En enkel, men veldig smaksrik tomatsaus som kan brukes til mye! Den er tykk og fyldig og passer perfekt til pasta, og som fyll til pizza, lasagne, terter, pai, calzone og empanadas.
Du kan også bruke tomatsausen som grunnlag til gryteretter. Ha i det du har, og det du liker! F.eks. sopp, erter, linser, bønner, mais, brokkoli, ananas, paprika…
Server med ris eller pasta og vipps så har du et komplett måltid.
Siden tomatsausen er såpass tykk, så kan den også brukes som dip. Server den til potetgull eller tortillachips, grønnsaksstaver, kjeks eller toastet brød.
Tomatsausen er perfekt å ha liggende i fryseren til kjappe middager. Del den opp i porsjoner når du fryser den, så er det kjapt og enkelt å ta ut og tine akkurat det du trenger.
Tips
- Noen hermetiske tomater er syrligere enn andre. Derfor er det viktig å smake til med sukker etter at det har kokt litt. Hvis det blir alt for søtt, så kan du justere med litt eddik.
- Bruk en størst mulig gryte eller kasserolle, 22 cm og større er perfekt. Ellers så risikerer du å koke grønnsakene i stedet for å steke dem i det første steget. I tillegg får du dampet av væsken raskere, så sausen blir tykk nok.
- Dekk gryten eller kasserollen delvis med lokk, så slipper du tomatsprut over hele kjøkkenet 😉
Oppskrift ( PDF)
Ingredienser
Fremgangsmåte
-
Stek løk og gulrot i olje i ca 7-10 minutter på medium varme. Løken skal bli blank, men ikke brunstekt.
-
Ha i tomatpure og stek par minutter videre.
-
Ha i bokstomat og resten av ingrediensene og kok opp.
-
Småkok en times tid på lav varme til den er tykk. Rør om av og til, og smak underveis. Mer sukker? Mer salt?
Hvis du ikke skal bruke sausen i dag, så avkjøl den i vannbad til bruk senere. Rør ofte, så skal den være avkjølt på et kvarters tid.
Hell så sausen over i egnet beholder for frys/kjøl.
Tomatsausen holder seg minst 5 dager i kjøleskapet eller mange måneder i fryseren.