Grove Scones



Grove scones lager du enkelt på en halvtime. Perfekt som sunt og kjapt hverdagsbrød.

Scones kalles ofte «juksebrød» eller «hurtigbrød» fordi de er så enkle å lage. I scones brukes det ikke gjær, så man slipper timesvis med heving. I stedet brukes bakepulver (og evnt. egg) for en viss heveeffekt.

Det finnes veldig mange typer scones, både fine og grove, sunne og mindre sunne. I tradisjonelle fine scones brukes hvetemel, melk og smør, som selfølgelig gir veldig gode scones, men ikke noe man bør spise hver dag, men heller til spesielle anledninger.

Denne grove scones-oppskriften gir forholdsvis sunne scones som gjerne kan spises som brød hver eneste dag. Du kan også tilsette nøtter, frø, kjerner, tørket frukt etc. etter eget ønske for å lage mer næringsrike scones.

Tips bruk og oppbevaring

  • Sconsene kan deles i to og spises som brød/rundstykke med valgfritt pålegg.
  • Kan deles i to med fyll i midten og stables som en sandwich (brød over og under).
  • Del gjerne sconesen ved å stikke en gaffel rundt midten (i stedet for å bruke kniv), så får du mer rustikt og rufsete kutt.
  • Bruk som brød til suppe og gryter.
  • Sconsene smaker best innen et døgn, da de kan bli litt tørre på grunn av at dem er såpass grove. Men du kan gjerne fryse scones, og de smaker like godt som nybakt når de tines.
  • Scones bør oppbevares i tett brød-/frysepose i romtemperatur.
  • Varm gjerne opp scones på lav varme i ovnen eller stekepannen for å friske dem opp og gjøre dem litt mykere.

Tips variasjon

  • Forme scones med en helt annen fasong og størrelse, f.eks. trekanter, firkanter, avlang, større, mindre osv. Men pass på steketiden. Jo mindre hver scones er, jo kortere steketid trengs og omvendt.
  • Tilsett hakkede nøtter, frø eller kjerner i deigen, eller på toppen for mer næringsrike scones.
  • Tilsett tørket frukt, f.eks. rosiner eller svisker i deigen for en søtere og mer næringsrik variant.
  • Tilsett urter eller krydder i deigen for spennende smak, perfekt som suppebrød. 

Tips lage scones

  • Det er viktig å måle bakepulver-mengden nøyaktig. Bruk skikkelige ts-måleredskap og ikke en vanlig teskje du spiser med. For mye bakepulver gir usmak, for lite gir flatere scones.
  • Hvis du ikke bruker vekt, så må du helt sikker justere deigen litt etter egen erfaring. Men med scones trenger det ikke å være en perfekt deig. Det blir vanligvis bra scones likevel.
  • Hvis du vil lage flere scones med det samme du holder på, så rekker du fint å lage en ny deig, og stikke ut scones mens de første steker.
  • Pass på å ikke kna deigen eller røre den veldig lenge. Da blir det veldig kompakte scones. Deigen skal være ganske løs og litt klissete.
  • Vær gjerne litt nøye når du former dem. Sconsene «repareres» lite under steking (som gjærdeig ofte gjør), så de blir stort sett like rare/fine som du former dem 😉
  • Hvis du ikke har en ringform så kan du bruke f.eks. et glass eller liten bolle for å stikke ut scones av deigen. Men du kan også forme dem for hånd eller bare kutte dem som firkanter.
  • Steketiden gjelder hvis du har fulgt oppskriften og har scones på den størrelsen. Har du mindre scones så stek litt kortere, og omvendt. Som med de fleste brød er det bedre å steke litt for lenge, enn litt for lite.
  • Husk at alle ovner er forskjellig, så kanskje 5 minutter mer/mindre må til i din ovn.
  • Bruk gjerne et steke-/baketermometer for å sjekke om de er ferdig stekt. Da kan du enkelt måle temperaturen i midten av sconsen, som bør være over 92°C i denne type brød.
  • Det er ikke noe vits å skjære en nystekt scones i to for å sjekke om den er ferdig stekt. Den vil se litt rå ut før den er avkjølt til romtemperatur.
 
 
 

Oppskrift (pdf )

Vanskelighetsgrad Enkel
Tidsbruk Lage deig og forme scones: ca 10 minutter 
Steke scones: ca 20 minutter
+ tid til avkjøling av sconsene
Porsjoner 8-9 stk runde scones a 2,5 x 7,5 cm 
Anbefalt utstyr Bakebolle, vekt eller desilitermål, teskjemål, gaffel, bakeskrape, ringform, bakepensel

Ingredienser

  • 650 g (ca 10,5 dl) sammalt hvete finmalt
  • 1 ts salt 
  • 2 ts bakepulver

  • 100g (1 dl) olje, nøytral type (f.eks. rapsolje)
  • 400g (4 dl) lunkent vann

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 225°C og la den varmes opp mens du gjør resten.
  2. Mål opp mel, bakepulver og salt, og bland det godt sammen med en gaffel i en bakebolle.

  3. Hell i oljen i en tynn stråle. Rør rundt med en gaffel til det er masse klumper, noen små og noen store. Ikke rør så lenge at det bare blir som fin sand.

  4. Hell  i vannet, og rør det lett sammen til det ikke er mye tørt mel igjen. NB! Det er viktig å ikke kna deigen eller røre for lenge. Deigen skal være løs, grov og så vidt henge sammen.

  5. Mel benken lett og skrap ut deigen. Strø over litt mel, mel hendene dine og form deigen lett, 2,5 cm høy. Stikk ut så mange ringer på 7,5 cm du greier og legg de på bakepapirkledd plate. Juster gjerne sconsene med hendene hvis dem blir litt ujevne. Samle deigrestene godt sammen og stikk ut flere ringer. Gjenta til du har brukt opp hele deigen.

  6. Bruk en bakepensel og børst av eventuelle melrester på toppen av sconsene. Pensle så toppen godt med vann.
  7. Når stekeovnen er god og varm (ca 15 minutter med en vanlig ovn) så sett inn stekebrettet på miderste hakk og stek sconsene i ca 20 minutter. 
  8. Avkjøl sconesene på rist før du skjærer i dem.

Når de er avkjølt så oppbevar dem tett i brød-/frysepose. Scones som ikke skal spises innen et døgn bør fryses for å beholde ferskheten, ellers kan de oppbevares i romtemperatur.

 

 
 
 
 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.