Salt har flere viktige funksjoner i brød. For best mulig smak, heve- og bakeresultat bør det brukes 1,8 – 2,2 % salt av total melvekt.
Som eksempel, hvis du har 100g mel i oppskriften, så skal du bruke 1,8 – 2,2 gram salt. Har du en kilo (1000g) mel, så skal du bruke 18-22 gram salt.
Tips! Slik regner du ut hvor mye salt du trenger
Formelen er: (melvekt i gram / 100) * ønsket prosent salt = salt du trenger i gram
Eks1: 500g mel / 100 = 5. Så tar du 5 * 1,8 = 9 gram salt
Eks2: 600g mel / 100 = 6. Så tar du 6 * 2 = 12 gram salt
Hvorfor salt brukes i brød, og hvorfor mengden er viktig
- Saltet fremhever smaken, men skal ikke overdøve smaken av mel/gjær.
- Salt strammer glutenstrukturen som gir bedre volum og luftighet.
- Saltet bremser gjæren litt.
- Salt gir bedre og finere stekeskorpe.
Tips! Det er fullt mulig å bruke mindre eller ikke noe salt. Det blir brød likevel, men det blir litt tamt i smaken. Spiser du veldig mye brød, så kan det være en helsemessig fordel å redusere saltmengden. Men uansett, bruk aldri mer enn 2,2% salt av melvekten.
Hvilket salt bør brukes?
Du kan bruke hvilket som helst salt. Men det bør være finkornet, så det får fordelt seg skikkelig i deigen. Her er det litt smak og behag. Selv foretrekker jeg naturlig finkornet havsalt.
Hvordan måle opp salt?
1/4 ts (1,25ml) = ca 1,4g finkornet salt
1/2 ts (2,5ml) = ca 2,8g finkornet salt
1 ts (5ml) = ca 5,7g finkornet salt
1 ss (15ml) = ca 17g finkornet salt
Kilder / Les mer