Site icon MatVit.no

Verdens enkleste grovbrød

Dette er sannsynligvis verdens enkleste brødoppskrift. Ca 5 minutters arbeid er alt som trengs (inkludert oppvask!). Resten går av seg selv mens du kan holde på med andre ting. Brødet er ikke verdens peneste, men til å være så enkelt å lage er det helt perfekt som kjapt hverdagsbrød.

Brødet er utmerket å lage når du kommer hjem på ettermiddagen, så har du nybakt brød til kveldsmaten. Det tar bare 4-5 timer fra start til ferdig stekt brød, og som sagt – kun ca 5 minutter med arbeid, inkludert oppmåling av ingredienser, lage deig og oppvasken. Resten av tiden er heving og steking, og da trenger du bare å ta en titt på deigen/brødet av og til.

Med denne metoden trenger du ikke noe maskiner eller annet fancy utstyr. Det eneste du trenger er «nonstick» brødform, vanlig bake-/måleutstyr (dl/ts) og slikkepott. Mindre utstyr = mindre oppvask 🙂

Oppskriften er perfekt for deg som gjerne vil bake brød selv, men ikke har tid, utstyr eller erfaring med elting, flere runder med heving, knaing, forming, oppvarming av ovn og evnt. jerngryte, vasking av boller, benk og utstyr osv…

Jeg tipper at dette også kan være en morsom oppskrift for barn som ikke har bakt mye før. Kanskje med litt hjelp til å lage deigen (for å unngå alt for mye søl  😉 ) så blir dette et spennende prosjekt hvor de kan følge med på at deigen blir større og større over noen få timer, og at resultatet blir kjempegodt selvlaget brød de kan være stolte av.

Den eneste ulempen med denne oppskriften er at du bør være hjemme fra 2 timer etter at deigen er satt og helt til brødet er ferdig stekt. Dette fordi du må følge med på slutten av hevingen og sette på stekeovnen på riktig tidspunkt for garantert bra resultat. Lar du deigen stå å heve alt for lenge så vil den enten renne over kanten og/eller kollapse (se tips nederst).

Riktig brødform er viktig

Det finnes jo mange ulike brødformer, så oppskriften er testet og har mål for 26 og 30 cm brødform. Men om du har en brødform på 25 eller 32 cm, så skal nok det også gå bra. Har du veldig mye større eller mindre former, så les tips nederst.

Det aller viktigste er at du bruker en brødform med nonstick-belegg. Det er ikke noe vits å prøve denne metoden på former uten nonstick. Grunnen er at du ikke får til å smøre formen når du blander deigen i formen. Og det blir derfor umulig å få ut brødet i ett stykke etter at det er stekt (ja, jeg har prøvd! 😉 ikke gjør det!).

Så… hvis du har riktig brødform liggende, så er det bare å røre sammen ingrediensene, vente noen timer og så steke brødet. Enklere kan det vel ikke bli? Jeg har i alle fall ikke sett noe enklere metoder før! 

Det finnes grytebrødoppskrifter som er forholdsvis enkle, f.eks. min egen her. Men da må du heve deigen minst dobbelt så lenge, du må ha en støpejernsgryte og du må varme opp ovn og gryte først. I tillegg så må du håndtere en glovarm gryte inn og ut av ovnen og på og av med lokk. Og det er også mer oppvask.

 

Under er oppskriften på verdens enkleste brød… Husk å se lenger ned for masse ekstra tips!

Oppskrift (pdf )

Tidsbruk: Ca 5 minutters arbeid. 3-4 timers heving. 45 minutter steking.
Vanskelighetsgrad: Veldig enkel.

Utstyr:

Ingredienser

Til 26 cm brødform Til 30 cm brødform

6 dl sammalt hvete finmalt

3 dl vann, lunket
½ ts salt
½ ts sukker
½ ts tørrgjær

7 dl sammalt hvete finmalt

3,5 dl vann, lunket
½ ts salt
½ ts sukker
½ ts tørrgjær

 

Fremgangsmåte

1

Mål opp melet og ha det i en tørr og ren nonstick brødform. Formen skal ikke smøres.

Mål opp og bland vann, salt, sukker og gjær i målekannen/-begeret. Rør det godt sammen med en slikkepott.

Hell vann-blandingen over melet i brødformen. Bruk slikkepotten og rør det godt sammen til det ikke er noe tørt mel igjen. Dette tar ca 2 minutter. Vær ekstra nøye i kantene og bunnen da melet har en tendens til å gjemme seg der. Til slutt flater du ut deigen, så den ligger ganske jevnt i formen.

2

Sett brødformen på en bakeplate på nederste hakk i kald ovn. Lukk ovnsdøren og la deigen heve til den går ca kant i kant med brødformen. Dette tar ca 3-4 timer avhengig av romtemperatur/ovnstemperatur. Følg med hver halvtime etter at 2 timer er gått så deigen ikke hever for mye.

3

Når deigen har hevet til kanten på brødformen så setter du ovnen på 200 grader (over- og undervarme) med brødformen fortsatt stående i ovnen. Brødet er ferdig stekt etter 45 minutter hvis du har en vanlig stekeovn. 

4

Ta ut brødformen og la den avkjøles ca 5-10 minutter med brødet i. Bruk begge hendene og tvist begge endene av formen så brødet løsner. Tipp ut brødet på en rist og la det avkjøles før du skjærer i det. 

 

Tips brødform

Tips heving

Tips til steking

Tips oppbevaring

Tips rengjøring

Tips variasjoner

Exit mobile version