Tahini – SesamfrøpuréTahini er en puré eller saus laget med ristede sesamfrø og olje, og brukes vanligvis som en ingrediens i hummus

Tahini finner du ikke i de fleste dagligvarebutikker, men det er heldigvis veldig enkelt å lage selv.

Alt du trenger er sesamfrø og olje. Sesamfrøene rister du litt i en stekepanne og kjører dem sammen med olje til en puré i en minikutter eller foodprossessor.

Og i tillegg til at det er enkelt å lage tahini, så holder den seg i over en måned i kjøleskapet.

Tahini er mest brukt som en ingrediens i hummus, men kan også brukes i supper, sauser, dressinger og dipper for å gi en litt nøtteaktig smak. 

Ren tahini smaker litt bittert, og er etter min mening ikke noe godt å spise alene, så se gjerne på tahini som et krydder/smakstilsetter som du bruker som en ingrediens i andre retter for å gi en nøtteaktig smak.

Oppskrift

Tips! Hvis du ikke har en minikutter, så bør du doble oppskriften for å få nok masse til at foodprosessoren greier å kjøre det sammen.

Ingredienser

2,5 dl sesamfrø (helst hvite, hvor det ytterste skallet er fjernet)
3 ss (45ml) valgfri olje (eks. oliven, raps, soya, solsikke)
+ evnt. litt mer olje hvis du vil ha en tynnere tahini

Fremgangsmåte

  1. Bruk en tørr stekepanne og toast frøene på middels-middelshøy varme i ca 5-15 minutter (jo større stekepanne og mer varme, jo raskere går det) til de såvidt får litt farge. Rør om minst hvert 15. sekund, så de ikke brenner seg. Brente frø smaker ikke godt. Det er bedre å toaste dem for lite enn for mye.

  2. Ta dem ut av pannen og spre dem på f.eks. en bakeplate eller bakepapir og la dem avkjøles litt.
  3. Ha sesamfrøene i foodprossessor sammen med 3 ss olje. Kjør det sammen og skrap ned kantene flere ganger. En slikkepott er et must. Jo lenger du kjører massen, jo glattere blir den.

    Til bruk i hummus trenger du ikke å kjøre massen kjempeglatt og den kan gjerne være litt tykk og grov. Skal du bruke den i saus eller dip, kan du gjerne ha i litt mer olje og/eller kjøre massen glattere. Da kan du også tilsette litt salt for mer smak.

  4. Hell tahinien over i en lufttett beholder. Den holder seg i kjøleskapet i minst en måned.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.