Site icon MatVit.no

Majones à la Mills Majones

Hjemmelaget majones kan ofte smake litt uvant for oss som er vant til «Mills Majones». Her får du en oppskrift som smaker veldig likt Mills, om ikke enda bedre ;-). Det viktigste for å få til den riktige smaken er…

… å bruke en veldig nøytral olje!

Et tips fra meg, er å smake på oljen før du bruker den til majones. Smaker oljen for mye, så vil majonesen også smake det samme. Det er grunnen til at mange ikke liker majones laget med olivenolje, da den smaker veldig kraftig.

Men det viser seg at selv nøytrale oljer smaker veldig mye. Så du kan, etter min erfaring, ikke stole på det som står på flasken til oljen, i norske butikker. 

Et eksempel er Rema 1000 Solsikkeolje. På flasken så står det «Smaken er helt nøytral…». Men etter mine smakssanser, så smaker den oljen der langt i fra nøytralt. Den smaker nesten like mye som olivenolje. Den er grei å bruke i små mengder til steking og baking, men egner seg rett og slett ikke til majones.

Så stol ikke på det som står på flasken, smak heller på oljen, så er du helt sikker på at majonesen ikke får usmak.

Den eneste oljen jeg har funnet så langt som er tilnærmet helt nøytral er Mills Soyaolje. Den koster ganske mye, men pris og kvalitet henger jo ofte sammen. Regner med Mills bruker sin egen olje til å lage sin majones, så da er det ikke rart at denne oppskriften gir veldig lik smak 😉

Hvis du har tips om andre nøytrale oljer (som ikke koster skjorta), så skriv gjerne i kommentarfeltet nederst.

OPPDATERT LISTE MED ANDRE NØYTRALE OLJER 
Sist oppdatert 28/10/2017

Eldorado Rapsolje er veldig nøytral i smaken og veldig mye billigere enn Mills soyaolje. Takk til Erlend i kommentarfeltet under. 

 

Ellers så er det veldig viktig å måle opp de andre ingrediensene (sukker, salt, eddik og sitronsaft) nøye. Bruk riktig ts-måleredskap, ikke en sånn teskje du spiser med, for å få nøyaktig mengde og smak.

Hvis du har laget majones før, så har du kanskje hørt at alle ingrediensene må være romtemperert først. Det er ikke nødvendig når du bruker stavmikser. Om oljen er romtemperert, og egget er kjøleskapskaldt, eller om egget er varmt og oljen kald, spiller absolutt ingen rolle.

Hvis du liker majones med litt mer smak, ala Hellmann’s, så kan du prøve denne oppskriften i stedet.

Video-oppskrift

Oppskrift

Spesialutstyr: Stavmikser med passende beholder. Den skal ikke være for bred, men du må ha litt plass til å røre rundt på stavmikseren. Er beholderen for stor, så blir det vanskelig å mikse sammen majonesen.

Tidsbruk: Ca 5 minutter

Ingredienser

1 egg (plomme og hvite)

1 ts + ¼ ts (1,25 ts) sukker
¼ ts salt

1 ts eddik («vanlig» 7%)
½ ts sitronsaft (ferskpresset)

Ca 1,2 dl Mills soyaolje

Fremgangsmåte

  1. Ha i egget, sukker, salt, eddik og sitronsaft i beholderen til stavmikseren. Kjør det sammen i ca 15 sekunder.
  2. Ha i en liten skvett olje og miks videre i ca 10 sekunder.
  3. Hell nå i en tynn jevn stråle mens stavmikseren kjører, helt til det blir en tykk masse.
  4. Stopp med å hell i olje, og rør rundt med stavmikseren, så alt blandes godt. Det kan noen ganger se ut som majonesen er skilt, men det er bare oljen som ikke er mikset godt nok inn. Bruk gjerne en skje og rør rundt i tillegg.
  5. Virker majonesen for tynn? Miks videre og ha i mer olje i en tynn stråle. Jo mer olje = jo tykkere blir majonesen.
  6. Ta ut stavmikseren og rør rundt med en skje, så alt blandes godt. Sjekk om den er tykk nok, hvis ikke så kjør på med litt mer olje igjen. 
  7. Sett majonesen i kjøleskapet i minst 2 timer, så smakene får satt seg skikkelig. Finjustere gjerne smaken etter eget ønske med litt mer sukker, salt, eddik og/eller sitronsaft.
  8. Klar til servering.

Oppbevaring

Majonesen holder seg minst en uke i kjøleskapet i en tett beholder.
Majones kan ikke fryses. Da skiller den seg, og er umulig å få sammen igjen.

Tips

Du kan også tilsette andre smaker til majonesen, f.eks.:

Exit mobile version