Quesadilla er kjempenkel lunsj, middag eller kosemat. Det eneste du MÅ ha er lefser/tortilla. Ellers er ost (etter min mening) viktig, men utenom det, så kan du variere med akkurat det du vil.
Quesadilla (uttales ke-se-dija) er opprinnelig fra Mexico. Originalt så brukes lefse/tortilla laget av maismel, mens andre steder er det mest vanlig med lefser av hvetemel. Det er også mulig å bruke potetlefser.
Du kan lage quesadilla i stekepannen, på grillen eller i ovnen. Du kan bruke 1 lefse som brettes over eller 2 som stables. Denne oppskriften bruker 1 lefse i stekepanne, som så brettes over og blir en halvmåne. Det er den enkleste metoden hvis du bare skal lage noen få.
Tips
- Du kan bruke nesten hva som helst som fyll. Kjøtt, fisk, skalldyr, linser, bønner, grønnsaker osv. Men husk å stek fyll som trenger steking først, fordi ingrediensene bare blir varmet i lefsen og ikke gjennomstekt.
- Ikke bruk for mye fyll, da blir lefsen vanskelig å brette over og den får problemer med å holde seg sammen.
- Husk ost over hele lefsen, mens resten av fyllet bare på halvparten. Da fungerer osten som lim og holder quesadillaen sammen når du bretter den.
- Hvis du har frosne lefser eller om de er litt tørre, så fukt dem med vann først.
- Kan holdes varm i ovnen med aluminiumsfolie over, hvis du skal lage mange, eller servere de senere.
Oppskrift – Vegetar Quesadilla (pdf
)
Ingredienser
Olje til steking
Salt og pepper
Løk, kuttet i korte strimler
Paprika, kuttet i korte strimler
Krydder, valgfritt, f.eks. spisskummen, paprikapulver, chilipulver
Tortilla-lefser, beregn 0,5-1,5 lefse pr persjon, avhengig av mengde fyll og annet tilbehør
Tomatsaus, pizzasaus eller ketchup
Revet ost
Urter, valgfritt, f.eks. oregano, basilikum, gressløk, timian, persille
Kikerter og bønner
Ruccola
Fremgangsmåte
- Stek løk og paprika myk i litt olje, gjerne med litt krydder, salt og pepper.
- Legg en lefse i middels varm stekepanne og dekk hele lefsen med tomatsaus og ost. Bruk gjerne mer ost enn det jeg har gjort. Strø over litt salt, pepper og urter.
- Ha den stekte løken, paprikaen og kikerter og bønner på halve lefsen.
- Stek til osten har smeltet litt. Strø ruccola over halvsiden med fyllet.
- Brett lefsen over, så det blir en halvmåne. Klem ned litt, så osten limer det hele sammen. Stek videre til begge sider er sprø og gyllen.
- Ta quesadillaen ut av pannen og la den gjerne hvile et par minutter. Skjær den i 2 eller 4 biter.
Spis quesadillaen som den er, som fingermat/snacks, gjerne med rømme, yoghurt eller annen dip.
Eller gjør det mer til et måltid med tilbehør som f.eks. salat, pico de gallo eller annen salsa, tzatziki eller annen dip/dressing, guacamole, hummus …

Quesadilla-rester holder seg fint i kjøleskapet flere dager. Oppbevar dem i frysepose eller tett boks. Varmes raskt opp igjen i stekepanne eller ovn.
Hvis du er som meg, og liker kjøleskapskalde pizzarester, så vil du også synes at quesadilla-rester er godt kaldt. Helst med en solid stripe ketchup på 😉