Hummus – Puré av kikerterHummus er en slags puré, som i hovedsak består av kikerter. Den er mild i smaken, veldig alsidig og kan brukes som pålegg, dip eller tilbehør til andre retter. Hummus er enkelt å lage og tar bare 5 minutter i en foodprosessor.

Hummus er en veldig vanlig rett i Midt-Østen, hvor den ofte serveres som dip til pitabrød. Ellers er hummus vanlig å servere med paprikapulver og/eller olivenolje på toppen.

Hummus fås kjøpt ferdig laget i velassorterte butikker i Norge, men hvorfor kjøpe når du kjapt og enkelt kan lage det selv? 🙂

Kikerter, som er hovedingrediensen i hummus, er en belgfrukt med høyt proteininnhold og mange andre næringsstoffer, så dette er en ganske sunn dip. Hvis du vil vite mer om kikerter så les Kikerter info, tips og triks. Du kan gjerne bruke kikerter kjøpt i lake. De er ferdig kokt og klar til bruk. Men det er mye billigere å bruke tørkede kikerter, som du selv koker.

Utenom kikerter, så er det vanligvis tahini, olivenolje, sitronsaft, salt og hvitløk i hummus. Spisskummen eller andre krydder er også vanlig. Hvis du vil ha en supersunn hummus, så er det ikke noe i veien for å erstatte all oljen med vann i stedet.

Tahini (kan droppes) er en ingrediens du kun får kjøpt i spesielle butikker. Så det synes jeg er enklest å lage selv. Den består bare av sesamfrø og olje. Se oppskrift her.

Noen tips til bruk av hummus

  • Hummus er perfekt som pålegg på brød. Topp gjerne med paprika, agurk eller tomat, og gjerne litt majones, paprikapulver salt og pepper.
  • Server hummus som en dip til brød, grønnsaker eller annet. Topp gjerne hummusen med litt extra virgin olivenolje og paprikapulver.
  • Bland ut hummusen med litt ekstra olje, grønnsakskraft eller vann, så er den perfekt som pastasaus.
  • Spre hummus på pizzabunnen i stedet for tomatsaus.

Oppskrift

Ingredienser

450 g (ca 6 dl) kokte kikerter  (bløtlegg og kok selv, eller kjøp ferdigkokt i lake)
1 ss tahini (kan droppes)
2 ss sitronsaft, ferskpresset
1 fedd hvitløk
4 ss olivenolje (eller annen olje)
1/2 ts spisskummen
1/2 ts salt
+ ca 2-4 ss ekstra olje eller vann til justering
 
Fremgangsmåte
 
  1. Ha alle ingrediensene i en foodprosessor. Kjør det sammen til en grov masse. Stopp og skrap ned kantene flere ganger.
  2. Ha i ekstra vann eller olje, 1 ss i gangen og kjør til det blir en jevn og luftig hummus. 

  3. Smak og eventuelt juster med mer spisskummen og salt.
  4. Spis med en gang, eller ha hummusen over i lufttette beholdere og frys ned eller sett i kjøleskapet.

Oppbevaring

Hummus holder seg i kjøleskapet i minst en uke. Fryser du ned hummus i tette beholdere så holder den seg i mange måneder, og er like god når den tiner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.