Pico de gallo er en meksikansk salsa som er frisk og syrlig i smaken. Den består i hovedsak av tomat, løk og urter. Perfekt som tilbehør til annen mat eller å bruke som en ingrediens i andre retter.
Pico de gallo (uttales piko-d-gajo) er veldig enkelt å lage, og er perfekt å ha stående i kjøleskapet, klar som tilbehør til de fleste typer måltider.
For å lage pico de gallo blander du bare sammen like mengder finkuttet tomat, rødløk og urter. Så har du i en skvis lime, litt jalapeño og en klype salt, og rører godt sammen.
Hvis du er ukjent med jalapeño (uttales hala-penjo) så er det en chilifrukt som er ca like sterk som «vanlig rød chili». Altså ikke noe å være redd for 🙂 Spesielt hvis du fjerner frø og membran (det hvite), der hvor heten sitter, så blir den veldig mild. Jalapeño selges i dagligvarebutikker med ekstra godt utvalg (eks. Meny og Mega). Hvis du ikke har Jalapeño, så kan du bruke vanlig chili i stedet. Uansett, når du tilbereder sterke chilifrukter, pass på å vask hendene godt før du klør deg i øyet 😉 Bruk eventuelt hansker når du skjærer og renser dem.
Tradisjonelt så brukes urten koriander i pico de gallo. Men det er noen som synes koriander smaker som såpe (meg inkludert). Det skyldes rett og slett gener (les mer her) og rammer visstnok 4-14% av befolkningen. Men som i andre retter med koriander, så kan du gjerne bruke persille i stedet.
Forslag til bruk av pico de gallo
- Server som tilbehør til annen mat, f.eks. til stekt eller grillet mat, som en liten frisk salat.
- Bruk som topping på taco, pita, ostesmørbrød, pizza, pølse i lompe/brød osv.
- Bruk det i omeletten, på burgeren eller i quesadillaen.
- Bland det i en salat eller bare strø det på toppen for å friske den opp litt.
- Bland det med avocado og du får en frisk og fin guacamole.
- Bruk som dipping til tortillachips eller potetgull.
- Bruk det som topping over pålegg på brødskiva.
- Bland den med pasta eller ris, eller ha litt i potetmosen.
- Bland den med yoghurt eller rømme så får du en spennende dressing.
Oppskrift
Ingredienser
Du trenger ikke å måle kjempenøye. Det blir godt uansett. Men her er ca-mål du kan gå ut i fra.
Porsjoner ca | 8 | 4 | 2 |
Rødløk, finkuttet | 5 dl | 2,5 dl | 1 dl |
Tomat, finkuttet | 5 dl | 2,5 dl | 1 dl |
Friske urter*, finkuttet | 5 dl | 2,5 dl | 1 dl |
Lime, saften | 1 stk | 0,5 stk | 1/4 stk |
Jalapeño**, finkuttet | 1 stk | 0,5 stk | 1/4 stk |
Salt | Etter smak |
* Originalt så brukes koriander i Pico de gallo. Hvis du ikke liker koriander, så kan du gjerne bruke persille i stedet. Målene oppgitt er urtene kuttet og lagt i desilitermål, men ikke klemt sammen/komprimert.
** Fjern alt eller litt av frø og membran (det hvite), avhengig av hvor sterkt du vil ha det. Urenset jalapeño kan være i sterkeste laget for mange. Helt renset jalapeño er veldig mild og noe alle tåler. Hvis du ikke har jalapeño kan du bruke vanlig chili i stedet. Hvis du ikke liker heten fra chili så kan du bruke paprika.
Fremgangsmåte
- Kutt rødløk, tomat, urter og jalapeño i ganske små terninger.
- Klem saften fra lime, ha i litt salt og bland alt godt sammen.
- Smak til om du trenger mer salt.
Salsaen blir best hvis den får stå et par timer i kjøleskapet før servering. Lag den gjerne dagen før – den holder seg over en uke i tett beholder.