Site icon MatVit.no

Krønsji Kjeks

Sprø kjeks som er veldig enkle å lage og som kan varieres med valgfritt fyll som nøtter, tørket frukt og sjokolade.

Dette er søte kjeks med ganske mye sukker, så det er ikke noe helsekost selv om de inneholder både havregryn, fullkornsmel, nøtter og tørket frukt. Men avhengig av hva du bruker som fyll så kan kjeksene bli ganske næringsrike, og blir da en fin blanding mellom sunt og godt 🙂

Kjeksene er kjempegode å spise som de er, ellers kan de også dyppes i kaffe, te eller melk, alt ettersom hva du liker. De passer også godt som tilbehør til iskrem.

For å beholde kjeksene sprø bør de oppbevares i en tett beholder i kjøleskap eller fryser, og kan gjerne spises rett fra fryseren uten å tines først. Les mer oppbevaringstips under oppskriften.

Tips og triks

Tips til smak og variasjon

Totalt 1,5 kopp fyll

Oppskrift Krønsji Kjeks

Vanskelighetsgrad Enkel
Tidsbruk Lage kjeksdeig ca 10 min
Steke kjeks 10-20 min pr brett
Mengde Ca 14-16 stk kjeks
Anbefalt utstyr Måleskjeer
Målekopper eller desilitermål.

Håndvisp, håndmikser eller kjøkkenmaskin.
Bakepapir.
Notat Du trenger 2 bakeplater for å steke alle kjeksene på en gang. Ellers bruker du 1 plate og steker 2 runder.

Ingredienser

Tips! Koppmål gjør oppmålingen raskt og enkel, men hvis du ikke har det kan du alltids bruke litermål:  ½ kopp = 1,25 dl og 1 kopp = 2,5 dl.

  • ½ kopp olje (nøytral type)
  • ½ kopp sukker
  • ½ kopp brunsukker (brun farin/farinsukker)
  • 1 egg
    —-
  • 1 kopp havregryn (lettkokt type)
  • ½ kopp sammalt hvetemel finmalt
  • 2 ts vaniljesukker
  • ½ ts natron
  • ½ ts kanel
  • ½ ts salt
    —-
  • ½ kopp nøtter (f.eks. valnøtter), grovkuttet 
  • ½ kopp tørket frukt (f.eks. rosiner), grovkuttet 
  • ½ kopp sjokolade (f.eks. kokesjokolade), grovkuttet 

Fremgangsmåte

Sett først ovnen på 175°C og la den varme seg opp mens du lager kjeksdeigen.

  1. Miks sammen olje, sukker og brunsukker i ca ett minutt.
    Miks så inn egget til det er en jevn røre.
  2. Ha i havregryn, mel, vaniljesukker, natron, kanel og salt. Miks det godt sammen til det ikke er noen tørre flekker med ingredienser.
  3. Ha i nøtter, frukt og sjokolade og miks/rør det sammen så alt er blandet godt.
    Tips! Deigen blir veldig tung/tykk og klissete, så hvis du bruker en maskin og den sliter, så hjelp gjerne til med en skje eller slikkepott.
  4. Lag ca 1,5 – 2 ss store baller med deigen og legg på bakepapirkledd plate. De trenger god plass for å ikke smelte inn i hverandre – maks 8 kjeks pr bakeplate.
  5. Stek kjeksene i ovnen på 175°C på hakket i midten eller hakket under. Jo lenger du steker – jo sprøere kjeks blir det (smak og behag). Stek 10-15 minutter for kjeks som sprø på utsiden, men myk inni, eller 15-20 minutter for kjeks som er sprø hele veien gjennom. 
     Pass på mot slutten hvis du steker lenge så det ikke blir brente kjeks.
  6. Ta bakeplaten ut av ovnen, dra hele bakepapiret med kjeksene av platen og over på kjøkkenbenken, og la kjeksene avkjøles i ca 5 minutter. Bruk så en stekespade (fordi de fortsatt kan være litt myke) og flytt dem over på rist for å avkjøles helt og bli sprø.

Oppbevaring av kjeks

Det er viktig at kjeksene blir avkjølt helt til romtemperatur før oppbevaring, hvis ikke blir de veldig myke og løse.

Kjeks som skal spises innen en uke er best å oppbevare i en tett boks i kjøleskapet – der holder de seg sprø og gode.  Hvis du ikke bryr deg om at kjeksene blir myke så kan du oppbevare dem i tett boks i romtemperatur i noen få dager.

Kjeksene egner seg ellers veldig godt til frysing og holder seg da i mange måneder. Du kan faktisk spise kjeksene rett fra fryseren, uten å tine dem først! 🙂

Hvis kjeksene har blitt myke og du ønsker å få tilbake sprøheten kan du varme dem i ovnen på 125°C i ca 10 minutter. La dem så avkjøles på kjøkkenbenken i 5-10 minutter, så er de sprø og gode igjen.

 
Exit mobile version