Site icon MatVit.no

Rask og enkel tomatsaus

Kjapp og smaksrik tomatsaus som kan brukes til pizza og pasta, men også mye annet du kanskje ikke har tenkt på?

Når man lager tomatsaus så er tomatene selvfølgelig det viktigste.

I denne oppskriften brukes hermetiske tomater av god kvalitet. Da får man alltid god tomatsaus til en rimelig penge.

Hvis du er skeptisk til å bruke hermetiske tomater, så husk at de vanligvis er av mye bedre kvalitet, og har mer smak enn ferske tomater i butikken.

Hermetiske tomater av god kvalitet plukkes og legges på boks når de er på sitt beste. Ferske tomater er som oftest plukket før de er modne, har reist langt og ligget lenge på lager før de havner i butikken. Spesielt de billige tomatene i løsvekt er nesten helt uten smak og anbefales ikke til bruk i tomatsaus.

Hvis du heller vil bruke ferske tomater, så vent til norske tomater er i sesong, eller kjøp (ofte veldig dyre) modne kvalitetstomater. Men smak alltid på tomatene først, for hvis tomatene ikke smaker noe særlig, så blir heller ikke tomatsausen noe særlig 😉

Hjemmelaget tomatsaus holder seg godt i kjøleskapet en ukes tid, men egner seg også veldig godt til frysing i mange mange måneder. Så doble eller triple gjerne oppskriften med det samme du holder på, hvis du har god plass i fryseren 🙂

Noen tips til bruk av tomatsaus

Har du noen gode tips til bruk av tomatsaus? Legg igjen en kommentar under 🙂

Se også oppskrift på «Chunky tomatsaus» for en grovere variant som ikke kjøres jevn med stavmikser.

Oppskrift (pdf )

Vanskelighetsgrad Enkel
Tidsbruk Maks 30 minutter
Porsjoner Oppskriften blir litt over 1 liter tomatsaus
Anbefalt utstyr Kasserolle eller gryte på minst 1,5 liter, stavmikser eller blender, teskjemål. Vekt hvis du har (ikke viktig i denne oppskriften).

Ingredienser

Fremgangsmåte

  1. Stek kuttet løk i olje i en kasserolle på medium varme (jeg bruker 5/9) i ca 5 minutter til den er mykere og litt blank. Rør om av og til.
  2. Tilsett kuttet hvitløk og stek i 1 minutt under omrøring hele tiden.
    Tilsett tomatpure og stek i  1 minutt under omrøring hele tiden.
  3. Tilsett bokstomat. Skyll boksene rene med en tynn stråle vann, så de blir maks 1/4 full (ca 1 dl) og hell vannet i kasserollen.
    Tilsett sukker, oregano, basilikum, salt og pepper.
    Legg et lokk delvis over kasserollen (så det ikke spruter når koker, men at sausen får fordampe litt og bli tykkere). Kok opp og la tomatsausen småkoke i ca 15 minutter. Rør om av og til.
  4. Smak til med sukker, da noen bokstomater er veldig syrlige og trenger mer sukker. Hvis det blir for søtt, så tilsett litt eddik.
  5. Kjør tomatsausen jevn og glatt med en stavmikser eller i blender.

    Bruk av stavmikser kan sprute ned kjøkkenet ditt. Pass alltid på å ha hele stavmikserhodet under væsken. Bruk lav hastighet først (hvis den kan justeres). Dekk til kasserollen mest mulig med lokk og/eller f.eks. kjøkkenhåndkle. Du kan også helle sausen over i beholderen (høy og smal) som sannsynligvis fulgte med stavmikseren – i den er det mye mindre sjanse for sprut, og den er mye enklere å dekke til for å unngå sprut helt.
     
    I en blender så kan varm væske «eksplodere»(!) hvis den fylles for mye og er helt tett. Fyll aldri blenderen mer enn halvfull med varm væske, og sørg for at toppen er ventilert (vanligvis en bit i midten som kan tas ut). Dekk alltid toppen med kjøkkenhåndkle og legg hånden oppå i tilfelle lokket vil sprette av. Start alltid på laveste hastighet, etter hvert kan du øke hastigheten uten å risikere eksplosjon fordi blenderen har fått samme temperatur som væsken.

    Du kan også sile tomatsausen etterpå hvis du vil ha den ekstra glatt og jevn.

  6. Nå er tomatsausen ferdig og klar til bruk, men du kan:
    – koke den lenger for tykkere konsistens
    – ha i litt vann for tynnere konsistens

     

    Tomatsaus for oppbevaring til senere avkjøles raskt i vannbad før den settes i kjøleskap eller fryser.

    Sausen holder seg godt i en ukes tid i kjøleskapet, eller mange måneder i fryseren. 

 
 
 
 
Exit mobile version