Store og luftige burgerbrød



Hjemmelagde burgerbrød er enkle å lage, men du må regne med å bruke et par-tre timer på det. Men de smaker så mye bedre enn butikkjøpte, så det er absolutt verdt det!

 

I tillegg vet du akkurat hva de er laget av. Hvis du ser på ingredienslisten på burgerbrød i butikken, så tror jeg du kan bli veldig overrasket. Her er det ofte mange E-stoffer og andre rariteter 😉 

Disse burgerbrødene er 68% grove i følge brødskala-kalkulatoren

Burgerbrødene er perfekte å fryse, og smaker like godt som nybakt når dem tines.

Hamburgerbrødene kan selvsagt brukes til mye mer enn bare burgere. Dem kan fylles med nesten hva som helst, og serveres enten som en kald eller varm rett.

 

Noen forslag til annen bruk enn vanlige burgere:

  • SandwichBurger: Spises kald. Fyll med det du liker, f.eks. ost, laks, kokt egg, grønnsaker… Spis hel, eller del i 2 eller 4 for mindre porsjoner.
  • VaffelBurger. Fyll med f.eks. ost, løk, paprika, tomatsaus og stek den i vaffeljernet til osten renner ut.
  • OmelettBurger. Skjær ut en runding av omeletten som passer i burgerbrødet. 
  • PizzaBurger. Fyll hver halvdel med pizzasaus, ost og annet tilbehør. Stek dem i ovnen til osten har smeltet. Slå dem sammen og spis som en burger.
  • «Sloppy Joe». Tradisjonelt er det en kjøttsaus som legges i burgerbrødet og spises som en burger, men du kan steke nesten hva som helst og bruke.
  • DessertBurger. Fyll med f.eks. syltetøy, peanøttsmør, banan eller noe annet søtt.

Oppskriften blir 6 store burgerbrød. Men hvis du vil ha dem litt mindre, så er ikke det noe problem. Bruk samme oppskrift, men del deigen på 8, 10 eller 12 biter i stedet for 6. Husk å reduser steketiden litt.

Jeg anbefaler ikke å doble oppskriften, da det kan bli for mye deig å jobbe med. Da er det bedre å heller lage flere deiger. 

 

Oppskrift (pdf)

Vanskelighetsgrad Enkel
Tidsbruk Arbeid ca 25 minutter
Heving ca 2 timer
Steking ca 15 min 
Totalt ca 2,5 – 3 timer
Porsjoner 6 store burgerbrød

Ingredienser

Ingrediensene er oppgitt i flere ulike mål. Bruk helst vekt og skje måleredskap for best nøyaktighet.

300 g / 3 dl Melk (og/eller vann), 40-44 °C
 
1,5 ts / 5,5 g / 7,5 ml / halv pose Tørrgjær
1,5 ts / 8 g / 7,5 ml Salt
1 ss / 15 g / 15 ml Brunsukker (eller vanlig sukker)
 
300 g / ca 5 dl Sammalt hvetemel finmalt
140 g / ca 2 dl Hvetemel
 
50 g / 0,5 dl Olje, nøytral type (raps, solsikke, soya e.l.)
 
Vann til pensling av toppen.
Valgfritt strøssel på toppen (sesamfrø er klassisk, men du kan også bruke linfrø, valmuefrø, solsikkekjerner, gresskarkjerner, havregryn osv.)

Fremgangsmåte

  1. Varm opp melken til ca 40-44 grader. Bruk helst et termometer, eller kjenn at væsken er en del varmere enn fingeren din, men ikke så varmt at du brenner deg.
  2. Mål opp mel, salt, sukker og gjær i en bakebolle eller bolle til kjøkkenmaskin og bland det godt sammen.
  3. Hell i den varme melken og oljen. Bland og elt/kna til en fin og smidig deig i maskin eller for hånd, ca 5-10 minutter.
  4. Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til den har doblet seg, ca 1 time.
  5. Tipp deigen ut på benken og kna litt på den. Den skal være litt bløt, men ikke så bløt at du blir klissete på fingrene. Hvis den er for bløt kan du tilsette litt mer mel og kna det inn. Bruk gjerne en vekt og del deigen i 6 like deler. Form delene til jevne boller. Det skal ikke være nødvendig å bruke noe mel. La bollene hvile i 5-10 minutter.
  6. Klem bollene ned og legg dem over på stekebrett med bakepapir. Pensle toppen med vann og strø over ønsket strøssel. Klem ned strøsselet litt, så det ikke faller av senere. Dekk stekebrettet med et kjøkkenhåndkle for baking* og la de heve i ca 1 time til de er store og fine.
    * Tips! Bruk egne kjøkkenhåndklær til baking. De skal ikke vaskes med tøymykner, da det kan sette smak (parfyme) på maten og avgi kjemikalier.

  7. Sett på og varm opp ovnen til 225 (over- og undervarme) ca 15 minutter før burgerbrødene er ferdig hevet.
  8. Stek burgerbrødene i midten på 225 grader, til de er gylne, ca 10-15 minutter. Følg nøye med, de kan fort bli for brune, avhengig av hvilken type ovn du har. Hvis de ikke blir brune i det hele tatt, så sett på grill de siste par minuttene, og/eller sett de høyere opp i ovnen.
  9. Avkjøl på rist. 

Burgerbrødene kan oppbevares i romtemperatur (tett pose) opp til et par dager.

Kan med fordel fryses, og holder seg da i flere måneder. De er like gode som nybakt når tint.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.