Grovt Eltefritt grytebrød med hvete og rug



Dette brødet består av både hvetemel og rugmel.

Denne oppskriften er veldig enkel, og tar ikke mye arbeid, men du må vente 8-20 timer på at deigen hever og ca 80 minutter på at brødet steker.

Med mye sammalt hvete blir dette et 60% grovt brød i følge brødskalakalkulatoren https://brodogkorn.no/brodskala-kalkulator/

Det er ingen behandling (knaing og forming) av deigen i denne oppskriften. Den tippes rett ned i gryta. Det er en enkel og kjapp metode, men gir ikke like runde og luftige brød som andre metoder.

Tips! Hvis du aldri har bakt eltefritt grytebrød før, eller vil se hvordan du kan få et rundere og luftigere brød, så se guiden min her, med masse tips og råd.

Oppsummering fremgangsmåte

  1. Lag deig. Mål opp og rør sammen alt. Det tar ca 5 minutter.
  2. La deigen heve til dobbel størrelse, ca 8 timer, maks 20 timer.
  3. Tipp deigen i oppvarmet gryte.
  4. Stek brødet i ca 80 minutter.
  5. Avkjøl brødet minst 30 minutter.

Tidsbruk

Arbeid: ca 10 minutter
Venting: 8-20 timer
Steking: ca 80 minutter

Utstyr

Jerngryte 22-26 cm med lokk
Digital vekt
Steketermometer

Ingredienser

9 g salt (ca 1,5 ts)
250 g sammalt hvete finmalt
200 g siktet rugmel
50 g sammalt hvete grovmalt
0,5 ts (2,5 ml) tørrgjær

400 g vann 41-46°C

Fremgangsmåte

1. Lag deig

I en bolle på vekt mål opp:

  • Salt
  • Mel (alle typene)
  • Gjær

Rør godt om, så alle meltypene, gjæren og saltet blandes godt.

I en annen bolle (den største du har. Deigen skal heve i denne) måler du opp vannet.
Pass på riktig temperatur på vannet for godt heve- og bakeresultat. Bruk helst et termometer.

Hell i litt og litt av melmiksen i vannet og rør godt underveis.
Rør til slutt godt om til det ikke er noe løst/tørt mel igjen. Det tar et minutt eller to.

Dekk bollen med plastfolie eller lokk og hev i 8-20 timer i romtemperatur.

2. La deigen heve

Det spiller liten rolle om du venter 8 eller 20 timer. Det som er viktig er at deigen minst har doblet seg og er litt boblete på toppen.

3. Varm opp ovn og gryte

Sett gryten med lokket på, på en ovnsplate, på nederste hakk/spor/rille.

Info! Gryten skal være helt ren og tørr. Ikke noe olje eller mel i bunnen.

Sett ovnen på 225°C (over- og undervarme).
La ovn og gryte varme seg opp i ca 30 minutter.

4. Tipp deigen i gryta
Når ovnen er varm, så strør du litt mel over deigen. Ha en bakeskrape eller slikkepott klar.
Ta ut gryten og ta av lokket.

Hell deigen rett ned i gryta med hjelp av bakeskrape eller slikkepott. Det beste er om du får melsiden (toppen) ned i bunnen av gryta. Men om deigen havner litt skeivt, så la den være. Ikke prøv å flytt eller rett på den. Den vil jevne seg litt ut av seg selv, og det blir bra brød uansett 😉

Sett på lokket med en gang, og sett gryta inn i ovnen igjen.

5. Stek brødet

La gryta stå med lokket på i 60 minutter.

Etter 60 minutter skrur du ned varmen til 200°C. La lokket fortsatt stå på.
Etter 10 minutter (totalt 70 minutter) så tar du av lokket. Slå av ovnen.
La brødet steke 10 minutter til (totalt 80 minutter) med restvarmen i ovnen.

Tips! Ikke åpne ovnsdøren eller ta av lokket de første 70 minuttene. Da forsvinner all dampen og brødet blir ikke bra.

Ta ut gryta av ovnen. Har du termometer, så mål at kjernetemperaturen er minst 94-95°C.
Har du ikke termometer så kakk på bunnen av brødet. Høres det hult ut, så er det sannsynligvis ferdig.
Stek brødet lenger hvis du mener det ikke er ferdig.

Tips! Det er nesten umulig å oversteke et grytebrød, så det er mye bedre å steke 10-20 minutter lenger, hvis du er i tvil.

Når brødet er ferdig, må du la det hvile på rist i minst 30 minutter, helst et par timer, før du skjærer i det.

Oppbevaring

Brødet holder seg helt (ikke skjært i) en hel dag på kjøkkenbenken utildekket.
Så fort du har skjært i det bør det oppbevares i et rent kjøkkenhåndkle. Da bevarer du den sprø skorpen i over et døgn. For lengre oppbevaring anbefaler jeg brødpose, men da vil du miste litt av den sprø skorpen. Men du kan alltids få den sprø igjen i brødrister, eller ved å varme brødet eller skiver i ovnen.

Slike brød egner seg veldig godt til frysing. Del det gjerne opp i halvt eller i brødskiver, legg det i brødpose/frysepose i plast og frys det. Det smaker like ferskt når det tines, med sprø og god skorpe.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.