Peanøttpålegg



Meget smørevennlig peanøttpålegg med smak av kanel. Perfekt for brødskiva, men det kan også brukes som dip eller som fyll til kaker.

I denne oppskriften bruker jeg peanøtter som er ferdig skrelt, men ikke saltet eller ristet. De kan være vanskelig å finne i vanlige butikker, men selges på nett. Eller så kan du kjøpe peanøtter med skall og skrelle dem selv, det blir akkurat det samme.

Ikke bry deg med å fjerne det brune skinnet på peanøttene. Det inneholder blant annet fiber og antioksidanter og gir ekstra næring i pålegget.

Jeg har ikke prøvd med snacks-peanøtter, som finnes i alle butikker, og som er ristet og saltet, men da kan du sikkert droppe både saltet og mesteparten av oljen i oppskriften, eventuelt skylle peanøttene først og heller justere saltmengden selv etterpå.

Peanøttpålegget smaker godt alene, men som med vanlig peanøttsmør så smaker det ekstra godt sammen med syltetøy. Banan er det også mange som liker å spise sammen med peanøttpålegg.

Selv er jeg er veldig glad i å ha majones på peanøttpålegg. Det er kanskje ikke så vanlig, men smaker utrolig godt!

Hva er din favorittkombinasjon med peanøttpålegg? Legg inn en kommentar lenger ned 🙂

Oppskrift

PDF Oppskrift for utskrift

Ingredienser

5 dl peanøtter (ca 360g) rå, skrelt
1/2 ts salt
1/2 ts kanel
2-4 ss olje (bruk gjerne peanøttolje hvis du har det, ellers kan du bruke raps-, solsikke- eller soyaolje)
1 ss honning

Fremgangsmåte

  1. Varm peanøttene i en tørr stekepanne på middels-lav varme i ca 10 minutter. Rør om ofte, så de ikke blir svidd.
  2. Ha de varme peanøttene i en foodprosessor sammen med salt, honning og kanel. Ha i 1 ss av oljen, vent med resten til senere. Miks det sammen til det ser ut litt som finkornet sand, ca 5-10 minutter. Du må stoppe og skrape ned kantene og kanskje bunnen, flere ganger underveis.
  3. Miks videre og ha i 1 og 1 ss med olje i gangen til du ser at det blir en jevn masse. Jo mer olje du bruker jo tynnere/glattere blir pålegget. Ikke vær redd for at det virker som en suppe, det stivner ganske mye når det avkjøles. Miks inn noen hele peanøtter helt til slutt hvis du vil ha et grovere pålegg med biter av peanøtter.
  4. Hell pålegget over i en beholder og avkjøl i vannbad. Når pålegget er helt avkjølt, setter du på lokk og setter det i kjøleskapet.

Peanøttpålegget holder seg i tett beholder i kjøleskapet i mange uker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.