Kjøkkenvekt – Trenger du det?



Mål i gram (g) brukes i mange typer oppskrifter, spesielt innen baking og annet hvor nøyaktig mengde er viktig for godt resultat.

En kjøkkenvekt gir alltid nøyaktige mål og du er vanligvis garantert et perfekt resultat hver gang, hvis du følger oppskriften.

Så en kjøkkenvekt er et av de viktigste måleredskapene du kan ha hvis du liker å følge oppskrifter.

Vekt brukes på ingredienser i oppskrifter av vanligvis 2 grunner:

  1. Nøyaktig mengde er viktig for godt resultat.
  2. Det er enklere og/eller raskere å måle opp med vekt enn noe annet.

Så hvis du finner en oppskrift med gram, så er det vanligvis en god grunn til det.

Noen vil av en eller annen grunn absolutt ikke bruke vekt, og skal regne om alt fra gram til desiliter. Omregning fra vekt (vanligvis gram) til volum (vanligvis  desiliter) blir sjeldent særlig presist. Både 100 gram og 120 gram hvetemel kan være 2 dl. Det kommer helt an på hvor luftig melet er. Det er derfor man finner omregningstabeller som sier forskjellige ting, noen sier 100 g = 2dl, mens andre sier at 120g = 2dl. Å skal du regne om sammalt mel, sukker, rosiner eller hva som helst annet, så er det helt andre omregninger som gjelder.

Så hvis du tror det er komplisert å bruke en vekt, så er det mye mer komplisert å regne om ulike ingredienser fra gram til desiliter, og du får det aldri helt nøyaktig. 

2 dl vann = 214 g?

Det eneste som kan regnes om ganske nøyaktig fra gram til desiliter er flytende væsker. F.eks. 100 gram vann er alltid nøyaktig 1 dl.  
Men har du et så nøyaktig desilitermål at du kan måle nøyaktig 1,0 dl vann? Eller blir det 1,1 eller 0,9 dl? På en vekt så ser du enkelt om det er 110 eller 90 gram vann, det gjør du ikke på et vanlig desilitermål.  

 

6 grunner til at du trenger en kjøkkenvekt

  1. Gram (g) brukes som mål i mange oppskrifter. Har du en vekt så kan du bruke oppskriften med en gang i stedet for å regne om å prøve deg fram til riktige mål, ofte med varierende resultat.
  2. Kjøkkenvekt måler alltid samme mengde.  100 gram av noe er alltid 100 gram. 2 desiliter (dl) av noe kan også være 1 dl avhengig av kompresjon (hvor luftig eller sammenklemt det er). 
  3. Med vekt så får du alltid det samme resultatet hver gang, så lenge du følger oppskriften.
  4. Vekt er spesielt viktig i mange bakeoppskrifter, hvor f.eks. 10 gram forskjell avgjør om det blir perfekt eller mislykket.
  5. En vekt gjør det enkelt å dele opp noe i helt like deler, f.eks. en deig som skal bli 10 boller. Fordelen med nøyaktig oppdeling er at alle deler ser like ut, men ikke minst at alle deler blir stekt likt. Du slipper 2 små overstekte boller, 1 litt stor understekt bolle og resten sånn passe stekt.
  6. Vekt er genialt å bruke hvis du lager dine egne oppskrifter eller tilpasser andres oppskrifter til din smak.  F.eks. brukte du 100 gram av noe sist og det ikke ble bra, så prøver du 70 gram neste gang og det ble perfekt, så da vet du nøyaktig hvor mye du skal bruke.

2 situasjoner du ikke trenger vekt

  1. Hvis oppskriften ikke har mål i gram. Dette er typisk oppskrifter hvor mengden ikke er veldig viktig for godt resultat, eller hvor det er meningen å justere litt selv til det blir bra etter din egen mening.
  2. Hvis du aldri bruker oppskrifter og/eller oppskrifter hvor ingredienser er oppgitt i vekt.

5 hypotetiske påstander fra de som ikke vil bruke vekt og mine svar på det

  1. Kjøkkenvekt er komplisert!
    Neida, en moderne digital vekt er kjempeenkel å bruke og har vanligvis bare 1-3 knapper.  Hvis du greier å regne om 300 g mel til xx dl, så greier du også å bruke en vekt 😉
    Bruk gjerne litt tid på å bli kjent med vekten, test ut knapper og mål opp litt forskjellig.  Les gjerne bruksanvisningen 🙂 Det viktigste er at displayet viser 0 når du begynner å måle, altså huske å nullstille vekten etter at du har satt en bolle på den, så bollen ikke blir med i målingen. Det er også viktig at vekten står på gram (g) hvis det er det du skal måle og ikke lb/oz (pund/unser) som stort sett bare brukes i USA når det gjelder oppskrifter.
  2. Kjøkkenvekt er dyrt! 
    Nei, du får kjøpt kjøkkenvekter fra en hundrelapp og oppover. Selv de billigste er vanligvis nøyaktig nok for hjemmebruk (+/- 1 g er vanlig på billige vekter).
  3. Kjøkkenvekt tar for mye plass!
    Moderne digitale vekter er ikke større enn en tallerken og kan puttes i hvilken som helst skuff eller skap. Les mer under «tips når du skal kjøpe kjøkkevekt» lenger ned.
  4. Jeg har aldri trengt eller brukt en vekt! 
    Ok, da lager du sannsynligvis bare mat som ikke trenger nøye måling, men mer smaking og justering underveis – ikke noe galt med det og mange foretrekker det 🙂 Men hvis du ofte lager mat som blir mislykket (spesielt bakst), så bør du vurdere å kjøpe en vekt og finne nye oppskrifter med gram som mål. Da blir det mye mer nøyaktig og mye større sjanse for godt resultat hver eneste gang.
  5. Jeg lager alltid mat på «gefylen», måler aldri noen ting og følger aldri oppskrifter.
    Ok, da trenger du ikke en vekt.

7 tips når du skal kjøpe kjøkkevekt

  1. Kjøp en digital kjøkkenvekt (med skjerm/display). Selv de billigste har nøyaktighet på ca +/- 1 gram som er bra nok til hjemme-matlaging.
    Ikke kjøp en mekanisk vekt (med pinne/pil). De er kun egnet som pynt eller hvis du skal veie store ikke-så-nøye mengder.

  2. Sjekk hvilket batteri vekten bruker. Unngå vekter som bruker spesialbatteri du vanligvis ikke har liggende, og som kanskje koster veldig mye. Det beste er vanlige batteri som selges i alle dagligvarebutikker, D, C, AA, AAA og 9V.
  3. Kjøp vekt i en kjent butikk/kjede så er det større sjans for at du får kvalitet. Det er uansett enklere å klage hvis det skulle oppstå feil med vekten. Kjøper du en billig vekt på Ebay rett fra Kina så har du små muligheter til å klage på eventuelle feil. Kjøkkenvekter selges i alle elektro- og kjøkkenbutikker f.eks. Ikea, Elkjøp, Clas Ohlson, Kitch´n, Power, Tilbords, Obs! Elektro, Jula etc.
  4. Sjekk at vekten har norsk bruksanvisning hvis du er ukjent med vekt fra før.
  5. Styr unna vekter med masse knapper, funksjoner og målinger av både ditt og datt som volum, kalorier, næringsinnhold  osv… 
  6. Unngå vekter med inkludert/integrert bolle. Det tar bare opp unødvendig plass.
  7. Kjøp en vekt som er lett å rengjøre. Unngå vekter med mye kriker og kroker det kan samle seg skitt i.
  8. Hvis vekten koster mer enn 350 kroner, så tenk over hvorfor den koster så mye og er det noe du egentlig trenger…
    Er den ekstra nøyaktig? Er det designet som koster? Er den fra en kjent produsent? Er det masse spesialfunksjoner (du sannsynligvis ikke trenger)? Er den overpriset og koster halvparten i en annen butikk?

5 ting du kan testmåle etter at du har kjøpt deg vekt for å forstå hvor viktig en vekt kan være

  1. Mål opp 2 dl vann og vei det på vekten. 2 dl vann skal veie nøyaktig 200 gram i følge fysikkens lover. Viser ikke vekten 200 gram så har du enten målt dl unøyaktig eller så er merkene på desilitermålet ditt unøyaktige.
  2. Mål opp 2 dl hvetemel og vei det på vekten. Det skal veie 100-120 gram  avhengig av hvilken omregningstabell du bruker. Hva viser vekten?
  3. Mål opp 2 dl sukker og vei det på vekten. Det skal veie 160-180 gram avhengig av hvilken omregningstabell du bruker. Hva viser vekten?
  4. Mål opp 2 dl rosiner (ikke spør meg om de skal ligge løst eller klemmes sammen 😉 ) og vei det på vekten. De skal veie 120-134 gram avhengig av hvilken omregningstabell du bruker. Hva viser vekten?
  5. Mål opp 2 dl revet hvitost (ikke spør meg om det skal ligge løst eller klemmes sammen 😉 og vei det på vekten. Det skal veie 70-100 gram avhengig av hvilken omregningstabell du bruker. Hva viser vekten?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.