 🙂 

Skjær ut litt av pølsebrødet

Disse pølsebrødene er ganske mektige, så hvis du vil ha mer fyll i forhold til brød, så kan du gjerne skjære ut litt av brødet. Restene kan du bruke til f.eks. hvitløksbrød, krutonger eller brødrasp. Å skjære ut en V fra toppen gjør at du får plass til mye fyll, og brødet står også veldig stabilt, så det er enkelt å fylle og gjøre klart på forhånd hvis du skal servere mange.

Maskin- eller håndkraft? 

Pølsebrød-deigen lages for hånd i denne oppskriften, men du kan også bruke en kjøkkenmaskin med eltekrok. Da må du kjøre maskinen ca 10 minutter til deigen er jevn og fin.

Selv synes jeg slike deiger er enklere og raskere å lage for hånd, enn å finne fram maskin og deler, og rengjøre alt etterpå. 

Mange som er ukjent med slike deiger tror at den må knas veldig lenge, så du blir helt utslitt. Men det er kun snakk om å kna den 3-5 minutter i rolig tempo til den er jevn og glatt. 

Tips! Akkurat samme deig kan også brukes til burgerbrød. Oppskrift på det finner du her. Der brukes kjøkkenmaskin, så du kan se bilder av hvordan det gjøres.

 

Oppskrift pølsebrød (pdf )

Vanskelighetsgrad Enkel/Middels avhengig av hvor mye bakeerfaring og utstyr du har
Tidsbruk Arbeid ca 20 minutter
Heving ca 2 timer
Steking ca 8 min
Totalt ca 2,5 timer
Porsjoner 10 stk pølsebrød
Anbefalt utstyr
Bakebolle, vekt, teskjemål, termometer, tresleiv, kasserolle, bakeskrape, bakepensel, plastfolie, bakepapir, rent kjøkkenhåndkle

Ingredienser

Ingrediensene er oppgitt i flere mål. Jeg anbefaler å bruke målene som står først (g/ts/ss), da får du alltid perfekt deig og trenger ikke å lure på om du må ha i mer eller mindre mel/væske.  Med desilitermål må du justere litt etter egen erfaring med mel/væske for å få passe deig.

 • 300 g (3 dl) melk (og/eller vann), 40-44 °C
 • 50 g (0,5 dl) olje, nøytral type (raps, solsikke, soya e.l.)
  —-
 • 300 g (ca 5 dl) sammalt hvete finmalt
 • 140 g (ca 2 dl) hvetemel
 • 1,5 ts (4,5 g / 7,5 ml) tørrgjær
 • 1,5 ts (8 g / 7,5 ml) salt
 • 1 ss (15 g / 15 ml) brunsukker (eller vanlig sukker)

Fremgangsmåte

 1. Bland melk/vann og olje i en kasserolle og varm opp til ca 40-44ºC. Bruk helst et termometer, eller kjenn at væsken er en del varmere enn fingeren din, men ikke så varmt at du brenner deg.

 2. Mål opp mel, salt, brunsukker og gjær i en bakebolle og bland det godt sammen med en sleiv.

 3. Hell den varme melken/vannet og oljen i bakebollen med melet, og rør det sammen til det ikke er så mye tørt mel igjen.

 4. Skrap ut deig og melrester fra bollen ut på benken og klem og kna deigen i ca 5 minutter til den blir jevn og fin. Ikke bruk noe mel, hverken på benken eller hendene. Deigen er ganske bløt først, men den blir perfekt når du har knadd den litt (tålmodighet 😉 ). 

 5. Gnu en skvett olje rundt i bollen og ha deigen oppi. Snurr litt på deigen, så den blir dekket av olje hele veien rundt. Dekk bollen med plast, sett den på et lunt sted og la deigen heve til den har doblet seg, ca en times tid avhengig av temperatur.

 6. Tipp deigen ut på benken og kna litt på den. Den skal være luftig, litt oljete og litt bløt, men ikke så bløt at den fester seg til fingrene eller benken. Del deigen i 10 like deler. Bruk helst en vekt, hver del blir ca 80 g hvis du har fulgt oppskriften.

 7. Rull hver del til 15 cm lang tynn pølse, uten å bruke noe mel på benk eller hender. Legg pølsebrødene på bakepapirkledd plate. 
  Tips! Jo jevnere du former dem, jo jevnere blir de ferdige pølsebrødene. Pass på å legg dem riktig, så de ikke hever for mye inn i hverandre.

 8. Pensle toppen med vann, strø over ønsket strøssel og klem det litt ned, så det ikke faller av så lett etter steking.
 9. Dekk stekebrettet med et kjøkkenhåndkle og la pølsebrødene heve et lunt sted til de har blitt ca dobbelt så brede, ca en times tid.
 10. Sett på og varm opp ovnen til 225ºC (over- og undervarme) ca 20 minutter før pølsebrødene er ferdig hevet.
 11. Stek på hakk under midten på 225ºC, til du har gylne pølsebrød, ca 8-10 minutter. Følg nøye med mot slutten, de kan fort bli veldig brune, avhengig av hvilken type ovn du har. Hvis de ikke blir brune i det hele tatt, så sett dem gjerne et par hakk høyere opp i ovnen mot slutten, eller sett på grill mens du følger nøye med.

 12. Avkjøl pølsebrødene på rist til romtemperatur.

Oppbevaring

Pølsebrød holder seg veldig fint i tett brød-/frysepose i romtemperatur i et par-tre dager. 
Ellers kan de gjerne fryses, og holder seg da i flere måneder.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.