Vegetarfarse for å lage burgere, kaker og boller



En fast og fin farse for å lage burgere, kaker eller boller. Farsen er helt vegansk, mild i smaken og enkel å lage. Perfekt både til hverdag og helg.

 

Farsen er ganske fast, og holder formen veldig fint, så du slipper å tenke på at bollene eller burgerne faller fra hverandre under steking.

Form farsen akkurat som du vil. Små boller, store boller, kaker eller burgere. Det er helt opp til deg 🙂 

Stek dem i ovnen hvis du har mange, eller vil ha dem ekstra sunne (lite olje), eller stek dem i panne for sprø og fin stekeskorpe. Du kan også fritere dem.

Tips

  • Farsen er ganske mild, så ha gjerne i ditt favorittkrydder og/eller -urter for mer smak. 
  • Farsen kan gjerne stå i kjøleskapet i flere dager til senere bruk.
  • Hvis du setter de formede burgerne/kakene/bollene i kjøleskapet et par timer eller lenger, så blir de mye fastere.
  • De stekte burgerne/kakene/bollene kan gjerne fryses. De kan også oppbevares i kjøleskapet opp til en uke.

Oppskrift (PDF )

Ingredienser

  • 1 løk, vanlig størrelse (ca 160 g), grovkuttet
  • ½ chili eller jalapeño (ca 5g), gjerne uten frø og membran, grovkuttet
  • 1 ts spisskummen
  • 1 ts paprikapulver
  • 1 medium fedd hvitløk (ca 6g), grovkuttet
  • 100g havregryn, kjørt noen sekunder i foodprosessor
  • ca 350 g kikerter, kokt selv eller fra boks (2 bokser Go Green uten lake)
  • 250 g rødbete (ca 2 stk medium), rå, skrelt, raspet 
  • 5 kvaster fersk persille, grovkuttet eller ca 2 ts tørket persille
  • ¼ ts salt
  • ¼ ts pepper
  • 1 ss vann
 

Fremgangsmåte

  1. Stek løken og chili/jalapeño i litt olje på medium-lav varme i ca 4 min. De skal ikke få farge, men bli myk og litt blank. Ha så i spisskummen, paprikapulver og hvitløk og stek et par minutter til. Slå av platen og sett stekepannen til side.
  2. Kjør havregryn i foodprossessor i noen sekunder til den er kuttet i mindre biter, men ikke så mye at det blir mel. Ha alle ingrediensene (også den stekte løken) sammen med havregrynene i foodprosessoren. Kjør det sammen til en grov farse. Stopp og skrap ned kantene og rør om med en slikkepott flere ganger så alt blandes godt. Farsen er ganske tørr og «treg» i begynnelsen, så  regn med 5-10 minutter før det blir en fin farse.
  3. Form farsen til ønsket form, f.eks. små boller, større baller, kaker eller burgere.

    1 ss (15ml)  er bra til små boller.
    2 ss (30ml) er bra til medium boller.
    1/4 kopp (60 ml)  er bra til små kaker eller avlange former.
    1/3 kopp (80ml) er bra til medium kaker eller avlange former.
    1/2 kopp (125ml) er bra til burgere

  4. Stek dem i ovn eller panne.
    I ovn:
    pensle eller spray dem med olje, strø på litt salt og pepper, og stek i midten av ovnen på 200ºC i  15-30 minutter (avhengig av størrelse). Snu dem gjerne etter litt tid for jevn farge på begge sider.
    I panne: Ha godt med olje i pannen og stek dem gyllen på begge/alle sider. Legg på kjøkkenpapir så ekstra olje renner av og strø over salt og pepper.

 

 

 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert.

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.