Salt i hjemmelaget brød



Salt har flere viktige funksjoner i brød. For best mulig smak, heve- og bakeresultat bør det brukes 1,8 – 2,2 % salt av total melvekt.

Som eksempel, hvis du har 100g mel i oppskriften, så skal du bruke 1,8 – 2,2 gram salt. Har du en kilo (1000g) mel, så skal du bruke 18-22 gram salt.

Tips! Slik regner du ut hvor mye salt du trenger
Formelen er: (melvekt i gram / 100) * ønsket prosent salt = salt du trenger i gram
Eks1: 500g mel / 100 = 5. Så tar du 5 * 1,8 = 9 gram salt
Eks2: 600g mel / 100 = 6. Så tar du 6 * 2 = 12 gram salt

Hvorfor salt brukes i brød, og hvorfor mengden er viktig

  • Saltet fremhever smaken, men skal ikke overdøve smaken av mel/gjær.
  • Salt strammer glutenstrukturen som gir bedre volum og luftighet.
  • Saltet bremser gjæren litt.
  • Salt gir bedre og finere stekeskorpe.

 

 

Eltefritt grytebrød helt uten salt. Ser fint ut, smaker greit, men litt tamt.

Tips! Det er fullt mulig å bruke mindre eller ikke noe salt. Det blir brød likevel, men det blir litt tamt i smaken. Spiser du veldig mye brød, så kan det være en helsemessig fordel å redusere saltmengden. Men uansett, bruk aldri mer enn 2,2% salt av melvekten.

Hvilket salt bør brukes?

Du kan bruke hvilket som helst salt. Men det bør være finkornet, så det får fordelt seg skikkelig i deigen. Her er det litt smak og behag. Selv foretrekker jeg naturlig finkornet havsalt.

Hvordan måle opp salt?

En nøyaktig vekt anbefales, men hvis du ikke har vekt, kan du bruke skje-måleredskaper for ca riktig vekt.

1/4 ts (1,25ml) = ca 1,4g finkornet salt
1/2 ts (2,5ml) = ca 2,8g finkornet salt
1 ts (5ml) = ca 5,7g finkornet salt
1 ss (15ml) = ca 17g finkornet salt

 

Kilder / Les mer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.