Rask og enkel tomatsaus



Kjapp og smaksrik tomatsaus som kan brukes til pizza og pasta, men også mye annet du kanskje ikke har tenkt på?

Når man lager tomatsaus så er tomatene selvfølgelig det viktigste.

I denne oppskriften brukes hermetiske tomater av god kvalitet. Da får man alltid god tomatsaus til en rimelig penge.

Hvis du er skeptisk til å bruke hermetiske tomater, så husk at de vanligvis er av mye bedre kvalitet, og har mer smak enn ferske tomater i butikken.

Hermetiske tomater av god kvalitet plukkes og legges på boks når de er på sitt beste. Ferske tomater er som oftest plukket før de er modne, har reist langt og ligget lenge på lager før de havner i butikken. Spesielt de billige tomatene i løsvekt er nesten helt uten smak og anbefales ikke til bruk i tomatsaus.

Hvis du heller vil bruke ferske tomater, så vent til norske tomater er i sesong, eller kjøp (ofte veldig dyre) modne kvalitetstomater. Men smak alltid på tomatene først, for hvis tomatene ikke smaker noe særlig, så blir heller ikke tomatsausen noe særlig 😉

Hjemmelaget tomatsaus holder seg godt i kjøleskapet en ukes tid, men egner seg også veldig godt til frysing i mange mange måneder. Så doble eller triple gjerne oppskriften med det samme du holder på, hvis du har god plass i fryseren 🙂

Noen tips til bruk av tomatsaus

  • Bruk som saus på pizza eller saus til pasta. Både tomatsaus, pizzasaus og pastasaus er alle basert på tomater og har små forskjeller med krydder og evnt. grønnsaker og kan vanligvis brukes om hverandre.
  • Bruk tomatsausen som mild tacosaus som den er, eller bland inn f.eks. sriracha og krydder for hot tacosaus.
  • Lag kjapp og enkel tomatsuppe ved å tilsette kun grønnsakskraft. Eller bruk tomatsausen som base i fyldigere tomatsuppe med grønnsakskraft og f.eks. gulrot, stangselleri eller andre grønnsaker som kokes og blendes inn med stavmikser.
  • Bruk i lasagne, moussaka og andre gratinerte retter hvor tomatsaus er en av komponentene.
  • Lag «bønner i tomatsaus» med hvite bønner eller kidneybønner. Eller lag en versjon med f.eks. kikerter i stedet. Kan spises både kald og varm, og brukes til både frokost, lunsj og middag.
  • Bruk som varm saus til middagen, perfekt til f.eks. hvit fisk og skalldyr. Passer også veldig godt til poteter, både kokte og stekte.
  • Damp blåskjell i tomatsaus og vann (ca halvt om halvt) i stedet for hvitvin/fløte.
  • Varm kokt, eller kok rå scampi i tomatsaus med litt vann.
  • Bruk som topping/saus på omelett eller andre egg-retter.
  • Bruk som dip til f.eks. kjeks, chips, sprø poteter eller rå grønnsaker. 
  • Bland med kokt ris eller ha litt tomatsaus i kokevannet til risen for spennende smak og farge.
  • Lag eget pålegg à la «makrell i tomat». Kok rå fisk i tomatsausen, eller bland tomatsausen med restefisk.
  • Lag en gryterett eller restegryte. Ha i hva som helst av grønnsaker og protein i tomatsausen, evntuelt tynn ut med vann/melk/kraft. Smak til med krydder og urter. Bland i kokt ris/pasta eller server det ved siden av, eventuelt bare server med godt brød.
  • Gjør om smaken, fargen og/eller konsistensen på tomatsausen med f.eks. yogurt/rømme og/eller krydder/urter.
  • Bland med hummus og bruk som pålegg eller dip.

Har du noen gode tips til bruk av tomatsaus? Legg igjen en kommentar under 🙂

Se også oppskrift på «Chunky tomatsaus» for en grovere variant som ikke kjøres jevn med stavmikser.

Oppskrift (pdf )

Vanskelighetsgrad Enkel
Tidsbruk Maks 30 minutter
Porsjoner Oppskriften blir litt over 1 liter tomatsaus
Anbefalt utstyr Kasserolle eller gryte på minst 1,5 liter, stavmikser eller blender, teskjemål. Vekt hvis du har (ikke viktig i denne oppskriften).

Ingredienser

  • 2 ss olje
  • 200 g løk (ca 2,5 små / ca 1,5 medium / ca 1 stor), kuttet smått/hakket 
  • 2 fedd hvitløk, kuttet smått/hakket
  • 2 ss tomatpure
  • 800 g hermetiske tomater (2 bokser a 400 g, helst knust/hakket type) + skyllevannet
  • 1 ss sukker
  • 1 ss oregano, tørket 
  • 1 ss basilikum, tørket 
  • ½ ts salt
  • noen kvern pepper

Fremgangsmåte

  1. Stek kuttet løk i olje i en kasserolle på medium varme (jeg bruker 5/9) i ca 5 minutter til den er mykere og litt blank. Rør om av og til.

  2. Tilsett kuttet hvitløk og stek i 1 minutt under omrøring hele tiden.
    Tilsett tomatpure og stek i  1 minutt under omrøring hele tiden.

  3. Tilsett bokstomat. Skyll boksene rene med en tynn stråle vann, så de blir maks 1/4 full (ca 1 dl) og hell vannet i kasserollen.

    Tilsett sukker, oregano, basilikum, salt og pepper.
    Legg et lokk delvis over kasserollen (så det ikke spruter når koker, men at sausen får fordampe litt og bli tykkere). Kok opp og la tomatsausen småkoke i ca 15 minutter. Rør om av og til.
  4. Smak til med sukker, da noen bokstomater er veldig syrlige og trenger mer sukker. Hvis det blir for søtt, så tilsett litt eddik.
  5. Kjør tomatsausen jevn og glatt med en stavmikser eller i blender.

    Bruk av stavmikser kan sprute ned kjøkkenet ditt. Pass alltid på å ha hele stavmikserhodet under væsken. Bruk lav hastighet først (hvis den kan justeres). Dekk til kasserollen mest mulig med lokk og/eller f.eks. kjøkkenhåndkle. Du kan også helle sausen over i beholderen (høy og smal) som sannsynligvis fulgte med stavmikseren – i den er det mye mindre sjanse for sprut, og den er mye enklere å dekke til for å unngå sprut helt.
     
    I en blender så kan varm væske «eksplodere»(!) hvis den fylles for mye og er helt tett. Fyll aldri blenderen mer enn halvfull med varm væske, og sørg for at toppen er ventilert (vanligvis en bit i midten som kan tas ut). Dekk alltid toppen med kjøkkenhåndkle og legg hånden oppå i tilfelle lokket vil sprette av. Start alltid på laveste hastighet, etter hvert kan du øke hastigheten uten å risikere eksplosjon fordi blenderen har fått samme temperatur som væsken.

    Du kan også sile tomatsausen etterpå hvis du vil ha den ekstra glatt og jevn.

  6. Nå er tomatsausen ferdig og klar til bruk, men du kan:
    – koke den lenger for tykkere konsistens
    – ha i litt vann for tynnere konsistens

     

    Tomatsaus for oppbevaring til senere avkjøles raskt i vannbad før den settes i kjøleskap eller fryser.

    Sausen holder seg godt i en ukes tid i kjøleskapet, eller mange måneder i fryseren. 

 
 
 
 

Én kommentar til “Rask og enkel tomatsaus”

  1. Dette er faktisk ganske likt det jeg pleier å lage! Jeg bare slenger oppi stekt 300 g spesialpølse (f.eks. ungarsk, brattwurst osv) sammen med 400 g kjøttdeig (begge helst kjøpt på tilbud). Da har jeg maaaaange middager når disse porsjonene spises med pasta.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.