Pico de gallo



Pico de gallo er en meksikansk salsa som er frisk og syrlig i smaken. Den består i hovedsak av tomat, løk og urter. Perfekt som tilbehør til annen mat eller å bruke som en ingrediens i andre retter.

Pico de gallo (uttales piko-d-gajo) er veldig enkelt å lage, og er perfekt å ha stående i kjøleskapet, klar som tilbehør til de fleste typer måltider. 

For å lage pico de gallo blander du bare sammen like mengder finkuttet tomat, rødløk og urter. Så har du i en skvis lime, litt jalapeño og en klype salt, og rører godt sammen.

 

Hvis du er ukjent med jalapeño (uttales hala-penjo) så er det en chilifrukt som er ca like sterk som «vanlig rød chili». Altså ikke noe å være redd for 🙂 Spesielt hvis du fjerner frø og membran (det hvite), der hvor heten sitter, så blir den veldig mild. Jalapeño selges i dagligvarebutikker med ekstra godt utvalg (eks. Meny og Mega). Hvis du ikke har Jalapeño, så kan du bruke vanlig chili i stedet. Uansett, når du tilbereder sterke chilifrukter, pass på å vask hendene godt før du klør deg i øyet 😉 Bruk eventuelt hansker når du skjærer og renser dem.

Tradisjonelt så brukes urten koriander i pico de gallo. Men det er noen som synes koriander smaker som såpe (meg inkludert). Det skyldes rett og slett gener (les mer her) og rammer visstnok 4-14% av befolkningen. Men som i andre retter med koriander, så kan du gjerne bruke persille i stedet.

Forslag til bruk av pico de gallo

  • Server som tilbehør til annen mat, f.eks. til stekt eller grillet mat, som en liten frisk salat.
  • Bruk som topping på taco, pita, ostesmørbrød, pizza, pølse i lompe/brød osv.
  • Bruk det i omeletten, på burgeren eller i quesadillaen.
  • Bland det i en salat eller bare strø det på toppen for å friske den opp litt.
  • Bland det med avocado og du får en frisk og fin guacamole.
  • Bruk som dipping til tortillachips eller potetgull.
  • Bruk det som topping over pålegg på brødskiva.
  • Bland den med pasta eller ris, eller ha litt i potetmosen.
  • Bland den med yoghurt eller rømme så får du en spennende dressing.

Oppskrift 

Ingredienser

Du trenger ikke å måle kjempenøye. Det blir godt uansett. Men her er ca-mål du kan gå ut i fra. 

Porsjoner ca 8 4 2
       
Rødløk, finkuttet 5 dl 2,5 dl 1 dl
Tomat, finkuttet 5 dl 2,5 dl 1 dl  
Friske urter*, finkuttet 5 dl 2,5 dl 1 dl  
Lime, saften 1 stk 0,5 stk 1/4 stk
Jalapeño**, finkuttet 1 stk 0,5 stk 1/4 stk
Salt Etter smak

* Originalt så brukes koriander i Pico de gallo. Hvis du ikke liker koriander, så kan du gjerne bruke persille i stedet. Målene oppgitt er urtene kuttet og lagt i desilitermål, men ikke klemt sammen/komprimert.

** Fjern alt eller litt av frø og membran (det hvite), avhengig av hvor sterkt du vil ha det. Urenset jalapeño kan være i sterkeste laget for mange. Helt renset jalapeño er veldig mild og noe alle tåler.  Hvis du ikke har jalapeño kan du bruke vanlig chili i stedet. Hvis du ikke liker heten fra chili så kan du bruke paprika.

Fremgangsmåte

  1. Kutt rødløk, tomat, urter og jalapeño i ganske små terninger.
  2. Klem saften fra lime, ha i litt salt og bland alt godt sammen.
  3. Smak til om du trenger mer salt.

Salsaen blir best hvis den får stå et par timer i kjøleskapet før servering. Lag den gjerne dagen før – den holder seg over en uke i tett beholder.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.