Tomatsuppe med varm ostesandwich



Hjemmelaget tomatsuppe med ostesandwich er perfekt helgekos eller kosemat på en kald vinterdag.
Suppen er veldig enkel å lage, og hvis du har brød og grønnsakskraft fra før, så tar det bare en times tid fra start til servering. 
 
 

 
Hvis du vil lage din egen grønnsakskraft, så finner du oppskrift her. Sandwichbrød kan du bake dagen før, og du finner oppskrift her.
 
Oppskriften kan mangedobles, men hold gjerne igjen litt av kraften til halvveis/helt til slutt, så suppen ikke blir for tynn. Blir det mye rester, så se nederst på siden for tips.
 
Tidsbruk
Rens, kutt og stek grønnsaker: ca 15 min
Kok opp suppen: ca 10 min
Småkok suppen: ca 30 min
Kjør suppen fin og smak til: ca 5 min.
Totalt: ca 1 time (og du rekker å lage ostesandwichene mens suppen koker)

Oppskrift suppe

Nok til ca 4 personer

Ingredienser

1 ss olje, nøytral type (f.eks. soya, raps, solsikke)
1 stor løk, grovkuttet
2 stilker stangselleri, grovkuttet
 
2 fedd hvitløk, knust
1/4 ts pepper
 
800 g tomat fra boks (2 stk) eller fra kartong 
5 dl grønnsakskraft 
 
Salt, pepper, sukker til finjustering
 
Fremgangsmåte
 

1. Forbered kraft
Hvis du ikke har ferdig kraft, så bruk fond, buljongterninger eller pulver (suppebuljong). Følg anvisningen på pakken. Varm gjerne opp kraften, så går det raskere å koke opp suppen etterpå. 

Obs! Pass på å smak på kraften før du bruker den. Noen typer kraft inneholder mye salt. Blir kraften for salt, så kan suppen bli for salt, og det er vanskelig  å fjerne salt fra en ferdig rett. Vann ut kraften hvis den er for salt, så kan du heller ha i mer salt helt til slutt, når suppen er ferdig.

2. Forbered grønnsaker
Kutt løk og stangselleri i grove biter. Mos hvitløken.

3. Stek grønnsaker
Stek løk og stangselleri ca 10 minutter på medium-lav varme (jeg bruker 4 av 9) til løken er blitt myk og blank, men ikke brun. Rør om av og til.

Ha i hvitløk og 1/4 ts pepper, og stek et par minutter til. Rør ofte, så hvitløken ikke blir brent.

4. Kok suppen
Ha tomatene og kraften over de stekte grønnsakene.

Tips! Skyll tomatboksene med kraften for å få med alle tomatrestene og rengjøre boksene i ett.

Kok opp, skru så ned temperaturen og la det småkoke med lokket på i ca 30 minutter.
I mellomtiden begynner du på ostesandwichene (oppskrift lenger ned).
 
Når suppen har kokt ca 15 minutter, så smak på den. Hvis den er litt for syrlig (kommer an på tomatene du bruker), så tilsett noen teskjeer sukker.
 
5. Kjør suppen fin
Når suppen har kokt ferdig, så bruker du en stavmikser eller blender og kjører suppen fin og glatt.
 

Obs! I blender så eksploderer varm væske. Vær ekstremt forsiktig eller avkjøl suppen først!

 

6. Juster suppen

Tilpass suppen til dine preferanser.

  • Hvis du synes suppen er for tykk, så tilsett litt vann eller mer kraft.
  • Er den for tynn, så la den koke litt lenger, uten lokk.
  • Synes du suppen er for grov, så sil den for å få den skikkelig glatt og fin.

Smak til med salt, pepper og sukker, eventuelt eddik (hvis den er for søt), helt til slutt.

Oppskrift ostesandwich

Her er det ingen nøyaktige mål, men beregn minst 2 hele skiver (1 ostesandwich) pr persjon. Gjerne mer. Blir det mye til overs, så er det enkelt å ta vare på restene. Se nederst for restetips.
 
Du trenger
  • Brød, luftig/myk type, f.eks. sandwichbrød, gjerne en dag eller to gammelt
  • Ost, raspet, valgfri type f.eks. norvegia, jarlsberg, mozzarella, cheddar, eller en blanding
  • Oregano, tørket eller frisk
  • Salt og pepper 
  • Smør eller margarin, romtemperert 
Bland sammen revet ost, oregano, salt og pepper. 
Ha smør på en side av brødskivene og legg smørsiden ned på en bakepapirkledd plate. Strø over osteblanding i et jevnt lag på alle skivene. Ha over nye skiver, så det blir sandwicher, og klem litt ned. Smør så toppen.
Nå skal det være smør på bunnen og toppen av sandwichene, og osteblanding i midten.
 
Stek sandwichene i midten av ovnen på 200°C i ca 7-8 minutter. Ta ut, og snu dem. Stek videre ca 4-6 minutter til sandwichene har blitt gyllen på toppen. Det er viktig å følge nøye med mot slutten, så de ikke blir brent. 
 
Ta de ut av ovnen, la dem avkjøle seg litt (gjerne på papir, så overflødig fett får renne av). Kan holdes varme i ovnen på ca 50°C, hvis suppen ikke er klar enda.
 

Servering

Del ostesandwichene i to.
Server suppen med noe grønt på toppen, f.eks. persille eller gressløk, og med brødet ved siden av. 

Tips for rester

Ostesandwichene
I kjøleskap: pakk inn i plast eller aluminiumsfolie. Holder seg et par dager. Kan spises kald, men kan også varmes opp igjen i ovn eller micro.
 
I fryser: pakk de inn enkeltvis, i aluminiumsfolie, så samle alle i en frysepose. Holder seg flere måneder. Tin og varm dem i ovnen i aluminiumsfolien (ca 30 minutter på 150grader). 
 
Suppen
Avkjøl supperestene raskest mulig ved å sette kasserollen i iskaldt vann.
Ha så suppen i tette beholdere.
 
I kjøleskap: holder seg minst 5 dager. 
I fryser: holder seg i flere måneder.
 
Når suppen varmes opp igjen bør den spes ut med bittelitt vann eller kraft.
 
Varier gjerne neste supperunde med f.eks. kokt egg, karamellisert løk.. eller kanskje gjøre den om til en gryterett med f.eks. kokt pasta, grønnsaker og kikerter eller linser. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.