Site icon MatVit.no

Paideig med smør/margarin

Paideig er en veldig enkel deig å lage, smaker helt fantastisk og kan brukes til utrolig mye forskjellig, både middag, dessert og snacks. Deigen passer spesielt godt til «kosemat» siden den inneholder veldig mye fett.

Paideig kan du bruke til så mye mer enn bare pai (pai er med deiglokk) eller terter (terte er uten deiglokk). Denne deigen er like god til desserter som til middagsretter – det kommer helt an på fyllet/toppingen. 

Noen forslag:

Men her er det bare å la fantasien løpe løpsk eller sjekke google for inspirasjon for å lage enkle og utrolig gode kreasjoner.

3-2-1

I denne paideig-oppskriften brukes «3/2/1-metoden». Det vil si 3 deler mel, 2 deler fett og 1 del vann, i vekt. De målene fungerer alltid 100% så lenge du veier ingrediensene, da det er vekten som skal være 3-2-1, ikke volumet (dl).

Deigen er kjappest å lage i en foodprosessor (oppvask av utstyr ikke medregnet), men det er nesten like enkelt å bruke en bakeskrape og hakke inn smøret i melet for hånd. 

Her ser du en del smørflekker i deigen, og slik bør det være i en perfekt deig. De små smørklumpene vil sørge for at deigen puffer opp under steking.

Trikset er å ikke blande melet og smøret for mye. Det skal se ut som grov sand/grus. Da får du små smørbiter som vil puffe opp når du steker deigen. Selv om deigen langt ifra puffer like mye som butterdeig så er smaken lik. Til å være så enkel å lage, er dette en helt fantastisk deig som jeg anbefaler deg å lære utenat, da den kan brukes til så utrolig mye.

Så hvis du husker «3/2/1  = mel/smør/vann», så vet du alltid hvor mye du trenger av de ulike ingrediensene. Så er det en liten dasj salt i tillegg.

Har du 300 gram mel, så trenger du 200 gram smør og 100 gram vann. Har du 600 gram mel, så trenger du 400 gram smør og 200 gram mel. Så enkelt er det 🙂

Men her er en tabell så du slipper å finne fram kalkulatoren for vanlige mengder deig.

 Deigstørrelse / Ingredienser Liten Halvparten  Mindre  Normal   Større Større   Stor Dobbel
Mel 75 g 150 g 225 g 300 g 375 g 450 g 525 g 600 g
Smør 50 g 100 150 g 200 g 250 g 300 g 350 g 400 g
Vann 25 g 50 g 75 g 100 g 125 g 150 g 175 g 200 g
Salt 0,25 ts 0,5 ts 0,75 ts 1 ts 1,25 ts 1,5 ts 1,75 ts 2 ts
 

Oppskrift ( pdf)

Ingredienser

 
300g hvetemel
200g smør eller margarin, kaldt, i terninger
100g vann, kaldt
 
1ts salt
 

Fremgangsmåte foodprosessor

1. Ha mel og salt i foodprosessoren og miks det sammen. Strø over kjøleskapskalde terninger med smør eller margarin. Pulsér foodprosessoren noen få ganger/sekunder til det ser ut litt som grov sand/grus. Ingen smørklumper skal være større enn erter. Hell i vannet og rør rundt lett med en slikkepott.

2. Bruk slikkepotten og skrap ut blandingen fra miksebollen til benken.

Fremgangsmåte manuelt

1. Ha mel og salt i en bakebolle og rør det sammen. Strø over kjøleskapskalde terninger med smør eller margarin. Bruk en bakeskrape og hakk smøret inn i melet til det ser ut litt som grov sand/grus. Ingen smørklumper skal være større enn erter. Hell i vannet og rør det rundt med bakeskrapen.

2. Bruk bakeskrapen og skrap ut blandingen fra bakebollen til benken.

 3. Kna litt (men ikke så mye at smørklumpene forsvinner) og samle det sammen til en deigball. Det gjør ikke noe om det er litt sprekker i deigen.
Klem deigballen flat og pakk den inn i plastfolie. Avkjøl deigen i minst 30 minutter i kjøleskapet, men den kan gjerne ligge flere dager.

4. Når du er klar til å bruke deigen, så ta den ut av kjøleskapet og la den ligge på benken i ca 5 minutter før du kjevler og former den til det du ønsker. Bruk litt mel så deigen ikke setter seg fast på kjevle og benk.

5. Stek på 200-225ºC til gyllen og sprø, ca 5-20 minutter avhengig av form og størrelse.

Oppbevaring

Tips

Rester av paideig

Rester av deigen etter at du har kuttet de formene du ønsker samler du bare sammen og …

 

 

Exit mobile version