Dette er en oppskrift på eltefritt grytebrød som krever minimalt med arbeid. Men du må ha litt tålmodighet og vente på at deigen hever seg (men det gjelder alle eltefrie deiger).
Du bare rører sammen mel, gjær, salt og vann. Så venter du 8-20 timer til deigen minst har doblet seg. Så setter du på ovnen, og venter ca 30 minutter til den og gryta har blitt varm. Så heller du deigen rett ned i gryta, steker brødet en times tid, og vipps, så har du et rustikt, kjempegodt brød med sprø skorpe.
Se også Eltefritt Grytebrød – Guide fra A til Å. Her får du mine generelle tips, råd og erfaringer med grytebrød.
Denne oppskriften blir ett brød hvis du har en gryte på ca 22-26 cm.
Tidsbruk
Arbeid: ca 10 minutter
Venting: 8-20 timer
Steking: ca 60 minutter
Ingredienser
9 g (ca 1,5 ts / 7,5 ml) salt
300 g sammalt hvete finmalt
200 g hvetemel
½ ts (2,5 ml) tørrgjær, vanlig type
390 g (3,9 dl) vann med temperatur på 41-46°C
Framgangsmåte
Mål opp og bland alt det tørre først. Rør lett sammen. Ha i vannet og rør sammen til en deig, og til det ikke er noe synligt tørt mel igjen.
Dekk bollen med plastfolie eller lokk.
2. Heving
La deigen heve i minst 8 timer, maks 20 timer, i romtemperatur. Brødet blir ganske likt uansett om det hever 8 eller 20 timer. Det viktige er at deigen minst har doblet seg før du går videre.
3. Varm opp ovnen
Sett støpejernsgryten (ren og tørr – ikke noe olje) med lokket på, i ovnen, og sett den på 225°C. Det tar minst en halvtime før ovn og gryte er varmet opp skikkelig.
4. Stek brødet
Nå skal ovnen og gryta være varm. Deigen skal være minst doblet, og litt boblete på toppen.
Strø litt mel over toppen av deigen.
Ta ut gryta av ovnen.
Bruk en bakeskrape eller slikkepott og «hell» deigen rett ned i gryta.
Tips! Ikke prøv å rett på deigen hvis den havner skeivt. Husk at gryta er veldig varm! Deigen retter seg som oftest av seg selv.
Sett på lokket, og sett gryta inn i ovnen.
La brødet steke i ca 45 minutter med lokket på.
OBS! Det er ikke lov å lurkikke, da slipper du ut dampen. La brødet stå i fred 😉
Når det har gått ca 45 minutter så tar du av lokket og setter ned temperaturen til 200°C.
Stek brødet videre i 10-20 minutter, og følg nøye med. Slå gjerne av ovnen siste 10-15 min hvis brødet begynner å bli litt for gyllenbrunt. Så lenge du ikke åpner ovnsdøren så er det mer enn nok varme igjen til de siste minuttene.
5. Sjekk om brødet er ferdig
Hvis du tror brødet er ferdig, så ta ut gryta av ovnen.
Hvis du har et bake-/steketermometer så bør temperaturen i midten av brødet være minst 94ºC, helst 96-98ºC.
Hvis du ikke har termometer så kan du kakke på bunnen. Hvis det høres hult ut, så er det sannsynligvis ferdig.
Tips! Det skal veldig mye til å oversteke et grytebrød. Er du i tvil om det er ferdig, så er det mye bedre å la det stå lenger, enn å ta det ut for tidlig.
Tips! Ikke skjær i brødet for å se om det er ferdig. Før det er avkjølt, vil det uansett se litt understekt ut.
6. Avkjøl
Avkjøl brødet på rist i minst 30 minutter, gjerne noen timer, før du skjærer i det.
Se A-Å guiden for eltefritt grytebrød hvis du vil ha mine tips og triks for et vellykket resultat, samt tips om oppbevaring, med mer.